„O furtună perfectă se apropie de războiul din Ucraina”

0
Publicat:

Militar, diplomatic și economic, Ucraina și aliații săi se confruntă cu o fază dificilă de care profită Rusia, scrie „Le Monde”.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Evoluția conflictului din Ucraina a ajuns într-un impas și norii se acumulează, până în punctul în care se profilează ceea ce americanii numesc „o furtună perfectă”, o criză deosebit de gravă, provocată de convergența mai multor fenomene nefavorabile scrie „Le Monde“

În primul rând, pe plan militar, frontul este înghețat. Chiar și fără mobilizare generală, Rusia reușește să-și regenereze forțele prin recrutarea masivă pentru armata sa profesionistă.

În al doilea rând, toate capacitățile industriale ale Rusiei sunt chemate să contribuie la industria de apărare pentru a produce muniție non-stop, în timp ce marea promisiune europeană a unui milion de obuze care urmează să fie livrate Ucrainei până în martie 2024 s-a materializat până în prezent doar cu 300.000 de unități.

În al treilea rând, pe frontul diplomatic, războiul dintre Israel și Hamas a monopolizat atenția Statelor Unite, iar Ucraina a intrat fără să vrea într-o competiție cu Israelul în privința aprovizionării cu arme și muniții americane. În fine, pe frontul economic, aplicarea sancțiunilor la adresa Moscovei s-a dovedit a fi un eșec. Departe de a se prăbuși, economia rusă, spun propagandiștii lui Putin, este perfect rezistentă. Mai lipsește doar revenirea lui Donald Trump la Casa Albă pentru a produce „furtuna perfectă, scrie cotidianul francez.

Rusia, pregătită să profite de vrajba politică din Ucraina

Când Rusia și-a început invazia în februarie 2022, politica competitivă a intrat în hibernare în Ucraina. A revenit pe măsură ce amenințarea existențială la adresa Ucrainei a scăzut mai târziu în acel an. Iaroslav Jelejniak, un deputat al opoziției, spune că există încă un „acord larg” asupra chestiunilor fundamentale de securitate națională. Dar un deputat proeminent din partidul președintelui spune că zbuciumul a făcut deja Ucraina „instabilă”. Se comit greșeli „din toate părțile”. Iar încercările președintelui de a „centraliza procesul decizional” și de a „închide disidența” au un efect opus.

Au apărut fisuri nu numai pe linie politică, ci, cel mai îngrijorător, între conducerea militară și cea politică. O sursă guvernamentală de rang înalt sugerează că conflictul deschis în cadrul conducerii a fost un rezultat „previzibil” al unei operațiuni contraofensive care „nu a mers conform planului”. Oficialul spune că poate că Zalujnîi nu a luat cea mai înțeleaptă decizie când a contrazis pozițiile publice mai optimiste ale președintelui său, dar puțini din interiorul guvernului pot pune la îndoială concluziile sale sobre. În prezent, asistăm la un joc al învinuirilor cu privind acest eșec. „Politicienii spun că generalii lor sunt niște cretini antrenați de sovietici. Iar generalii spun că politicienii sunt niște tâmpiți care se amestecă. Victoria are mulți părinți, dar nimeni nu vrea să fie părintele unui impas.

Un alt factor în joc este o anchetă penală legată de apărarea sudului Ucrainei. Aceasta a fost singura zonă în care forțele ruse au reușit să obțin o victorie rapidă și extrem de importantă în februarie și martie 2022, creând un nou coridor terestru către Crimeea în câteva săptămâni. Trupele ucrainene au asistat impasibile la avansul rusesc. Podurile nu au fost aruncate în aer așa cum ar fi trebuit. Armata a fost, de asemenea, prost pregătită. Zalujni este în prezent, spun unele relatări, citat doar ca martor în cadrul anchetei, dar acest lucru se poate transforma în ceva mai serios. Aliații spun că posibilitatea unei acuzații penale este menită să-l țină în frâu. Angajamentul său mediatic ar putea fi văzut ca o poliță de asigurare, sugerează o sursă din cadrul Statului Major, scrie The Economist“.

Zalujni nu și-a declarat vreo ambiție politică, iar puținii săi pași în arena politică au fost orice, dar nu foarte abili. Acest lucru nu înseamnă că nu reprezintă o amenințare pentru Zelenski. Președintele știe cât de repede societatea ucraineană își poate face și desface liderii. Sondajele interne consultate de „The Economist“ sugerează că președintele, cândva lăudat pentru rolul său în apărarea țării, a fost pătat de scandalurile de corupție din guvernul său și de îngrijorarea cu privire la direcția țării. Cifrele, care datează de la jumătatea lunii noiembrie, arată că încrederea în președinte a scăzut la un nivel net de +32%, mai puțin de jumătate din încrederea acordată generalului Zalujni, încă venerat (+70%). Șeful spionajului ucrainean, Kirilo Budanov, are, de asemenea, un rating mai bun decât președintele (+45%).

Surse din serviciile secrete ucrainene spun că Rusia încearcă deja să profite de ambițiile și tensiunile existente. Andrii Cerniak, un purtător de cuvânt al GUR, agenția de informații militare, a afirmat că există dovezi care arată noi strategii rușisești pentru diferite grupuri de interese: una pentru a consolida sprijinul în Rusia, alta pentru a submina încrederea în Occident și o a treia pentru a amplifica nemulțumirile din Ucraina. Există o campanie separată de dezinformare destinată soldaților ucraineni, spune el, cu videoclipuri deep-fake care pretind că arată comandanți de diferite niveluri încurajându-și subordonații să se predea. „Rusia nu a fost capabilă să facă ceea ce trebuia să facă pe câmpul de luptă, dar are un real succes aici”.

Îndoielile din țară și din străinătate cu privire la direcția războiului încep să ajungă și la soldații de pe front. Acestea nu par să fi schimbat comportamentul sau moralul în mod semnificativ, cel puțin nu încă. „Oamenilor aflați sub foc nu le pasă dacă Zalujni s-a certat sau nu cu Zelenski”, spune un comandant. Drobovici este de acord. Când discută cu camarazii săi de pe front, nimeni nu vorbește despre necesitatea de-a se întoarce la Kiev pentru a „repara politica”. Singura discuție se referă la a rămâne în viață. Pentru această cohortă de ucraineni, nu există nicio îndoială privind riscul pe care inamicul încă îl reprezintă. „Rusia ne pune o întrebare simplă: viață sau moarte? Asta ne va face să continuăm să luptăm, indiferent de ce se întâmplă la Kiev sau la Washington”.

Putin încă îl așteaptă pe Trump

Un reprezentantul al Departamentului de Stat al SUA, care a droit să-și păstreze anonimatul, este sigur că dictatorul rus Vladimir Putin cu siguranță nu intenționează să încheie un tratat de pace cu Ucraina până în noiembrie 2024. Atunci ar trebui să aibă loc alegerile prezidențiale în Statele Unite, iar liderul rus speră că americanii îl vor realege pe republicanul Donald Trump în această funcție.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite