O femeie a devenit prima „black rod“ a Parlamentului britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie a devenit marţi prima „black rod“ a Parlamentului britanic, o funcţie cu o vechime de 650 de ani care are, printre altele, celebra misiune de a i se închide uşa în nas de către aleşii din Camera Comunelor, relatează AFP.

Termenul de „black rod“ se referă la bastonul de abanos cu un leu de aur în capăt cu care aşa-numitul „usher“ loveşte uşa Camerei Comunelor pentru a-i invita pe aleşii ţării să asculte discursul reginei la deschiderea sesiunii parlamentare.

Trimis al Camerei Lorzilor la Camera Comunelor pentru a-i convoca pe deputaţi, acesta are rolul simbolic de a i se trânti uşa în nas, simbol al independenţei Camerei Comunelor. El loveşte atunci de trei ori în uşă cu bastonul, uşa se deschide, după care deputaţii îl urmează până în Camera Lorzilor.

Numită de regină, Sarah Clarke, care înainte organiza campionatele de tenis de la Wimbledon, va fi responsabilă de marile evenimente organizate la Parlament, printre care vizite de stat. Ea va fi însărcinată totodată cu organizarea accesului şi menţinerea ordinii în Camera Lorzilor.

Acest nou rol este un „mare privilegiu“, a declarat Sarah Clarke cu prilejul desemnării sale în noiembrie anul curent, spunând că este „profund onorată“ şi „încântată“. „Camera Lorzilor este un loc în care totul contează, începând de la cele mai mici detalii până la aspectul general“, a adăugat ea.

„Este un moment istoric pentru Camera Lorzilor“, a apreciat atunci lordul Fowler, preşedintele acestei camere.

„Oamenii sunt familiarizaţi cu această funcţie prin prisma rolului pe care îl are la deschiderea sesiunii parlamentare, dar sarcinile sale sunt mult mai complexe“, a subliniat el, precizând că „ţin de culise“.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite