Nu este momentul potrivit pentru recunoaşterea statului Palestina, consideră Parisul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recunoaşterea unui stat Palestina „nu este un tabu pentru Franţa”, însă Parisul consideră că în prezent nu sunt întrunite condiţiile pentru ca „această decizie să aibă un impact real” asupra procesului vizând soluţia cu două state, a afirmat miercuri ministrul de externe Stéphane Séjourné, relatează Agerpres, citând agențiile internaționale de presă.

Stephane Sejourne FOTO EPA-EFE
Stephane Sejourne FOTO EPA-EFE

„Această decizie poate fi utilă, adică să permită un progres decisiv pe plan politic. În această perspectivă, ea trebuie să intervină la momentul potrivit”, a afirmat ministrul într-o declaraţie scrisă., a adăugat el.

Ministrul francez, care l-a primit miercuri dimineaţă la Paris pe omologul său israelian Israel Katz, consideră că „nu este vorba doar despre o chestiune simbolică sau despre o miză de poziţionare politică, ci despre un instrument diplomatic în slujba soluţiei cu două state care să trăiască unul lângă celălalt, în pace şi securitate”.

„Franţa nu consideră că sunt întrunite condiţiile pentru ca această decizie să aibă un impact real în acest proces”, a adăugat Séjourné.

În plin război în Fâşia Gaza, Spania, Irlanda şi Norvegia şi-au anunţat miercuri decizia coordonată de a recunoaşte, începând cu data de 28 mai, statul Palestina, în speranţa că vor antrena în siajul lor alte ţări.

Într-o postare pe reţeaua X, Séjourné a scris că a reafirmat pe lângă omologul său israelian 'priorităţile Franţei': „eliberarea imediată a ostaticilor, încetarea focului, ajutor umanitar masiv şi două state care să trăiască în pace şi securitate”

După o întrevedere în Senatul francez, Katz a spus că „nu este nici locul, nici momentul de a recunoaşte unilateral statul Palestina”, iar „acest gen de decizii aduce atingere suveranităţii şi securităţii israeliene'.

Slovenia anunţă că se va alătura în curând demersului altor state de recunoaştere a Palestinei

„În următoarele zile voi fi cu numeroşi colegi din statele membre care nu au recunoscut încă Palestina, sperând să se alăture şi ei procesului nostru de recunoaştere în viitorul apropiat", a declarat premierul liberal Robert Golob, citat de agenţia locală STA, preluată de EFE.

„Cu cât sunt mai multe ţări alături de noi, cu atât influenţa noastră va fi mai puternică asupra celor două părţi (israeliană şi palestiniană), astfel încât să ajungem la o încetare a focului şi la eliberarea ostaticilor" israelieni aflaţi în mâinile grupării islamiste palestiniene Hamas, a adăugat Golob.

Premierul sloven şi-a exprimat convingerea că Palestina are nevoie de mult mai mult decât un simplu gest de recunoaştere şi că Slovenia doreşte „să ajute la reformă şi la consolidarea guvernului palestinian". Golob a pledat totodată pentru formula creării a două state, deoarece "aproape toată lumea o vede ca pe o soluţie pentru o pace durabilă".

Peste 140 de ţări recunosc statul palestinian, opt dintre ele din UE (Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Ungaria, Cipru şi Suedia), precum şi aproape toate ţările arabe sau cele legate istoric de mişcarea ţărilor nealiniate, aminteşte EFE.

Israelul a reacţionat la anunţurile făcute de Irlanda, Norvegia şi Spania, rechemându-şi ambasadorii din aceste ţări pentru consultări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite