Noua abordare a Israelului față de războiul din Ucraina: Netanyahu intenționează să furnizeze ajutor militar și să intermedieze negocierile

0
Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că ia în considerare să ofere ajutor militar pentru Ucraina și s-a arătat dispus să medieze negocierile între Kiev şi Moscova dacă i se va cere acest lucru.

Benjamin Netanyahu FOTO Arhivă
Benjamin Netanyahu FOTO Arhivă

„Ei bine, sunt în mod cert pe cale să analizez problema”, a anunțat Netanyahu într-un interviu acordat pentru postul de televiziune CNN, care l-a întrebat dacă Israelul intenţionează să ofere ajutor militar pentru Ucraina, cum ar fi sistemul său de apărare aeriană Domul de Fier.

Până acum Netanyahu s-a abţinut să se poziţioneze în mod ferm de partea Ucrainei, preocupat să nu provoace supărări în Rusia, care controlează spaţiul aerian al Siriei, vecină cu Israelul, şi închide de obicei ochii la operaţiunile statului evreu împotriva Iranului, notează AFP, potrivit Agerpres.

Benjamin Netanyahu a confirmat că Statele Unite au transferat spre Ucraina muniţii de artilerie stocate în Israel. Totodată, premierul israelian a dat de înţeles că guvernul său va acţiona pentru a împiedica Iranul să producă arme pentru Rusia în Iran.

„Statele Unite tocmai au luat o enormă parte din muniţiile din Israel pentru a le transmite Ucrainei. Sincer, Israelul acţionează de asemenea, prin mijloace pe care nu le voi detalia aici, împotriva producţiei de arme în Iran care sunt utilizate împotriva Ucrainei”, a declarat el.

Kievul și Occidentul acuză Iranul că furnizează drone Rusiei pentru a le folosi în războiul din Ucraina, însă regimul de la Teheran respinge această acuzație.

Netanyahu a mai declarat că i s-a solicitat să joace un rol oficial de mediator după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie anul trecut, dar că nu a dat curs acestei cereri pentru că era la acea vreme în opoziţie.

Acum premierul israelian se arată dispus să intervină ca mediator dacă părţile beligerante şi Statele Unite îi vor solicita acest rol. „Sunt aici de destulă vreme pentru a şti că trebuie să existe un moment potrivit şi circumstanţe potrivite. Dacă ele vor apărea, voi lua în mod sigur în considerare” solicitarea, a declarat Benjamin Netanyahu.

Aceste declarații survin după o vizită în Orientul Mijlociu a secretarului de stat american Antony Blinken, care a îndemnat la calm după escaladarea violenţei între israelieni şi palestinieni şi a încurajat statul evreu să susţină Ucraina.

Predecesorul lui Netanyahu, Naftali Bennett, a efectuat o vizită-surpriză la Moscova în martie anul trecut, pentru a se oferi drept mediator între Rusia și Ucraina. El a transmis mesajele Kremlinului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a reuşit să organizeze negocieri directe între cele două părți, relatează AFP.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri