Norvegia exclude organizarea unui referendum pe tema limitării imigraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Norvegia exclude organizarea unui referendum pe tema limitării imigraţiei FOTO Arhivă Adevărul
Norvegia exclude organizarea unui referendum pe tema limitării imigraţiei FOTO Arhivă Adevărul

După o propunere venită din partea unui politician al dreptei populiste, ministrul norvegian al Justiţiei, Anders Anundsen, a reiterat faptul că ţara sa nu intenţionează să organizeze un referendum pe tema limitării imigraţiei, aşa cum a făcut recent Elveţia, informează AFP.

Recent, un membru din Partidul Progresului, formaţiune care se regăseşte în actuala coaliţie de guvernământ din Norvegia, a propus organizarea unui referendum asemănător celui desfăşurat în Elveţia, argumentat prin faptul că şi în ţara scandinavă ar exista o majoritate care să fie de acord cu limitarea numărului de imigranţi.

„Partidul Progresului a apreciat de-a lungul anilor că cetăţenii noştri ar trebui să dispună de mai multă influenţă în stat. Totuşi, în cadrul Guvernului, Partidului Progresului trebuie să ţină cont de acordul de cooperare cu celelalte partide şi să nu planifice un referendum asupra acestui subiect”, a fost răspunsul ministrul norvegian al Justiţiei.

Săptămâna aceasta, Partidului Progresului din Norvegia a cerut organizarea unui referendum pe tema imigraţiei, la fel ca cel desfăşurat recent n Elveţia.

„Ideea unui referendum este interesantă, iar Norvegia ar trebui şi ea să organizeze un referendum pe tema imigraţiei. Sunt sigur că există şi la noi o majoritate pentru o restrângere”, a fost propunerea iniţiată de Partidului Progresului, prin intermediul politicianului Mazyar Keshvari.

La fel ca Elveţia, Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, singurele sale legături cu blocul comunitar fiind apartenenţa la Spaţiul Schengen, precum şi la Spaţiul Economic European.

Săptămâna trecută, cetăţenii elveţieni au votat în proporţie de 50,3 la sută limitarea imigraţiei din ţara lor, măsură care a fost imediat criticată de Uniunea Europeană, aceasta arătându-şi „regretul” faţă de votul elveţienilor şi promiţând totodată că va analiza situaţia. O primă măsură a Uniunii Europene a fost să suspende negocierile cu Elveţia pe tema exporturilor de electricitate.

Analiştii politici consideră că Elveţia ar putea pierde extrem de mult dacă ar fi exclusă din piaţa unică europeană, acolo unde mai mult de jumatate din exporturile elveţiene sunt vândute. În Elveţia, străinii reprezentau în 2013 circa 24% din numărul total al populaţiei.


Citeşte şi:

Norvegienii finanţează proiecte de îmbunătăţire a vieţii romilor din Buzău

Primăria Buzău beneficiază de sprijin financiar din partea autorităţilor din Oslo, capitala Norvegiei, pentru dezvoltarea unui proiect de îmbunătăţire a pregătirii şi nivelului de educaţie în rândul romilor. 

INTERVIU EXCLUSIV Supravieţuitor al masacrului din Norvegia, despre teribila ameninţare a extremismului în Europa

Supravieţuitorul masacrului comis de Anders Breivik la 22 iulie 2011,Tore Sinding Bekkedal, a oferit mărturii despre ziua teribilă care a marcat istoria contemporană a Europei, într-un interviu realizat de corespondentul de presă la Bruxelles, Cristian Unteanu.

Cei mai fericiţi dintre pământeni

Un articol publicat în Forbes săptămâna trecută anunţă că Norvegia este ţara cu cei mai fericiţi oameni din lume, pentru al cincilea an la rând. Eu locuiesc aici de 4 ani. Nu am aflat încă unde se află România în acest top, însă acest aspect nu mi se pare foarte important. Mă interesează mai mult ce se poate schimba în viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite