Noi reguli în învăţământul britanic, după ce o anchetă a dezvăluit o campanie de islamizare a şcolilor din Birmingham

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul britanic pentru Educaţie a propus un set de reguli care au ca scop promovarea „valorilor britanice“ în şcolile insulare, după ce o anchetă internă a dezvăluit o tentativă de islamizare a instituţilor şcolare din Birmingham, informează presa din Regat. Măsura este contestată puternică de organizaţiile musulmane.

Şcolile şi colegiile de stat de pe teritoriul Marii Britanii îşi vor numi directorii după ce aceştia vor demonstra că promovează „valorile fundamentale britanice“. Mai mult, statul va putea decide închiderea unei şcoli dacă politica conducerii se dovedeşte a fi împotriva „valorilor britanice“.

„Conducerea unei instituţii şcolare trebuie să asigure susţinerea faţă de valorile britanice. Aceste includ: respectarea democraţiei şi a procesului democratic, susţinerea egalităţii de gen şi toleranţa diferitelor religii şi credinţe“, se arată în setul de reguli propus de Departamentul pentru Educaţie din Regatul Unit.

Consiliul Islamic din Marea Britanie dezaprobă acest set nou de reguli, argumentând că sunt discriminatorii şi evazive, iar Departamentul pentru Educaţie are o largheţe prea mare în definirea „valorilor britanice“. 

Un purtător de cuvânt al Consiliului Islamic a declarat pentru The Guardian că musulmanii conservatori vor fi discriminaţi de această legislaţie şi nu vor mai putea deveni directori de şcoală sau membrii în consiliile administrative, iar în acest fel ar fi împiedicaţi să participe la viaţa publică.

Un reprezentant al Departamentului pentru Educaţie a negat acuzaţiile Consiliului Islamic că noua legislaţie este îndreptată împotriva directorilor musulmani. „Dar oamenii care nu sunt potriviţi acestui tip de post vor fi îndepărtaţi..şi este normal în domeniul educaţiei“, a admis oficialul.

„Vrem să fim foarte clari: orice comportament care subminează valorile democratice ale Marii Britanii, litera legii, libertatea individuală, respectul reciproc sau toleranţa diferitelor religii şi credinţe este incompatibil cu funcţia de director într-o şcoală finanţată de statul britanic“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Educaţie.

Regulile sunt un răspuns la cel mai recent scandal din Educaţie, după ce o anchetă de proporţii care a demarat de la un pont anonim, a scos la iveală o adevărată campanie de islamizare în şcolile de stat din Birmingham. Şeful Inspectoratului britanic pentru Educaţie a declarat că în anumite şcoli din oraşul britanic, cu o populaţie semnificativă de musulmani, „luase amploare o adevărată campanie de intimidare şi frică“.

Cinci şcoli au fost puse pe o listă neagră, după ce ancheta a scos la iveală că profesori non-musulmani erau forţaţi să îşi părăsească posturile. Toate şcolile erau conduse de directori musulmani conservatori, care au fost ulterior demişi. Mai mult, în unele şcoli clasele începuseră să fie segregate pe baza sexului, iar elevii obligaţi să respecte postul (în timpul Ramadamului), informează The Telegraph.

Premierul David Cameron şi minstrul Educaţiei, Michael Gove, au condamnat practicile dezvăluite de investigaţii şi au cerut măsuri pentru asigurarea „promovării valorilor britanice“.

În luna aprilie, Parlamentul britanic a dezbătut necesitatea reglementării codului de vestimentaţie în instituţiile şcolare, după ce Colegiul Metropolitan din Birmingham a decis să interzică vălurile care acoperă faţa, din motive de securitate. Şi atunci Consiliul Islamic din Marea Britanie a obiectat invocând „instigarea la acte de discriminare“, deşi insularii au cea mai permisivă legislaţie cu privire la portul musulman. Interdicţia nu include hijab-ul, vălul care acoperă capul. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite