Noi reguli de călătorie în Grecia de la 1 iulie. Ce trebuie să ştie turiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile elene au anunţat noile reguli de călătorie în Grecia, începând cu data de 1 iulie, când grecii intră în cel de-al doilea val de relaxare.

Concret, începând cu data de 1 iulie 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidenţa electronică a celor care călătoresc în această ţară.

După completare, solicitanţii vor primi un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităţilor de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa htpps://travel.gov.gr.

Rămân obligatorii măsurile generale de prevenţie (purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor) şi de distanţare socială. Pot fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19, situaţie în care, persoana testată trebuie să aştepte, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic, rezultatul testului.

„De asemenea, menţionăm faptul că autorităţile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, funcţie de  numărul de numărul de noi cazuri de Covid - 19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Pe cale aeriană

Zborurile internaţionale sunt permise pe aeroporturile din Atena şi Salonic.

Conform recomandărilor UE cu privire la interzicerea călătoriilor neesenţiale din statele terţe, sunt în continuare interzise zborurile dinspre Marea Britanie şi Turcia.

Sunt acceptate cursele aeriene din statele membre UE, precum şi din Elveţia, Norvegia, Liechtenstein şi Islanda.

Din Albania şi Macedonia de Nord sunt permise doar călătoriile esenţiale.

Zborurile efectuate pe aeroportul din Atena:

Pasagerii sosiţi cu zboruri de pe aeroporturi de origine care NU se află pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau care NU provin din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania şi Macedonia de Nord pot fi supuşi în mod aleatoriu unui test, fiind mai apoi liberi să se deplaseze către destinaţia finală, unde vor aştepta rezultatul testului. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul plasat în carantină timp de 14 zile. România intră în această categorie.

Pasagerii care sosesc cu un zbor de pe un aeroport aflat pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania şi Macedonia de Nord vor fi testaţi în mod obligatoriu la sosire. Este obligatorie şederea pentru o noapte fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reşedinţă la alegere (în Atena). Dacă rezultatul testului este negativ, pasagerii se pot deplasa către destinaţia finală. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul este plasat în carantină timp de 14 zile.

Zborurile efectuate pe aeroportul din Salonic:

Toţi pasagerii vor fi testaţi la sosire. Este obligatorie şederea pentru o noapte, fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reşedinţă la alegere (în Salonic), până la obţinerea rezultatului testului, după care se aplică procedura menţionată anterior. 

Puncte de trecere a frontierei închise

Sunt închise punctele de trecere a frontierei Republicii Elene cu Albania, Macedonia de Nord şi Turcia, fiind permis accesul numai pentru servicii de transport mărfuri.

Este permisă intrarea prin toate punctele de trecere a frontierei Republicii Elene cu Bulgaria, vizitatorii putând fi supuşi, aleatoriu, testării rapide. De asemenea, dat fiind faptul că, în această perioadă, ruta Bulgaria-Grecia este singura cale rutieră de acces către destinaţiile turistice din Republica Elenă, este posibilă creşterea timpilor de aşteptare la punctele de trecere a frontierei bulgaro - elene.

Reguli pentru cei care vin pe mare

Se menţine măsura interzicerii acostării navelor care sosesc din străinătate în porturile greceşti.

Andocarea/acostarea iahturilor de agrement este permisă doar cu echipajul de la bord.

Măsuri aplicabile de la 1 iulie

Pe cale aeriană:

Zborurile internaţionale sunt permise pe toate aeroporturile din Grecia.

Pot fi aplicabile restricţii suplimentare privind călătoriile neesenţiale dinspre statele terţe, precum şi din Elveţia, Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, în conformitate cu eventuale recomandări ale Uniunii Europene.

     

Pe cale rutieră:

Vor fi permise intrările prin punctele de trecere a frontierei Republicii Elene cu Albania, Macedonia de Nord şi Bulgaria.

Va fi efectuată, până la 30 iunie, o reevaluare a posibilităţii deschiderii frontierei terestre cu Turcia.

   

Pe cale maritimă:

Va fi permis accesul tuturor tipurilor de nave de transport, inclusiv pasageri.

Excepţii şi prevederi privind tranzitul

Sunt exceptate de la interdicţiile de mai sus, aeronavele care transportă mărfuri/poştă, fără pasageri, sau zborurile aflate în misiuni umanitare.

Recomandări pentru românii care pleacă în Grecia

Începând cu data de 1 iulie, oricare dintre vizitatorii/pasagerii care vor sosi pe cale aeriană, rutieră sau maritimă în Grecia pot fi supuşi unor teste aleatorii la sosire. După ce a fost testat, pasagerul este liber să se deplaseze la destinaţia finală, unde va aştepta rezultatul testului.

   

În cazul unui rezultat pozitiv, aceştia vor fi contactaţi de către autorităţile elene şi plasaţi în carantină pentru 14 zile, costurile fiind suportate de către statul grec. 

   

Tuturor persoanelor care doresc să intre pe teritoriul Greciei le este recomandat să consulte informaţiile disponibile pe website-ul Visit Greece (http://www.visitgreece.gr ). Totodată, va fi disponibilă, în mod gratuit, aplicaţia “Visit Greece”, care va putea fi descărcată înainte sau la sosirea în Grecia.

   

Vizitatorii ar trebui să completeze (de preferat înaintea călătoriei) un formular Passenger Load Factor / PLF, cu datele de contact din Grecia. Acest formular va putea fi găsit, în format electronic în aplicaţia „Visit Greece” sau poate fi furnizat de către membrii echipajului în timpul zborului.

      

Autorităţile elene îşi rezervă dreptul de a modifica oricând condiţiile şi măsurile descrise mai sus, în funcţie de circumstanţe şi de evoluţiile epidemiologice. Aceste măsuri vor fi aplicate în baza recomandărilor unei comisii de specialişti din cadrul Comitetului pentru Boli Infecţioase care evaluează periodic datele epidemiologice şi recomandă modificări ale regimului actual de restricţii.

Alte măsuri luate de greci pe plan intern

Facilităţile modulare şi unităţile sanitare de pe insule vor funcţiona neîntrerupt, personalul medical fiind sprijinit de ONG-uri şi voluntari antrenaţi pentru oferirea de prim-ajutor persoanelor infectate cu COVID-19.

Au fost deschise plajele organizate, cu respectarea măsurilor de distanţare socială, iar protecţia civilă, poliţia locală şi municipală colaborează cu primăriile şi cu mediul de afaceri pentru a-i sfătui pe turişti şi pe angajaţii din sectorul turistic asupra măsurilor de igienă, protecţie şi distanţare.

Au fost reluate pelerinajele la mănăstiri (inclusiv Muntele Athos). 

Sunt operabile cursele interne de feribot, între insule şi Grecia continentală. 

Au fost anulate măsurile de restricţionare a circulaţiei în afara locuinţelor, iar de la 15 mai şi interdicţia deplasării între judeţe. 

Parcurile publice, grădinile, siturile arheologice, grădinile zoologice au fost deschise începând cu data de 18 mai. 

De asemenea, începând cu data de 11 mai s-au deschis toate magazinele şi unităţile comerciale, iar începând cu 1 iunie restaurantele, cafenelele, inclusiv cele din pensiuni şi alte astfel de facilităţi, dar numai cu asigurarea spaţiilor de servit în aer liber, asigurarea unei distanţe de 2 m între mese, respectiv a prezenţei a maxim 4 persoane la o masă. 

Pentru semnalările/informaţiile referitoare la COVID-19, este instituit un număr de urgenţă (1135), operaţional 24/24 ore, precum şi o hartă interactivă cu informaţii actualizate: https://coronavirus.pineza.eu/ .

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite