NATO va desfăşura 4.000 de soldaţi suplimentari în Polonia şi în cele trei ţări baltice, din cauza Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO va desfăşura 4.000 de soldaţi suplimentari în Polonia şi în cele trei ţări baltice, după ce Rusia a lansat mai multe exerciţii militare neanunţate în regiune, a anunţat secretarul adjunct al apărării Robert Work, citat de Wall Street Journal.

“Ruşii au făcut multe exerciţii chiar la graniţă, cu multe trupe (...). Din perspectiva noastră, putem spune că este un comportament foarte provocator”, a spus Work.

Deşi s-a vorbit ca trupe germane să fie defăşurate în Lituania, Berlinul încă analizează această posibilitate. “În prezent analizăm cum putem să ne consolidăm angajamentul pe flancul de est al Alianţei”, a spus vineri cancelarul german Angela Merkel, după ce un sondaj recent a arătat că numai 31% din populaţie este de acord cu prezenţa trupelor germane în Polonia şi ţările baltice, relatează Russia Today.

Preşedintele american Barack Obama a îndemnat NATO, luni, la Hanovra, să "susţină" ţările aliate din estul Europei, "Polonia, România şi ţările baltice" în faţa a ceea ce acestea denunţă drept o nouă ameninţare a unei agresiuni ruse şi să facă faţă "unor ameninţări", în zona de sud a Alianţei Nord-Atlantice, alături de Turcia, care se învecinează cu Siria şi Irakul.

NATO vrea să contracareze consolidarea efectivelor militare ruse din Crimeea, peninsula anexată de Moscova în 2014, dar şi din Marea Neagră, regiune importantă din punct de vedere strategic atât pentru Rusia, cât şi pentru Occident, datorită resurselor energetice şi apropiere de Orientul Mijlociu.

În anul 2014, Alianţa a suspendat cooperarea cu Rusia din cauza rolului jucat de Moscova în conflictul din Ucraina. La rândul său, Kremlinul susţine că desfăşurarea de forţe NATO importante în apropiere de graniţele sale ar încălca Actul Fondator al relaţiilor NATO-Rusia, din 1997.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite