NATO a interceptat de peste 300 de ori avioane militare rusești în 2023. La câte astfel de misiuni au participat avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române

0
Publicat:

Avioanele NATO au fost ridicate de la sol de peste 300 de ori în 2023 pentru a intercepta avioane militare ruse, a anunţat organizaţia. La misiuni au participat și piloți români. 

Piloții români au interceptat avioane rusești când au fost detașați în Lituania
Piloții români au interceptat avioane rusești când au fost detașați în Lituania

„Marea majoritate a interceptărilor aeriene dintre avioanele NATO şi cele ale Rusiei s-au desfăşurat în siguranţă şi în mod profesionist. Încălcările spaţiului aerian al NATO de către avioane militare ale Rusiei au fost rare şi în general de scurtă durată”, a transmis NATO, care a adăugat că majoritatea interceptărilor s-au petrecut în Marea Baltică.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, NATO şi-a consolidat în mod substanţial apărarea antiaeriană pe flancul său estic, cu mai multe avioane de luptă, cu zboruri de supraveghere şi sistemele de apărare antiaeriană amplasate la sol.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a creat cea mai periculoasă situație de securitate din Europa din ultimele decenii. Avioanele de luptă ale NATO sunt la datorie 24 de ore din 24, gata să se ridice de la sol în caz de zboruri suspecte sau neanunţate în apropierea spaţiului aerian al aliaţilor noştri”, a afirmat într-o declaraţie de presă purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

De precizat că Detașamentul Carpathian Vipers, compus din patru aeronave de luptă F-16 multirol și 100 de militari din Forțele Aeriene Române, a fost dislocat în perioada aprilie – iulie 2023 în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania, și a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, alături de Forțele Aeriene Portugheze, în cadrul celei de a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.

image

Prima misiune reală de interceptare executată a fost în prima săptămână de la preluarea responsabilităților de la partenerii francezi. Până la finalul misiunii, aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania, de peste 25 de ori, rezultând aproximativ 50 de ieșiri ale avioanelor.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite