Mutare spectaculoasă în războiul Uniunilor. Putin câştigă Armenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Armeniei Serzh Sargsyan şi Vladimir Putin. FOTO: Reuters
Preşedintele Armeniei Serzh Sargsyan şi Vladimir Putin. FOTO: Reuters

Preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan, a făcut o declaraţie surprinzătoare, anunţând că ţara sa va adera la Uniunea Vamală a Rusiei, în locul alternativei UE.

Decizia a fost anunţată într-o declaraţie publicată pe site-ul Kremlinului, în timpul vizitei preşedintelui armean la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său, Vladimir Putin.

 „Preşedinţii reafirmă interesul Federaţiei Ruse şi a Republicii Armenia pentru dezvoltarea economică şi integrarea mai bună în spaţiul eurasiatic...În acest context, preşedintele Sargyan a declarat că Armenia a decis să se alăture Uniunii Vamale şi să facă paşii necesari pentru a participa în viitoarea Uniune Economică Eurasiatică“, citează comunicatul oficial al Kremlinului.

Înainte de a se întoarce la Erevan, preşedintele armean a confirmat ştirea, anunţând că intenţionează să păstreze relaţii bune şi cu Uniunea Europeană.

 „Decizia nu este o respingere a dialogului nostru cu instituţiile europene. În ultimii ani, Armenia, cu susţinerea partenerilor europeni, a întreprins o serie de reforme instituţionale. În Armenia de azi, se poate observa un stat mult mai competitiv şi eficient decât în anii trecuţi“, a spus Sargsyan.

Ştirea i-a surprins pe oficialii UE, care încheiaseră negocierile referitoare la asocierea politică şi aderarea la pactul de liber schimb cu Armenia, şi aşteptau semnarea acestui acord la summitul UE de la Vilnius din noiembrie.

Dacă Armenia va deveni un membru deplin al blocului vamal condus de Rusia, nu va putea semna şi pactul cu Uniunea Europeană.

Rusia este principalul garantor al securităţii Armeniei în conflictul îngheţat al acesteia cu Azerbaijianul, asupra unor teritorii. Mai mult, Kremlinul are o bază militară împresionantă în Armenia.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite