Moscova acuză Kievul că depozitează arme în centrale nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident la centralele sale nucleare, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Arhivă
Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Arhivă

SVR susţine într-un comunicat că lansatoarele de rachete HIMARS, sistemele de apărare antiaeriană şi muniţii de artilerie furnizate de SUA au fost transferate la centrala nucleară Rivne, în nord-vestul Ucrainei.

„Forţele armate ucrainene depozitează arme şi muniţie furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare”, acuză SVR, care adaugă că un transport de arme spre centrala nucleară Rivne a avut loc în ultima săptămână din decembrie.

Reuters precizează că nu poate verifica acuzația şi că Moscova nu a furnizat dovezi.

Centralele nucleare ale Ucrainei sunt în centrul atenţiei de la începutul războiului. Forţele armate ruse au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl în mai puţin de 48 de ore după invazie şi au capturat de asemenea centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei nucleare din Zaporojie. Ucraina afirmă că Rusia foloseşte acastă instalație pentru depozitarea armelor.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat îngrijorări grave în legătură cu atacurile din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, atrăgând atenţia asupra riscului producerii unui dezastru atomic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite