Monumentul din Sofia dedicat armatei sovietice va fi îndepărtat din centrul orașului

0
Publicat:

Monumentul din Sofia dedicat armatei sovietice va fi într-un final îndepărtat după câțiva ani de opoziție din partea partidului Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) al fostului premier Boiko Borisov.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Propunerea privind îndepărtarea monumentului armatei sovietice a fost depusă acum trei ani, de către coaliția pro-europeană Bulgaria democratică, dar a ajuns abia acum pe masa Consiliului Municipal din Sofia, relatează Euractiv.

Potrivit propunerii inițiate de Bulgaria Democratică, edilul Sofiei, Iordanka Fandakova, trebuie să ceară statului mutarea monumentului pe o proprietate publică din afara centrului orașului.

„Monumentul a fost ridicat în scop propagandistic, pentru că se află într-un loc central circulat în mod constant. Acest obiectiv de propagandă a dispărut între timp, la fel ca necesitatea de a se afla într-un loc central de unde domină toate instituțiile bulgare”, afirmă Bulgaria Democratică.

Propunerea semnalează totodată pericolul pus de acest monument la adresa siguranței trecătorilor.

Uniunea Sovietică a declarat război Bulgariei la 5 septembrie 1944 și a intrat pe teritoriul bulgar trei zile mai târziu. Ocupația sovietică a durat până în 1947 și a provocat Bulgariei pierderi care reprezintă astăzi echivalentul a 42 de miliarde de euro.

„În acest sens, acest monument, care califică drept eliberatoare armata care ne-a ocupat țara, este înșelător pentru noua generație”, explică Bulgaria Democratică.

După ani de opoziție față de această inițiativă, GERB s-a răzgândit brusc săptămâna trecută. Partidul condus de Boiko Borisov a cerut retragerea imediată a monumentului, care a deteriorat de un cetățean bulgar în semn de protest față de invazia rusă din Ucraina.

Potrivit unui comitet al Primăriei din Sofia, acest monument a devenit periculos pentru trecători și trebuie retras neapărat.

Potrivit Consiliului Municipal din Sofia, monumentul va fi reamplasat în Muzeul de Artă a Perioadei Socialiste sau într-un alt loc.

De la începutul războiului din Ucraina, monumentul armatei sovietice din Sofia a devenit un loc de manifestații împotriva invaziei ruse. Manifestanții au deteriorat mai ales inscripția care califică armata sovietică drept „eliberatoare”.

Moscova s-a arătat foarte deranjată de această inițiativă și a catalogat drept o „blasfemie” deteriorarea monumentului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite