Momentul în care ucrainenii distrug un convoi de blindate rusești într-unul dintre cele mai mari asalturi mecanizate de la începutul războiului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a pierdut cel puțin 20 de vehicule blindate în regiunea Donețk, după ce a lansat unul dintre cele mai mari asalturi mecanizate de la începutul războiului, relatează The Telegraph.

Atacul rus a avut loc în regiunea Donețk pe 30 martie FOTO Captură video via The Telegraph
Atacul rus a avut loc în regiunea Donețk pe 30 martie FOTO Captură video via The Telegraph

Forțele Kievului au respins o forță de 36 de tancuri și 12 vehicule pentru infanteriei BPM în cadrul unui asalt mecanizat de amploare la nord-vest de Avdiivka, la 30 martie, au scris analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), citând un militar ucrainean.

Filmări ale asaltului postate pe rețelele de socializare de către Ministerul ucrainean al Apărării arată un convoi de cel puțin nouă tancuri și vehicule blindate care avansează pe un drum, în timp ce se află sub foc intens.

„Parașutiștii ucraineni din Brigada 25 aeropurtată au respins un atac masiv al rușilor în apropiere de satul Tonenke. Drept urmare, luptătorii [ucraineni] au distrus patru tancuri rusești și două IFV-uri", a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării pe rețelele de socializare. 

Imaginile aeriene postate de ministerul apărării surprind doar o parte din pierderile Rusiei, au relatat bloggerii militari ucraineni, un militar anonim declarând că 12 tancuri rusești și opt vehicule blindate au fost distruse în total în timpul asaltului.

Postând o înregistrare video pe Telegram, Brigada Mecanizată Separată 47 din Ucraina a afirmat că a provocat moartea a aproape 1.300 de soldați ruși și a distrus 28 de vehicule, între care un tanc și 17 vehicule blindate.

În imagini separate, un soldat poate fi văzut țintind cu succes un tanc rusesc cu o rachetă Javelin. „Parașutiștii Siceslav au distrus un tanc inamic împreună cu echipajul acestuia!", a scris Brigada 25 Separată ucraineană.

Imagini geolocalizate arată un număr mare de vehicule rusești avariate de-a lungul unui drum la nord-vest de Tonenke, despre care analiștii ISW și Ministerul britanic al Apărării consideră că este probabil să fi fost capturat de forțele Moscovei.

Așezarea este situată la circa 13 km vest de Avdiivka (Donețk), care a fost cucerit de Rusia în februarie, în cel mai important avans teritorial al acesteia de la capturarea orașului Bakhmut în mai 2023.

Forțele rusești nu au mai efectuat un asalt mecanizat de amploarea celui din weekend de la începutul încercărilor Moscovei de a captura Avdiivka la sfârșitul lunii octombrie, a amintit ISW. Atunci forțele ucrainene ar fi distrus aproape 50 de tancuri rusești și peste 100 de vehicule blindate într-un interval de două zile.

Institutul de cercetare din Washington a adăugat că amploarea acestui ultim atac, desfășurat de regimentul șase de tancuri al Rusiei, indică faptul că e posibil ca comandamentul rus să acorde prioritate zonei Avdiivka ca potențial loc al unei ofensive de primăvară.

„Disponibilitatea comandamentului militar rus de a angaja un batalion de tancuri pentru un atac în apropiere de Avdiivka indică faptul că acest asalt a fost un efort prioritar", au scris analiștii ISW.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite