Moment istoric în Irlanda de Nord: noul prim-ministru evocă un referendum de unire cu Irlanda. Reacția Guvernului britanic

0
Publicat:

Şefa Guvernului nord-irlandez Michelle O'Neill, vicepreşedintă a partidului republican Sinn Fein, a evocat duminică posibilitatea unui referendum privind unificarea Insulei Irlanda în următorii zece ani, relatează AFP.

Michelle O'Neill FOTO Sky News
Michelle O'Neill FOTO Sky News

După doi ani de blocaj politic în Irlanda de Nord, Michelle O'Neill, în vârstă de 47 de ani, a devenit prima politiciană favorabilă unificării cu Irlanda desemnată în fruntea executivului local.

„Alegerea mea în postul de prim-ministru arată schimbarea care este în curs de a se produce pe această insulă”, a declarat ea într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune Sky News.

„Putem avea puterea partajată” între republicanii care se opun divizării Irlandei şi unioniştii ataşaţi menţinerii Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit, a subliniat ea.

„Putem lucra împreună în fiecare zi în materie de servicii publice şi de asemenea ne putem urma aspiraţiile legitime”, a insistat O'Neill.

Fiind întrebată dacă „ar anticipa un referendum privind unificarea insulei în următorii zece ani”, vicepreşedinta Sinn Fein a răspuns afirmativ: „Da”. „Cred că suntem într-un deceniu al oportunităţilor”, a adăugat ea.

De partea sa, Guvernul britanic a spus că „nu vede nicio perspectivă realistă” privind un asemenea referendum şi a estimat că viitorul Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit este „asigurat pentru deceniile care vin”.

Blocaj politic îndelungat la Belfast

După victoria partidului său în alegerile din mai 2022, liderul Sinn Fein din Irlanda de Nord nu a reușit până acum să-şi preia atribuţiile din cauza unui boicot al Partidului Democratic Unionist (DUP) care a afectat activitatea instituţiilor partajate de la Belfast, apărute în virtutea Acordului de pace din Vinerea Mare din 1998.

Revenirea la guvernare a DUP a deschis calea ieşirii dintr-o criză ce a creat o ameninţare existenţială pentru Acordul din Vinerea Mare şi totodată a pus capăt unuia dintre cele mai dificile aspecte ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, notează AFP, potrivit Agerpres.

DUP a denunțat unele dispoziţii ale Protocolului nord-irlandez, dar, în pofida lipsei de unanimitate în rândurile sale, a încheiat într-un final în cursul acestei săptămâni un acord cu Guvernul britanic.

Negociat în acelaşi timp cu Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, Protocolul nord-irlandez menţine de facto Irlanda de Nord în interiorul pieţei unice europene. Documentul prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (stat membru UE) ce ar ameninţa Acordul din Vinerea Mare, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Biden: un pas important pentru Irlanda de Nord

Președintele american Joe Biden, cu origini irlandeze atât pe linie paternă, cât și maternă, a salutat sâmbătă revigorarea instituţiilor din Irlanda de Nord după un blocaj de aproape doi ani.

„Salut şi sprijin cu fermitate restabilirea executivului şi Adunării Irlandei de Nord la (Palatul, n. red.) Stormont şi îi felicit pe liderii politici din Irlanda de Nord pentru că au luat măsurile necesare cu scopul de a restabili aceste instituţii fundamentale”, a afirmat Joe Biden, citat într-un comunicat preluat de AFP și Agerpres.

Liderul de la Casa Albă şi-a exprimat speranţa că această „revenire la stabilitatea unui guvern de împărţire a puterii întăreşte dividendele păcii, restabileşte serviciile publice şi continuă să construiască pe progresul imens realizat în ultimele decenii”.

Biden a vizitat Irlanda de Nord în aprilie anul trecut, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Acordul din Vinerea Mare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite