Modelul social al Europei creat după încheierea Războiului Rece, amenințat de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Țările europene sunt conștiente de pericolul reprezentat de Rusia, dar costul creării unei apărări de încredere, capabilă să reziste la potențiala absență a Statelor Unite, este atât de mare încât amenință modelul social al Europei creat după încheierea Războiului Rece.

Aparare Uniunea Europeana FOTO defencematters.org

Conflictele militare de pe teritoriul european și disputele cu SUA arată lacune în potențialul militar al Europei , care vor dura ani pentru a se închide, chiar dacă guvernele fac din cheltuielile militare o prioritate politică, lucru pe care nu l-au făcut în decenii.

Liderii Uniunii Europene reuniți joi, 21 martie, intenționează să abordeze vulnerabilitățile de apărare ale blocului și ambițiile sale de a extinde industria de apărare. Ei trebuie să ia decizii dureroase, notează The Wall Street Journal.

Consolidarea securității Europei va necesita cheltuieli sporite pentru apărare într-un moment în care multe țări reduc bugetele pentru a face față nivelurilor ridicate ale datoriei și creșterii economice slabe. Atingerea nivelului necesar al cheltuielilor militare, potrivit unor politicieni și experți, va obliga membrii europeni NATO să abandoneze creșterea semnificativă a cheltuielilor sociale care a avut loc după încheierea Războiului Rece.

Europa va avea nevoie de cel puțin 20 de ani pentru a crea o forță europeană redutabilă

Potrivit unei analize din 2019 a Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), Europa va avea nevoie de cel puțin 20 de ani pentru a crea o forță europeană capabilă să respingă o invazie rusă a Lituaniei și a Poloniei vecine fără implicarea SUA. Deși o cantitate imensă de echipamente rusești a fost distrusă în Ucraina, mulți oficiali europeni spun că Moscova își va putea reconstrui forțele armate în câțiva ani de la încheierea războiului. NATO, între timp, și-a epuizat propriul stoc de arme pentru a sprijini Ucraina. Pe măsură ce armatele necesită ani de zile pentru a planifica, echipa și antrena o armată, guvernele europene se confruntă cu necesitatea unui compromis imediat și dur între costuri.

„Totul se rezumă la voința politică combinată cu capacitatea de a explica publicului exact ce trebuie să facem... Cu cât suntem mai aproape de Rusia, cu atât este mai ușor de făcut”, a declarat Anna Wieslander, director pentru afaceri nordice la Consiliul Atlanticului.

Majoritatea țărilor europene ar putea atinge un nivel al cheltuielilor militare de 2% prin reducerea altor cheltuieli publice cu mai puțin de 1%, potrivit unui studiu recent al Institutului de Cercetare Economică Ifo din Germania. Dar pentru a ajunge la 3% va fi necesar să redirecționăm câteva puncte procentuale din cheltuielile guvernamentale către apărare.

Potrivit generalului în retragere Mark Thies, Belgia ar fi nevoie de peste 5 miliarde de dolari pentru a cumpăra suficientă muniție pentru a lupta împotriva unei invazii timp de câteva săptămâni. Regatul are una dintre cele mai mici cheltuieli militare din NATO, la mai puțin de 1,2% din PIB anul trecut.

Economist-cercetător principal la Institutul Britanic de Studii Fiscale, Ben Zaranko susține că pentru a ajunge la cheltuielile de apărare la nivelul de 3% din PIB, Marea Britanie va trebui să crească cheltuielile militare cu peste 40 de miliarde de dolari. Adică de două ori mai mult decât cheltuiește țara pentru sistemul de justiție.

În plus, Europa a ajuns să depindă de Washington pentru capacitățile militare vitale - apărare aeriană, realimentare aeriană, inginerie de luptă, artilerie și muniție. Este dificil pentru Europa să-și transfere forțele peste granițe fără ajutorul SUA.

Washingtonul oferă, de asemenea, capacitățile sofisticate de informații și supraveghere necesare pentru a răspunde rapid amenințărilor. Domină furnizarea de comunicații digitale pentru forțele armate, permițând trupelor să se conecteze și să comunice în siguranță în timpul conflictului.

Avem forțe armate care arată bine și strălucitoare și sisteme care pot fi prezentate la export... dar nu sunt pregătite pentru război”, a declarat Gustav Gressel, analist pe apărăre la Consiliul European pentru Relații Externe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite