Ministrul german de Finanţe vrea o „Uniune Europeană a Apărării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble Foto: EPA
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble Foto: EPA

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, le-a cerut membrilor Uniunii Europene să coopereze mai strâns în privinţa chestiunilor de natură militară, un apel care a venit pe fondul presiunilor făcute de preşedintele SUA, Donald Trump, asupra puterilor europene de a-şi mări substanţial cheltuielile în domeniul apărării.

Însă, notează Bloomberg, în absenţa unei majorităţi politice în vederea schimbării tratatelor Uniunii Europene, membrii blocului comunitar ar trebui să facă uz de acorduri interguvernamentale pentru a-şi întări cooperarea în diverse domenii, inclusiv cel al apărării, după cum a declarat Schäuble în cadrul unui discurs susţinut la Universitatea din Leuven, Belgia.

O propunere a Comisiei Europene privind un Fond european de apărare reprezintă „o mişcare în direcţia bună“, a adăugat el.

„Putem intensifica gradual cooperarea şi să lucrăm în direcţia unei Uniuni Europene a Apărării“, a declarat ministrul german de Finanţe, adăugând că „sondajele arată că mulţi cetăţeni UE sprijină“ o astfel de acţiune.

Apelul lui Wolfgang Schäuble în vederea unor mai mari eforturi europene în domeniul apărării a venit cu puţin înainte de începerea Summitului NATO, la care a venit şi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Liderul Casei Albe a declarat recent că Germania datorează Statelor Unite „mari sume de bani“ pentru securitate, insistând asupra faptului că Executivul de la Berlin ar trebui să vină cu un plan pentru a-şi dubla aproape cheltuielile militare astfel încât să-şi onoreze angajamentele faţă de NATO.

Discret, spre o armată europeană

Totodată, declaraţia ministrului german de Finanţe vine în contextul în care Germania a început să construiască discret o armată europeană alături de România şi Cehia, cele trei state anunţând recent integrarea forţelor lor armate, notează „Foreign Policy“. 

Însă, menţionează sursa anterior citată, acest lucru nu înseamnă că întreaga armată a României se va alătura Bundeswehr-ului (armata germană), după cum nu înseamnă nici că forţele armate ale Cehiei vor deveni o subdivizie a armatei germane. Dar, în următoarele luni, fiecare din aceste două ţări îşi va integra o brigadă în forţele armate germane. 

Mai precis, Brigada Mecanizată 81 „General Grigore Bălan“ se va alătura Diviziei Forţelor de Răspuns Rapid din Bundeswehr, în timp ce Brigada 4 de Desfăşurare Rapidă a Cehiei, care a participat la operaţiunile militare din Afganistan şi Kosovo, va deveni parte din Divizia 10 Armată a Germaniei.

Prin aceste mişcări, românii şi cehii merg pe calea a două brigăzi olandeze, dintre care una s-a alăturat deja Diviziei Forţelor de Răspuns Rapid din Bundeswehr, iar cealaltă s-a alăturat Diviziei Armate 1 a Germaniei.

Potrivit profesorului de politici internaţionale de la Universitatea Bundeswehr-ului din München Carlo Masala, „guvernul german demonstrează că este dispus să acţioneze în direcţia integrării militare europene“, chiar dacă alţii de pe continent nu sunt.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat în mod repetat ideea unei armate europene, numai că ţările europene nu sunt tocmai de acord cu privire la forma pe care ar putea să o aibă o asemenea armată, astfel că progresele se lasă aşteptate.

Între timp, cooperarea cu Germania reprezintă pentru România şi Cehia o metodă de a creşte implicarea germanilor în securitatea Europei, adaugă „Foreign Policy“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite