Ministrul Comănescu a participat la o reuniune informală la Varşovia pe tema referendumului din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat, luni, la Varşovia, la o reuniune informală la nivel de miniştri de Externe sau adjuncţi ai acestora din nouă state membre UE, la care a participat şi ministrul de stat britanic pentru Europa, pe tema referendumului din Marea Britanie.

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat luni, la Varşovia, la o reuniune informală la nivel de miniştri de Externe şi adjuncţi ai acestora din state membre UE, respectiv, Austria, Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria pe tema referendumului din Regatul Unit. La reuniune a participat, de asemenea, şi ministrul de stat britanic pentru Europa, informează MAE român.

Conform sursei citate, obiectivul reuniunii a fost acela al unui schimb de opinii pe tema efectelor rezultatului referendumului din perspectiva relaţiei UE - Marea Britanie şi a modului de relansare a proiectului european.

„Premisa esenţială a discuţiilor a fost aceea că, în aceste momente complexe prin care trece Uniunea Europeană, sunt necesare, mai mult ca niciodată, dialogul şi coordonarea la nivelul statelor membre UE, pentru depăşirea unei situaţii fără precedent, cum este cea cu care ne confruntăm acum“, se arată în comunicatul MAE.

Ministrul român al Afacerilor Externe a exprimat regretul pentru rezultatul referendumului din 23 iunie 2016, subliniind, în acelaşi timp, faptul că România respectă decizia cetăţenilor Marii Britanii.

„A punctat dificultatea momentului, inclusiv prin prisma faptului că UE pierde un membru important. Subliniind necesitatea menţinerii unităţii şi solidarităţii de acţiune «a celor 27», şeful diplomaţiei române a evidenţiat cerinţa clarificării procedurilor de urmat, atât la nivelul UE, cât şi în plan intern, în Regatul Unit. A apreciat, totodată, că este necesar un proces de reflecţie, în comun, la nivel UE, care să vizeze redarea încrederii cetăţenilor europeni în proiectul european“, se arată în comunicat.

Polonia a invitat miniştri de Externe din UE la Varşovia, luni, pentru a discuta despre Brexit, după ce unii oficiali de la Varşovia şi-au exprimat frustrarea faţă de faptul că în Germania au fost invitaţi sâmbătă doar reprezentanţii statelor fondatoare ale blocului, relatează Radio Polonia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Rafał Sobczak a declarat pentru agenţia PAP că autorităţile poloneze speră ca la această reuniune „să ia parte câţi mai mulţi miniştri posibil“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite