Ministerul rus al Apărării „a arătat” dovezi ale finanţării de către SUA a proiectelor biologice militare în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevarul
Foto: Arhiva Adevarul

Rusia susţine că laboratoarele din Kiev, Odesa, Lvov şi Harkov au primit finanţare de 32 de milioane de dolari. Acuzaţiile vizează şi ţări precum Germania, Marea Britanie şi Georgia, care, conform Rusiei, ar fi acceptat transferul de probe biologice din Ucraina.

Rusia consideră că o serie de componente ale armelor biologice au fost create pe teritoriul Ucrainei, a anunţat, joi, şeful trupelor de protecţie împotriva radiaţiilor, chimică şi biologică a Forţelor Armate RF, Igor Kirillov, citat de agenţia rusă de ştiri TASS.

„Credem că o serie de componente ale armelor biologice au fost create pe teritoriul Ucrainei”, a spus Kirillov. El a arătat un document din 6 martie 2015, care, în opinia sa, confirmă „participarea directă a Pentagonului la finanţarea proiectelor biologice militare din Ucraina,” arată TASS.

Kirillov a menţionat că „în conformitate cu practiciile consacrate, proiectele americane în domeniul bunăstării sanitare şi epidemiologice pe teritoriul ţărilor terţe, inclusiv Africa şi Asia, sunt finanţate prin autorităţile naţionale de sănătate”.

„Nu este o coincidenţă faptul că aceste biolaboratoare au fost alese de către Departamentul de Reducere a Ameninţărilor Apărării din SUA (DTRA) şi de contractorul Black and Witch ca executanţi ai proiectului UP-8, care vizează studierea agenţilor patogeni ai febrei hemoragice Crimeea Congo, leptospirozei. şi hantavirusuri ", - a spus Kirillov, citat de TASS.

Potrivit şefului trupelor NBC, interesul biologilor militari americani se datorează faptului că aceşti agenţi patogeni au focare naturale atât în ​​Ucraina, cât şi în Rusia. "Utilizarea lor poate fi deghizată ca focare naturale de boli. De aceea acest proiect a primit finanţare suplimentară, iar termenele limită pentru implementarea lui au fost prelungite", a spus Kirillov.

Obţinerea de finanţare
Kirillov a menţionat că laboratoarele Ministerului Apărării al Ucrainei din Kiev, Odesa, Lvov şi Harkov ar fi primit finanţare în valoare de 32 de milioane de dolari din Statele Unite.

„Vă atrag atenţia că acordul privind activităţile biologice comune a fost încheiat între departamentul militar al SUA şi Ministerul Sănătăţii al Ucrainei. Cu toate acestea, adevăratul destinatar (destinatar) al fondurilor sunt laboratoarele Ministerului Ucrainean al Apărării. situate în Kiev, Odesa, Lvov şi Harkov. Suma totală a finanţării s-a ridicat la 32 de milioane de dolari", a spus el.

El a mai menţionat că acest proiect a primit finanţare suplimentară, iar termenele limită pentru implementarea lui au fost prelungite.

Şeful trupelor de protecţie împotriva radiaţiilor, chimice şi biologice a mai menţionat că Statele Unite au investit 1,6 milioane de dolari în studiul modalităţilor de transmitere a bolilor la oameni prin lilieci.

„Studiul documentelor din partea proiectului P-781 de studiere a modalităţilor de transmitere a bolilor la oameni prin lilieci a arătat că munca a fost efectuată pe baza unui laborator din Harkov împreună cu infamul centru Lugar din Tbilisi. Costurile totale ale Pentagonului pentru implementarea sa în Ucraina şi Georgia s-au ridicat la 1,6 milioane de dolari, majoritatea fiind primite de Ucraina în calitate de contractor principal”, a spus Kirillov.

Dezvăluirea datelor
Kirillov a adăugat că Statele Unite blochează publicarea datelor privind activitatea biologică militară în alte ţări.

„Federaţia Rusă a cerut în mod repetat dezvăluirea datelor privind activităţile biologice militare ale Pentagonului pe teritoriul ţărilor terţe, dar Occidentul colectiv, condus de Statele Unite, blochează constant această iniţiativă, preferând să desfăşoare cercetări ocolind cele internaţionale. obligaţii prin împuternicire”, a spus el.

De asemenea, şeful trupelor a amintit „fapte istorice, când astfel de activităţi iresponsabile ale SUA în afara jurisdicţiei naţionale s-au încheiat doar cu scuze oficiale din partea administraţiei americane”.

„Aşadar, în octombrie 2010, preşedintele SUA [Barack] Obama a recunoscut faptul că a efectuat cercetări ilegale asupra cetăţenilor guatemalezi care au fost infectaţi în mod deliberat cu agenţi patogeni de sifilis şi gonoree, cu aprobarea Casei Albe”, a spus Kirillov.

Din 2016, Statele Unite şi Ucraina au păstrat în mod deliberat tăcerea cu privire la proiectele biologice în derulare în raportarea internaţională. Kirillov a reamintit că, în conformitate cu Convenţia privind interzicerea armelor biologice şi cu toxine, statele participante transmit ONU informaţii despre obiecte şi activităţi biologice în desfăşurare.

„Vorbim de măsuri de consolidare a încrederii care sunt publicate în vederea monitorizării implementării convenţiei. Din 2016, din momentul în care a început implementarea proiectelor pe care le-am menţionat, <...> Statele Unite şi Ucraina păstrează în mod deliberat tăcerea. „Acest secret este un alt motiv pentru a ne gândi la adevăratele obiective ale Pentagonului din Ucraina”, a spus Kirillov.

Distrugerea materialelor
Şeful RKhBZ a menţionat că laboratoarele biologice ucrainene continuă să distrugă materialele biologice şi documentaţia privind cercetarea viruşilor periculoşi.

"Se primesc în continuare informaţii despre încercările de distrugere a biomaterialelor şi a documentaţiei în laboratoarele din Ucraina. Ştim că în timpul activităţilor de lichidare în laboratorul de medicină veterinară din satul Khlebodarskoye, angajaţii care lucrează (cetăţeni ai Ucrainei) nici măcar nu au fost lăsaţi să intre. <...> Acest laborator cooperează cu Institutul de Cercetare Anti-Peste Mechnikov din Odesa, care efectuează cercetări asupra agenţilor patogeni ai ciumei, antraxului, holerei, tularemiei, arbovirusurilor", declară oficialul militar rus.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în încercarea de a-şi acoperi urmele, deşeurile biologice din laboratorul din Khlebodarsky au fost duse la 120 km distanţă, spre graniţa de vest, în zona aşezărilor Tarutino şi Berezino.

În plus, după cum a menţionat Kirillov, distrugerea de urgenţă a documentelor a fost efectuată şi în laboratorul biologic Herson. "Unul dintre motivele unei astfel de acţiuni poate fi ascunderea informaţiilor despre focarul de dirofilariază care a avut loc la Herson în 2018, o boală transmisă de ţânţari. Se pune întrebarea de ce au fost depistate patru cazuri de infecţie în februarie, ceea ce nu este tipic. pentru ciclul de viaţă al acestor insecte. În aprilie 2018, reprezentanţii Pentagonului au vizitat unităţi sanitare locale, unde s-au familiarizat cu rezultatele investigaţiei epidemiologice şi au copiat fişele medicale”, a spus el.

Şeful RCBZ a mai remarcat faptul că nu au fost găsite dovezi documentare cu privire la acest focar în laboratorul Herson. „Pe aceasta, considerăm că urgenţa distrugerii unor astfel de dovezi documentare se explică prin dorinţa de a preveni ca acestea să cadă în mâinile specialiştilor ruşi”, a subliniat el.

Transferul biotestelor
Forţele armate ruse au documente care confirmă transferul de probe biologice din Ucraina către ţări terţe, inclusiv Germania, Marea Britanie şi Georgia.

„Este necesar să menţionăm o serie de documente care confirmă transferul probelor biologice prelevate în Ucraina către teritoriul ţărilor terţe, inclusiv Germania, Marea Britanie, Georgia. Iată documente oficiale care confirmă transferul a 5 mii de probe de ser de sânge ale cetăţenilor ucraineni către Centrul Lugar afiliat Pentagonului din Tbilisi, 773 de analize biologice au fost transferate la laboratorul de referinţă din Marea Britanie. A fost semnat un acord pentru exportul de cantităţi nelimitate de materiale infecţioase către Institutul Loeffler din Germania", a spus Kirillov.

Potrivit acestuia, „o analiză a informaţiilor primite sugerează că specialiştii ucraineni nu sunt conştienţi de potenţialele riscuri ale transferului de biomateriale, sunt utilizaţi, fără a şti de fapt, şi nu au nicio idee reală despre adevăratele obiective ale cercetării în curs”, susţine oficialul rus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite