Ministerul Justiţiei din Polonia a propus înăsprirea semnificativă a legilor privind spionajul din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

După cum a remarcat viceministrul Justiţiei Marcin Warhol, actualele prevederi ale Codului penal polonez nu sunt perfecte, iar pedeapsa medie este prea mică.

Ministerul Justiţiei din Polonia a prezentat o nouă iniţiativă de modificare a Codului Penal al Republicii privind spionajul. Propunerile ministerului au fost anunţate în cadrul unei conferinţe de presă, marţi.

După cum a subliniat ministrul adjunct al justiţiei al Poloniei, Marcin Warhol, actualele prevederi ale Codului penal polonez referitoare la spionaj sunt imperfecte, iar pedeapsa medie este prea mică - doar patru ani de închisoare.

„Urmând exemplul Franţei, propunem, pe lângă infracţiunea de a lucra pentruservicii de informaţii străine, să extindem domeniul de aplicare a pedepsei la spionaj, care ar cuprinde toate activităţile hibride”, a spus Warhol.

Potrivit acestuia, criminalii îşi maschează adesea activităţile. "Nu direct, ci indirect, aceştia acţionează în detrimentul Poloniei prin diverse fundaţii, asociaţii, activităţi hibride. Ne dorim, aşa cum au făcut deja multe ţări occidentale, să impunem sancţiuni pentru astfel de activităţi", a informat el.

„Activităţile de informaţii vor fi activităţi în interesul unui stat străin, al serviciilor de informaţii sau al unui agent străin, bazate pe căutarea şi transmiterea de informaţii, a căror difuzare poate încălca interesele ţării în domeniul protecţiei independenţei, integrităţii teritoriale, securităţii externe şi interne, apărării, mediului, patrimoniului cultural sau potenţial ştiinţific şi economic sau realizarea altor acţiuni care încalcă interesele ţării”, a precizat el.

„Această activitate va fi pedepsită mai sever”, a spus Warhol. „Propunem o creştere a pedepsei de la cel puţin cinci ani, iar acolo unde activităţile către serviciile de informaţii străine sunt legate de transferul de informaţii care dăunează Poloniei, de la opt ani, la închisoare pe viaţă. ”Pedeapsa penală, în Polonia, este, de asemenea, propusă pentru tentativa de spionaj şi spionajul neintenţionat.”

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite