Militarii ruşii aflaţi ilegal în Transnistria efectuează exerciţii de tragere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari ruşi efectuând exerciţii FOTO mil.ru
Militari ruşi efectuând exerciţii FOTO mil.ru

Trupele ruse aflate ilegal în Transnistria, o regiune separatistă din estul Republicii Moldova, se antrenează pentru lovirea unor „ţinte inamice” aflate la distanţe mari.

Ministerul rus al Apărării a confirmat marţi, într-un comunicat, că Grupul Operaţional al Forţelor Ruse a efectuat exerciţii de pregătire de luptă împotriva unor „ţinte care simulează unităţi inamice de infanterie şi tehnică militară in deplasare”.

„Militarii au desfăşurat mişcări sub acoperire, luând poziţii de tragere şi apelând la deghizări improvizate. A fost acordată o atenţie specială distrugerii ţintelor mici situate la distanţe mari”, a adăugat Ministerul rus al Apărării.

Sursa citată nu a precizat câţi militari au fost implicaţi în aceste manevre care ar fi fost „plănuite din timp” şi au implicat folosirea de lansatoare automate de grenade AGS-17.

Exerciţiile militare din Transnistria survin după ce serviciile secrete ucrainene au avertizat că Rusia pregăteşte provocări sub steag fals, inclusiv în această regiune.

Potrivit presei de la Chişinău, militarii ruşi din Transnistria au simulat chiar şi atacuri asupra unor instituţii oficiale ale Republicii Moldova.

Preşedinta Maia Sandu, a cerut retragerea Grupul Operaţional al Forţelor Ruse din Transnistria, întrucât nu există acorduri bilaterale cu privire la staţionarea sa în această regiune care aparţine oficial Republicii Moldova.

Grupul Operaţional al Forţelor Ruse din Transnistria este o rămăşiţă a fostei Armate a 14-a URSS, care a fost implicată acum 30 de ani într-un război împotriva recent înfiinţatei Republica Moldova.

Potrivit directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, Moscova şi-a mărit efectivele de militari fără mandat în jurul depozitelor de arme şi muniţii de la Cobasna, Transnistria.

„Din câte cunoaştem, protecţia acestor depozite este acum întărită şi înţelegem că acest factor este unul dintre elemenele-cheie în ceea ce priveşte utilizarea elementelor destabilizatoare în ţara noastră”, a declarat Esaulenco pentru publicaţia ucraineană Glavcom.

GOTR se află oficial în Transnistria pentru a păzi depozitele de la Cobasna, unde ar fi circa 20 de tone de muniţii.

Chişinăul insistă pentru retragerea acestor muniţii şi a militarilor ruşi, dar Moscova refuză să dea curs cererii, chiar şi în pofida unui angajament asumat în acest sens la summitul OSCE de la Istanbul din 1999.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite