Miliardarii Franţei, donaţii de sute de milioane de euro pentru reconstrucţia Catedralei Notre-Dame, mistuită de flăcări

0
0
Catedrala Notre-Dame, mistuită de flăcări
Catedrala Notre-Dame, mistuită de flăcări

Fondation du Patrimoine, organizaţie caritabilă privată care luptă pentru salvardarea patrimoniului francez, a lansat marţi o „colectă naţională”, un apel de strângere de fonduri, pentru refacerea catedralei Notre-Dame, mistuită de flăcări în noaptea de luni spre marţi. Miliardarii Franţei au anunţat donaţii de sute de milioane de euro, dar şi Primăria Parisului şi regiunea  Île-de-France.

Grupurile LVMH şi Kering au promis 300 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris, iar peste 6.400 de euro au fost strânşi deja în „colecta naţională” iniţiată de Fondation du Patrimoine marţi.

Regiunea Île-de-France va debloca 10 milioane de euro ajutor de urgenţă, a anunţat BFMTV.

Fondation du Patrimoine, organizaţie caritabilă privată care luptă pentru salvardarea patrimoniului francez, a lansat marţi o „colectă naţională”, un apel de strângere de fonduri, pentru refacerea catedralei. „Toată lumea ar trebui să participe, dincolo de diviziuni”, a fost transmis.

Până la momentul publicării acestei ştiri, site-ul fondation-patrimoine.org a anunţat că au fost donaţi 6.438 de euro. Pagina web a fundaţiei nu funcţionează în parametri din cauza numărului mare de accesări.

Grupul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE şi familia lui Bernard Arnault, om de afaceri şi colecţionar de artă care prezidează conglomeratul, vor dona 200 de milioane de euro. Miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului Kering, a anunţat o donaţie de 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei.

Regiunea Ile-de-France urmează să deblocheze un ”ajutor de urgenţă” în valoare de zece milioane de euro, ”pentru a ajuta arhiepiscopia să efectueze primele lucrări” de reconstrucţie la Catedrala Notre-Dame de Paris, devastată luni de un incendiu uriaş, a anunţat marţi preşedinta regiunii Valérie Pécresse, relatează AFP.

”Această reconstrucţie, care va costa, evident, foarte scump, va mobiliza toată ţara, cei mai buni arhitecţi, cei mai buni artizani din Franţa, poate din lume, ne vom apuca de treabă încă de acum”, a declarat preşedinta regiunii la Radio Classique.

Primăria din Paris a deblocat 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei Notre-Dame, poliţia face primele constatări şi prelevări pentru a descoperi cauza incendiului, iar o echipă din care face parte şi ministru francez al Culturii recuperează elementele de valoare rămase în interior.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat că instituţia va debloca 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei, scrie AFP. Zona este încă izolată, iar poliţia face primele cercetări.

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a anunţat că mare parte din relicvele aflate în catedrala Notre-Dame au fost duse în sedii ale unor instituţii municipale, potrivit BFMTV.

O echipă din care face parte împreună cu personal al catedralei, pompieri şi forţe de securitate se ocupă de recuperarea elementelor de valoare rămase în interior pe parcursul incendiului.

Cele mai recente informaţii privind urmările incendiului arată că altarul este deteriorat, după ce acoperişul a fost carbonizat în proporţie de 75%. Imaginile realizate înăuntrul catedralei, care a ars mai bine de 12 ore, focul fiind stins complet marţi, aproape de ora locală 09.50, după cum au anunţat pompierii din Paris, arată că pilonii au rămas în picioare.

„Întreaga regiune Île-de-France este mobilizată complet pentru procedurile de reconstrucţie”, a anunţat preşedinta Valérie Pécresse.

Donaţii de la europarlamentari

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, le-a propus eurodeputaţilor să-şi doneze banii cuveniţi pentru ziua de marţi în scopul reconstrucţiei catedralei Notre-Dame, în timp ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la implicarea tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene în acest efort.

După incendiul de luni seara care a distrus o bună parte dintr-unul din simbolurile culturii franceze şi europene, Tajani, citat de EFE, s-a referit la Notre-Dame ca fiind "prima catedrală a vieţii sale" şi a arătat că inima tuturor este "rănită" după incendiul de la Paris.

"Vom fi alături de poporul francez, pentru că va fi nevoie de mult timp pentru a vindeca această rană. Trebuie să facem ceea ce putem, un eurodeputat mi-a sugerat mai înainte să strângem fonduri (...) Putem dona ceea ce câştigăm astăzi ca semn al solidarităţii", a sugerat Tajani, în deschiderea sesiunii, adăugând că la intrarea în hemiciclul de la Strasbourg, unde plenul se reuneşte până joi, va fi amplasată o cutie unde vor putea fi donaţi banii.

"Trebuie să reconstruim catedrala şi cred că acesta ar fi un mesaj pozitiv al Parlamentului European. Mă bazez pe toţi şi sper că acest mesaj al Parlamentului, Comisiei şi Consiliului poate fi un lucru bun pentru Franţa", a mai spus Tajani, care i-a felicitat de asemenea pe pompierii parizieni care s-au luptat luni noaptea cu flăcările.

Dacă cei 751 de europarlamentari de la Strasbourg îşi vor dona diurnele de marţi s-ar putea colecta 225.300 euro, însă se aşteaptă că donaţiile unor membri să fie mai mari, notează EFE.

Totodată, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de dpa, a făcut apel la toate cele 28 de state membre ale UE să sprijine refacerea catedralei Notre-Dame, amintind că oraşul său natal, Gdansk, în Polonia, a fost reconstruit după cel De-Al Doilea Război Mondial în urma distrugerilor masive suferite.

"Ştiu că Franţa ar putea să o facă şi singură, dar aici este în joc ceva mai mult decât ajutorul material. Noi suntem legaţi prin ceva mai important şi mai profund decât tratatele", a spus Donald Tusk. 

Pompierii au reuşit, luni noapte, să salvezi valoroase lucrări de artă care se aflau în catedrala Notre-Dame. Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat şi grupurile LVHM şi Kering au anunţat că donează 300 de milioane de euro.

Hidalgo a propus organizarea „unei conferinţe internaţionale a donatorilor la Paris”.

Autorităţile au transmis că incendiul poate fi legat de lucrările de reparaţii care erau în desfăşurare aici. Muncitorii au fost identificaţi şi interogaţi de autorităţi.

Mai multe biserici din Franţa au bătut clopotele în semn de solidaritate. „Notre-Dame arde. Franţa plânge, la fel întreaga lume. Este foarte emoţionant”, a spus Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului.

Vaticanul a transmis că este „în stare de şoc şi întristat”. „Papa este alături de Franţa”.

”Întregul focar” este stins, anunţă pompierii 

Pompierii din capitala franceză au anunţat marţi dimineaţa că ”întregul focar” al incendiului de la Catedrala Notre-Dame de Paris a fost stins, relatează Le Figaro.

”Toată noaptea de luni spre marţi, activitatea a constat în supravegherea focarelor reziduale. 1.000 de metri pătraţi de acoperiş au fost făcuţi scrum. Până în marţi dimineaţa, activitatea a constat în apărarea celor două clopotniţie, de nord şi sud, pentru a ne asigura că turnurile nu se surpă”, a declarat locotenent-colonelul Gabriel Plus.

Marţi dimineaţa, ”angajamentul pompierlor constă în a supraveghea structurile şi a stinge focarele reziduale”, a continuat el.

”Însă întregul foc a fost stins. De-acum urmează faze expertizei. Întregul edificiu va fi analizat”, a anunţat el.

Aproximativ 100 de pompieri erau angajaţi în ”acestă fază de supraveghere, verificare, în sprijinul experţilor”.

”Am salvat clopotniţele, ele sunt în siguranţă în acest stadiu, tribunele sunt, de asemenea, consolidate”, a adăugat Gabriel Plus.

Pe de altă parte, centrul naosului a ”suferit enorm”.

”O parte a boltei (s-a) surpat în naosul central”, iar 100 de militari pompieri ”sunt în continuare angajaţi şi vor rămâne toată ziua”, a mai precizat Gabriel Plus în această conferinţă de presă pe care a susţint-o în faţa Notre-Dame.

Alt pompier a precizat că un plan de salvare a bunurilor culturale a fost pus în aplicare, cu scopul de a pune la adăpost colecţiile cât mai rapid posibil.

”Un număr bun de colecţii inestimabile a fost scos (...). Rămân (în interior) colecţii, de talie mare, dintre care unele au fost avariate de foc, dar care vor putea firestaurate”, a adăugat pompierul, precizând că este în continuare prea periculos să se intre şi să se scoată operele rămase înăuntru.

CITEŞTE ŞI

FOTO VIDEO UPDATE Incendiu devastator la Catedrala Notre-Dame din Paris. Macron: Ambele turnuri, salvate

FOTO VIDEO Primele imagini cu Notre-Dame desfigurată de flăcări. Se anunţă o anchetă complicată

YouTube a sugerat că incendiul de la Catedrala Notre Dame reprezintă o ştire falsă

Prima fotografie. Cum arăta Catedrala Notre-Dame în urmă cu două secole

Procurorul Republicii Franceze a vorbit despre incendiul de la Notre-Dame: „Nimic nu indică un act voit“. Detalii despre anchetă

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri