Mesajul şefului Consiliului European către migranţii economici: Nu veniţi în Europa, vă pierdeţi viaţa şi banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut joi un apel către migranţii economici să nu întreprindă călătoria periculoasă pe mare spre Europa, pentru că totul ar fi în van, transmite The Guardian.

„Nu veniţi în Europa. Nu aveţi încredere în traficanţi. Nu vă riscaţi viaţa şi banii. Nu are niciun rost”, a precizat Tusk la finalul unei întrevederi cu premierul grec Alexis Tsipras, în care a promis că va acorda sprijin Greciei pentru a gestiona criza migranţilor.

ONU a avertizat că Grecia este la marginea unei crize umanitare, iar premierul elen a susţinut că actuala situaţie depăşeşte capacitatea de răspuns a autorităţilor. Peste 30.000 de migranţi au rămas blocaţi în Grecia în ultima săptămâna, iar numărul lor creşte constant, cu până la 2.000 de persoane care ajung zilnic în insulele greceşti dinspre Turcia.

În spatele actualei crize stă decizia Macedoniei de a impune restricţii dure la graniţa sudică, interzicând trecerea migranţilor care nu sunt originari din Siria sau Irak. Astfel, 10.000 de migranţi aşteaptă să-şi continue drumul în apropiere de oraşul elen de graniţă Idomeni, iar autorităţile greceşti au început să-i redirecţioneze spre tabere improvizate pe câmpuri sau stadioane.

Vizita lui Tusk în Grecia face parte dintr-un turneu al preşedintelui Consiliului European prin Balcani, pentru a pune bazele negocierilor care vor avea loc săptămîna viitoare la Summitul cu Turcia de la Bruxelles, pe tema crizei migranţilor. Donald Tusk va călători joi spre Ankara pentru apurta discuţii cu premierul Ahmet Davutoglu şi preşedintele Recep Erdogan.

„Planul nostru comun cu Turcia este şi va rămâne o prioritate. În final, asta înseamnă că numărul mare de migranţi care ajung în Europa va trebui să fie redus drastic şi cât mai rapid”, a menţionat Tusk.

Pe lista discuţiilor se află şi Acordul UE-Turcia, semnat la sfârşitul anului trecut, şi prin care autorităţile turce se angajau să reducă considerabil numărul migranţilor care pleacă spre Europa în schimbul unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro. Turcia a primit până în acest moment doar 400 de milioane de euro pe care ar trebui să-i investească în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din taberele de refugiaţi. De altfel, autorităţile turce au fost nemulţumite de greutatea cu care se confruntă UE în colectarea banilor, întrucât o parte din ajutorul acordat Turciei ar urma să provină de la statele membre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite