Mesajul comisarului european pentru locuri de muncă: „Telemunca şi dreptul la deconectare sunt următoarele piese ale puzzle-ului muncii din UE”

0
Publicat:

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, subliniază importanța telemuncii și a dreptului la deconectare, evidențiind progresele și inițiativele recente în domeniul muncii în UE. Schmit reiterează angajamentul Comisiei Europene de a aborda aceste aspecte cruciale și de a promova condiții de muncă echitabile și moderne, transmite EFE. 

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

"Deşi mai sunt multe de făcut, putem fi mândri de progresele pe care le-am obţinut", a evidențiat comisarul într-o declaraţie cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii, sărbătorită pe 1 Mai.

Candidatul social-democrat la președinția Comisiei Europene, după alegerile pentru Parlamentul European din iunie, a afirmat de Ziua Muncii că "telemunca şi dreptul la deconectare sunt următoarele piese ale puzzle-ului muncii din UE", potrivit Agerpres.

"Comisia a lansat o consultare cu partenerii sociali pentru a strânge opinii. Comisia rămâne angajată să acţioneze asupra acestui aspect crucial al vieţii profesionale pentru a prezenta o propunere legislativă eficientă şi echilibrată", a mai spus acesta.

Parlamentul European a solicitat Comisiei o directivă care să ofere angajaților care lucrează de la distanță dreptul de a se deconecta în afara orelor de lucru și de a nu fi obligați să răspundă la apeluri sau e-mailuri în afara programului de lucru. Cu toate acestea, inițiativa este blocată după ce negocierile dintre patronate și sindicatele europene au eșuat.

În altă ordine de idei, Schmit a aplaudat directiva privind lucrătorii de pe platforme, denumită și "legea rider", care introduce noi reguli pentru a îmbunătăți condițiile de muncă în cadrul platformelor precum Uber și pentru a diminua numărul de lucrători independenți fictivi în aceste companii.

Schmit a adus în atenție și eforturile Comisiei Europene pentru a îmbunătăți stagiile în UE și pentru a ajuta tinerii să-și dezvolte noi competențe și să obțină locuri de muncă de calitate. În martie, Bruxelles-ul a prezentat o propunere de directivă pentru a preveni exploatarea stagiilor și pentru a asigura condiții egale pentru stagiari în comparație cu angajații.

În ceea ce priveşte aplicarea directivei privind salariile minime adecvate, Schmit a remarcat că "statele membre avansează", amintind totodată că "se apropie termenul limită de transpunere, în luna noiembrie a acestui an".

De asemenea, el a evidențiat "eforturile continue" în lupta împotriva șomajului și a menționat două proiecte noi de finanțare comunitară: unul destinat tinerilor care nu sunt angajați și nici nu studiază, și unul adresat celor care sunt șomeri de lungă durată.

Declarația a adus în discuție și summit-ul partenerilor sociali de la Val Duchesse din ianuarie, unde s-au discutat provocările economice și de muncă. Ulterior, Comisia a prezentat un plan de acțiune pentru a aborda deficitul de forță de muncă și de lucrători calificați.

Totodată, Schmit a sărbătorit realizările Anului European al Competențelor, care a organizat aproape 2.000 de evenimente și 190 de inițiative în UE, promovând învățarea continuă și dezvoltarea competențelor necesare pe piața muncii, în contextul transformărilor digitale și ecologice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite