Merkel, în turneu de adio, s-a întâlnit cu  Putin. Cancelarul german a cerut eliberarea lui Navalnîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel primeşte un buchet de flori de la Vladimir Putin în ultima sa vizită oficială la Moscova. Sursă foto: Profimedia Images
Angela Merkel primeşte un buchet de flori de la Vladimir Putin în ultima sa vizită oficială la Moscova. Sursă foto: Profimedia Images

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să-l elibereze pe opozantul Alexei Navalnîi, de la otrăvirea căruia se împlineşte un an. Însă, Merkel a fost refuzată de Putin.

"Încă o dată i-am cerut preşedintelui rus eliberarea lui Alexei Navalnîi şi am spus clar că voi continua acest lucru", a declarat Merkel la o conferinţă de presă comună cu Putin, la Moscova, informează lefigaro.fr.

Liderul de la Kremlin a răspuns că principalul său opozant nu este deţinut pentru "activităţile sale politice", ci pentru o "infracţiune criminală faţă de parteneri străini".

Aleksei Navalnîi, cel mai aprig critic al lui Putin, a fost arestat în ianuarie, la întoarcerea din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, o otrăvire de care acuză Kremlinul şi FSB, o acuzaţie pe care Moscova o respinge.

El a fost condamnat în februarie la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă din 2014 pe care-l denunţă drept politic.

„Chiar dacă avem diferende profunde, noi vorbim între noi şi acest lucru trebuie să continue să rămână aşa'', a spus Angela Merkel, adresându-se lui Vladimir Putin, potrivit AFP.

La rândul său, liderul rus a transmis faptul că întâlnirea nu este „doar o vizită de rămas bun'', întrucât „multe chestiuni trebuie discutate''. „Germania rămâne unul dintre principalii noştri parteneri în Europa şi în lume, în special datorită eforturilor dumneavoastră din ultimii 16 ani”, a mai spus Putin.

Potrivit Reuters, preşedintele Putin i-a dăruit cancelarului Merkel un buhet de flori înainte de discuţiile oficiale şi a spus că se aşteaptă la o întâlnire de fond şi care să consolideze relaţia dintre cele două ţări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite