Merkel a intrat în campanie. Ce promite cancelarul german

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angela Merkel a intrat luni în campanie pentru obţinerea, în toamnă, a celui de-al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, promiţând şomaj zero până în 2025, relatează AFP.

Rivalul ei social-democrat Martin Schulz şi-a lansat deja campania, promiţând „mai multă dreptate socială“, reduceri de impozite cetăţenilor vulnerabili şi clasei de mijloc, precum şi creşterea presiunii fiscale asupra bogaţilor.

Acuzată că ar fi credincioasă tacticii care a adus-o la putere în 2005, şi anume de a evita confruntarea directă pentru a nu le oferi adversarilor posibilitatea de a o ataca, Angela Merkel, 62 de ani, a rupt tăcerea luni şi şi-a anunţat programul pentru următorii patru ani.

Marea promisiune: şomaj zero până în 2025

După ce a asigurat Germaniei cea mai mică rată a şomajului (5,6%) de la reunificare, Merkel promite o ţară în care fiecare cetăţean are un loc de muncă. Ţinta atingerii acestei promisiuni este anul 2025, care ar coincide cu încheierea celui de-al cincilea mandat de cancelar, dacă ar fi aleasă în 2021.

Programul său prevede înfiinţarea în viitorul apropiat a 15.000 de posturi de poliţişti federali, construirea a 1,5 milioane de locuinţe până în 2019 şi mai ales reducerea impozitelor pentru cei cu venituri medii şi mici.

Scăderile de impozite sunt un mod prin care conservatorii se disting de social-democraţi, care vor să folosească surplusul bugetar în investiţii publice. Ele constituie totodată un impuls dat consumului intern şi urmează să fie bine primite de partenerii comerciali ai Germaniei, mai ales de Statele Unite ale lui Donald Trump, care reproşează Germaniei că exportă masiv, dar cumpără prea puţin în schimb, notează AFP, potrivit news.ro.

Recucerirea electoratului care a migrat spre AfD

În paralel, Merkel vrea să recucerească o parte a electoratului care a părăsit-o din cauza crizei migraţiei şi s-a reorientat către dreapta naţionalistă Alternativa pentru Germania (AfD).

„Vom face totul pentru a consolida forţele de securitate“, a promis liderul deputaţilor conservatori Volker Kauder într-un interviu pentru AFP.

În plus, partidul lui Merkel a dezvăluit afişe de campanie în care culorile negru-galben-roşu ale steagului german sunt omniprezente - un simbol puternic, într-o ţară în care populaţia nu se simte în pielea ei în exprimarea patriotismului.

Naţionalism „luminat“, a punctat CDU.

„Germania, o ţară în care viaţa e bună“, anunţă sloganul de campanie al lui Merkel pentru alegerile legislative din 24 septembrie. Acest slogan este de fapt un ecou al celui de la precedentele alegeri din 2013 - „Viitorul Germaniei pe mâini bune“.

Depăşit de Merkel cu 15% în sondaje, Schulz a obţinut vineri o mică victorie, aliindu-se cu două partide de stânga pentru a impune cancelarului adoptarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Merkel a votat împotrivă.

Dacă va câştiga la 24 septembrie, Merkel va călca pe urmele lui Konrad Adenauer (1949-1963) şi mentorului ei Helmut Kohl (1982-1998), care o devansează deocamdată în privinţa longevităţii la conducerea Guvernului german.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite