Matteo Renzi sugerează că următoarele alegeri din Italia ar trebui să fie sincronizate cu cele din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier italian Matteo Renzi a sugerat că următoarele alegeri din Italia ar trebui organizate în acelaşi timp cu cele din Germania, spunând că acest lucru ar avea sens „dintr-o perspectivă europeană“, relatează Reuters.

În Germania vor avea loc alegeri legislative federale pe data de 24 septembrie, alegeri în urma cărora va fi desemnat şi următorul cancelar federal. În acest timp, în Italia alegerile sunt programate pentru luna mai a anului 2018, însă există tot mai multe speculaţii că italienii ar putea fi chemaţi la urne în această toamnă.

Preşedintele italian Sergio Mattarella, singurul care poate dizolva parlamentul, a afirmat că alegerile ar trebui să aibă loc doar după ce forul legislativ va adopta noua lege electorală care armonizează sistemele de vot pentru Camera Deputaţilor şi Senat.

Renzi, liderul Partidului Democrat de centru-stânga (PD), a declarat într-un interviu acordat cotidianului „Il Messaggero“ că formaţiunea sa politică „nu cere alegeri anticipate, însă nici nu se teme de ele“.

După ce a recâştigat conducerea PD la sfârşitul lunii aprilie, Renzi şi-a exprimat susţinerea pentru organizarea de alegeri anticipate. El a declarat pentru „Il Messaggero“ că este posibil să se ajungă la un acord cu privire la un sistem de vot proporţional asemănător celui din Germania, aşa cum a sugerat fostul premier Silvio Berlusconi.

„În teorie, da, dar trebuie să fim precauţi“, a spus Matteo Renzi. „Sistemul german ar fi un pas înainte pentru a depăşi actualul blocaj politic, însă nu este o soluţie pentru toate problemele. O coaliţie la putere este foarte riscantă“, a continuat Renzi, care a demisionat din funcţia de şef al guvernului în decembrie, după ce italienii au respins, la referendum, reforma constituţională sprijinită de el.

„Alegerile germane sunt întotdeauna un punct de referinţă în politica europeană, pentru mai bine sau mai rău. Un vot în acelaşi timp cu Berlinul ar avea sens... dintr-o perspectivă europeană şi ar permite noului parlament să înceapă să lucreze la politica economică pentru următorii cinci ani fără a pierde o singură zi“, a explicat fostul premier al Italiei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite