Marş anti-Brexit: mii de oameni în stradă la Londra, Edinburgh, Birmingham, Oxford, Cambridge şi Bristol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de manifestanţi care se opun Brexitului şi care vor rămânerea în UE au mărşăluit sâmbătă în Londra şi în mai multe oraşe din ţără şi au cerut Regatului Unit să-şi consolideze relaţiile cu continetului în urma Brexirului din iunie.

Acest "Marş pentru Europa" a fost organizat cu scopul să exercite presiuni asupra Guvernului pentru ca să amâne procesul părăsirii Uniunii Europene, potrivit BBC.

Manifestanţi pro-Brexit s-au adunat, de asemenea, în capitală, la o contramanifestaţie de-a lungul traseului proeuropenilor. Mitinguri similare au loc în mai multe zone din ţară, inclusiv la Edinburgh şi Birmingham.

O adevărată mare de steaguri albastre UE a umplut Piaţa Parlamentului după ora locală 13.00 (15.00, ora României), unde protestatari au cântat hitul "Hey Jude" al The Beatles, în care au înlocuit numele "Jude" cu numele "UE". Demonstranţii au îndemnat Guvernul să strângă legăturile economice, culturale şi sociale cu restul Europei.

Purtând bannere şi steaguri confecţionate acasă, participanţii au mărşăluit de la Hyde Park la Whitehall şi la sediul Parlamentului, unde luni urmează să aibă loc o dezbatere pe tema necesităţii organizării sau nu a unui al doilea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniune.

O petiţie online a adunat peste patru milioane de semnături în urma votului în favorea părăsirii blocului european din iunie, însă Guvernul a răspuns acestei campanii că decizia în favoarea Brexitului "trebuie să fie respectată". Laburistul Chuka Umunna şi copreşedinta Green Party Caroline Lucas au participat la marş, dar şi actorul de comedie Eddie Izzard.

Un bărbat a fost placat la pământ de poliţişti după ce i-a smuls bereta roz lui Izzard, un semn distinctiv. Izzard l-a următit pe bărbat şi şi-a recuperat bereta. Ulterior, un bărbat a fost arestat.

"Era un tip. S-a apropiat şi mi-a smuls bereta, care are un steag britanic şi un steag UE pe ea, şi a plecat. Mi-a furat-o", a declarat actorul. Izzard a lăudat poliţia. "Era un inspector, alţi ofiţeri. L-au pus la pământ", a spus el.

"Mi-am recuperat bereta, dar a fost luată ca probă - bereta mea este acum probă", a spus el, adîugând că "am recunoscut public că sunt transgen de 31 de ani, iar dacă cineva îmi fură bereta roz am să o recuperez". Poliţia metropolitană a anunţat că un bărbat în vârstă de 26 de ani, "caree făcea parte dintr-un grup de patru bărbaţi ce încerca să demonstreze împotriva marşului" proeuropean a fost arestat. Mitinguri asemănătoare aveau loc simultan la Edinburgh, Birmingham, Oxford, Cambridge şi Bristol.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite