Marina germană trimite o fregată în Marea Roşie pentru a securiza transportul de mărfuri

0
Publicat:

O fregată a marinei germane a plecat joi în direcţia Mării Roşii, unde ea trebuie să securizeze transportul maritim de mărfuri perturbat de atacurile rebelilor houthi şi să participe la o misiune navală a Uniunii Europene (UE), în curs de pregătire, informează AFP, citată de Agerpres.

Fregata Germaniei va fi in stare de alerta permanenta FOTO Wikipedia
Fregata Germaniei va fi in stare de alerta permanenta FOTO Wikipedia

Este „angajamentul cel mai serios al unei unităţi al marinei germane după numeroase decenii", a declarat pentru presă, la Berlin, inspectorul de marină Jan Christian Kaack.

Plecată din portul Wilhelmshaven din Saxonia Inferioară (nord), fregata „Hessen" are un echipaj de circa 240 de persoane la bord şi va fi în stare de alertă permanentă, a explicat Kaack.

„Hessen" ar putea răspunde unor eventuale atacuri cu rachete, drone şi „nave kamikaze” telecomandate.

Deocamdată, fregata va fi în misiune până la sfârşitul lunii aprilie.

„Hessen" va însoţi navele transportoare de mărfuri

Sub rezerva unui mandat al UE şi al Bundestagului, fregata va fi însărcinată să însoţească navele transportoare de mărfuri, pentru a intercepta de exemplu rachete ce se apropie.

Uniunea Europeană lucrează la înfiinţarea unei misiuni de protecţie a navelor de mărfuri în Marea Roşie. O decizie ar putea fi anunţată înainte de următoarea reuniune a miniştrilor de externe ai ţărilor din blocul comunitar, pe 19 februarie. Mai multe state, printre care Italia, Franţa sau Belgia şi-au anunţat intenţia de a participa la această misiune.

Din noiembrie, rebelii houthi afirmă că vizează nave în Marea Roşie şi în Gonful Aden, pe care ei le estimează ca având legături cu Israelul, din „solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, prinşi la mijloc în războiul dintre armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

În urma acestor atacuri, numeroşi armatori au decis să îşi suspende trecerea prin această zonă, prin care tranzitează 12% din comerţul mondial.

Washingtonul a reacționat și a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională, pentru a proteja traficul maritim.

Atacuri asupra Yemenului

Întrucât această coaliţie nu a permis până acum o încetare a atacurilor, forţele americane şi britanice, care avertizaseră rebelii că vor lovi poziţii ale lor dacă aceştia nu pun capăt atacurilor lor, au întreprins de la mijlocul lui ianuarie mai multe atacuri asupra Yemenului.

Tensiunile în această zonă au un impact puternic pentru comerţul mondial: transportul maritim de containere pe Marea Roşie a scăzut cu aproape 30% de la începutul atacurilor în decembrie, potrivit unui responsabil al Fondului Monetar Internaţional (FMI) în regiune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite