Danemarca trimite o fregată în Marea Roșie pentru a se alătura coaliției conduse de SUA împotriva houthi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danemarca a trimis fregata Iver Huitfeldt într-o misiune în cadrul coaliției maritime internaționale în Marea Roșie, pentru consolidarea securității maritime.

Fregata Iver Huitfeldt
Fregata Iver Huitfeldt FOTO Ministerul Apărării din Danemarca

Fregata este așteptată să participe la o viitoare misiune navală condusă de UE în zonă, scrie navalnews.com.

Fregata Iver Huitfeldt a Forțelor Navale Regale Daneze a plecat pe 29 ianuarie 2024 către Suez, de unde se va deplasa în Marea Roșie după adoptarea rezoluției guvernului în Parlamentul danez, pe 6 februarie.

Iver Huitfeldt va face parte din operațiunea de securitate maritimă Prosperity Guardian, condusă de Statele Unite, care își propune să asigure dreptul la navigație liberă prin Marea Roșie, Strâmtoarea Bab el-Mandab și Golful Aden.

"Atacurile Houthi asupra navigației internaționale și, implicit, asupra securității în apele internaționale sunt profund îngrijorătoare și reprezintă o amenințare gravă la adresa ordinii mondiale. Ca o națiune maritimă importantă, Danemarca are un interes clar în contribuirea la securitatea maritimă. Guvernul a decis, prin urmare, să trimită o contribuție militară în Marea Roșie sub forma fregatei Iver Huitfeldt”, a declarat ministrul Apărării danez, Troels Lund Poulsen.

Danemarca a participat la diverse misiuni în zonă începând cu anul 2008.

Pe lângă participarea la acțiunea defensivă Prosperity Guardian, Danemarca furnizează și un ofițer de stat major pentru coaliția condusă de americani, conform rezoluției propuse B 104, adoptată de parlament la 24 ianuarie.

Coaliția desfășoară acțiuni ofensive împotriva mișcării Houthi pentru a reduce capacitatea acestora de a ataca navele și pentru a-i determina să înceteze aceste atacuri ilegale.

Fregata Iver Huitfeldt are capacitatea de a respinge dronele kamikaze houthi și atacurile cu rachetele sol-aer cu o rază de aproximativ 170 km.

Iver Huitfeldt va contribui, de asemenea, la supravegherea aeriană și de suprafață, folosindu-și senzorii avansați pentru a detecta imaginea marină și aeriană.

Nava este echipată cu un radar Thales SMART-L, care operează în banda D, și Thales APAR, care poate fi folosit pentru căutare aeriană și de suprafață și control al focului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite