Yemen: Rebelii houthi anunță noi lovituri americane și britanice

0
Publicat:

Statele Unite şi Marea Britanie au lovit din nou ţinte ale rebelilor houthi în Yemen, în provincia Hodeida (vest), a informat miercuri agenţia de presă a rebelilor yemeniţi, Washingtonul şi Londra nefăcând deocamdată niciun comentariu, scrie AFP.

Rebeli houthi în Yemen
Washingtonul a anunțat că îi va desemna din nou entitate „teroristă”. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Loviturile au vizat zona Ras Issa din oraşul Souleif, potrivit agenţiei de presă Saba.net, iar un angajat al unei rafinării din această localitate, Alaa, a precizat pentru AFP că a auzit două explozii, scrie Agerpres.

Din noiembrie, rebelii houthi susţin că vizează nave din Marea Roşie şi Golful Aden pe care le consideră având legături cu Israelul în „solidaritate" cu palestinienii din Fâşia Gaza, pradă războiului dintre armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Atacurile lor i-au forţat pe mulţi armatori să suspende trecerea prin această zonă pe unde tranzitează 12% din comerţul mondial.

Ca răspuns, Washingtonul, care a anunţat că îi va desemna din nou drept entitate „teroristă", a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională pentru a proteja traficul maritim.

Această coaliţie neobţinând încetarea atacurilor, forţele americane şi britanice, care i-au ameninţat pe rebeli că le vor lovi poziţiile dacă aceştia din urmă nu încetează atacurile, au efectuat de atunci mai multe lovituri asupra Yemenului de la jumătatea lui ianuarie.

Impactul acestor tensiuni în această zonă este greu pentru comerţul mondial: transportul maritim de containere prin Marea Roşie a scăzut cu aproape 30% pe parcursul unui an, a anunţat miercuri Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite