„Marea coaliţie” aşteptată de germani prinde contur: Angela Merkel a început negocieri delicate cu social-democraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel
Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a început vineri, după aproape două săptămâni de la victoria pe care a obţinut-o în alegerile legislative, negocieri dificile cu rivalii săi social-democraţi, cu scopul de a forma un Guvern de "mare coaliţie", relatează AFP.

În pofida triumfului personal obţinut de Merkel în scrutinul de la 22 septembrie, conservatorii din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi aripei sale bavareze CSU (41,5% din voturi) nu au obţinut majoritatea absolută, lipsindu-le cinci mandate. Este necesar să îşi găsească un nou aliat, după ce Partidul Liberal (FDP), împreună cu care guvernau din 2009, a fost exclus din Bundastag, Camera inferioară a Legislativului german.

La conducerea unei delegaţii de 14 persoane, şapte din cadrul CDU şi şapte CSU, Merkel, care urmează să primească al treilea mandat de cancelar, a sosit la ora locală 13.00 (14.00, ora României) la locul întâlnirii, o anexă a Camerei deputaţilor, la Berlin. Zâmbind, ea nu a făcut vreun comentariu, salutând pur şi simplu cu un gest mulţimea de jurnalişti şi curioşi adunaţi lângă imobil.

Preşedintele SPD Sigmar Gabriel conducea o delegaţie de şapte reprezentanţi ai partidului său, din care face parte şi rivalul lui Merkel, înfrânt în alegeri, Peer Steinbrück.

Aceste prime negocieri exploratorii urmau să dureze mai multe ore şi nu este sigur că vor conduce la o decizie, vineri, asupra lansării oficiale a negocierilor de formare a unei coaliţii.

Conservatorii vor participa joia următoare la o întâlnire de acelaşi tip cu Verzii, în pofida faptului că o alianţă guvernamentală cu partidul ecologist pare mai puţin probabilă, în opinia unor experţi.

Introducerea unui salariu minim, promisiunea cea mai importantă a social-democraţilor, dar şi eventuale creşteri de impozite în vederea finanţării unor investiţii în infrastructură, sunt subiectele-cheie ale negocierilor.

Formarea noului Guvern german se anunţă lungă şi dificilă.

SPD, care a obţinut cel mai slab scor electoral (23%) în 2009, după ce a guvernat împeună cu CDU timp de cinci ani, nu îşi ascunde reticenţa, cu atât mai mult cu cât rezultatul obţinut pe 22 septembrie (25,7%), un pic mai bun, arată că formaţiunea se află în continuare în "convalescenţă".

Secretarul general al SPD Andrea Nahles a sugerat că discuţiile ar putea să dureze până în ianuarie.

SPD s-a angajat să supună orice acord cu CDU/CSU votului activiştilor. Această consultare a aproximativ 470.000 de membri de partid - o premieră în istoria formaţiunii - urmează să aibă loc înaintea Congresului Partidului Social-Democrat, prevăzut în perioada 14-16 noiembrie, la Leipzig.

"Europa ne priveşte, lumea ne priveşte", a avertizat joi Merkel, în cadrul unor ceremonii care au marcat 23 de ani de la Reunificare. "Avem o responsabilitate comună, aceea de a forma un Guvern stabil", a declarat şefa conservatorilor, promiţând "negocieri loiale".

"Partidele nu trebuie să se preteze la jocuri tactice şi să lase în mod deliberat negocierile să întârzie", i-a replicat vineri preşedintele SPD Sigmar Gabriel, în cotidianul Süddeutsche Zeitung.

O majoritate a germanilor doreşte o "mare coaliţie", la fe ca la primul mandat al lui Merkel, în perioada 2005-2009. "Germanii doresc stabilitate în special în privinţa crizei (din Europa) şi spun că au nevoie de un Guvern stabil şi o majoritate stabilă", subliniază politologul berlinez Oskar Niedermayer.

Indiferent de rezultatul negocierilor, deputaţii germani se vor reuni în şedinţa de constituire pe 22 octombrie, după o lună de la scrutin. Începând de la acea dată, Guvernul în exerciţiu se va ocupa doar de afaceri curente.

În 2005, au trecut peste două luni de la alegeri şi până la preluarea de către Merkel a şefiei unei mari coaliţii.

CITEŞTE MAI MULT

Viitorul UE, în mâinile alegătorului german

Scrutinul parlamentar federal din Germania a stârnit o fascinaţie şi o aşteptare fără precedent în străinătate. Însă pentru partidele şi electoratul din Germania, rolul şi influenţa ţării lor în Europa sunt atât de bine cunoscute încât nici măcar nu reprezintă o temă principală în campania electorală, notează site-ul de ştiri Press Europ.

Germania, încă divizată în urnele de vot. Cum votează fostele state din RDG?

La aproape un sfert de secol de la reunificare, prezenţa la vot a statelor germane din fosta RDG a fost constant mai mică decât cele din Vest. În 2009, media naţională a prezenţei la vot a fost de 70.8%, cea mai scăzută din istoria democratică a ţării, însă, chiar şi aşa, fosta Germanie de Est înregistra o medie de 64.3%, anunţă publicaţia Der Spiegel.

Germania: s-au deschis urnele

Birourile de vot s-au deschis duminică, la ora 06.00 GMT (09.00 ora României), în Germania pentru alegerile legislative care ar urma să o confirme pe Angela Merkel în funcţia de cancelar pentru alţi patru ani, relatează AFP.

Cum a transformat Merkel în vremuri de criză Uniunea Europeană

Cancelarul german Angela Merkel a navigat în ultimii patru ani cum a putut printre primejdiile ivite în cale din cauza crizei, reacţionând de la caz la caz. Din această cauză nu este îndrăgită peste tot în Europa.

Duminica ce poate schimba cursul Europei: de ce contează alegerile din Germania

Au trecut opt ani de când Angela Merkel a câştigat primul mandat în fruntea Cancelariei germane. Bătălia cu Schroeder a fost câştigată. La fel şi cea cu austeritatea. Germania are cea mai puternică economie din Europa şi este cel mai mare creditor al ţărilor de la periferia euro. PIB-ul său, în valoare de 2,7 trilioane de euro, înseamnă 30% din totalul zonei euro.

INFOGRAFIE Cum se votează nemţeşte. Rezultatul alegerilor, aşteptat în toată Europa

Votul din cea mai mare economie a Europei este aşteptat de toţi cetăţenii Uniunii, fiind un indicator clar pentru viitorul blocului comunitar, al zonei euro şi al economiei de pe vechiul continent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite