Germania, încă divizată în urnele de vot. Cum votează fostele state din RDG?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape un sfert de secol de la reunificare, prezenţa la vot a statelor germane din fosta RDG a fost constant mai mică decât cele din Vest. În 2009, media naţională a prezenţei la vot a fost de 70.8%, cea mai scăzută din istoria democratică a ţării, însă, chiar şi aşa, fosta Germanie de Est înregistra o medie de 64.3%, anunţă publicaţia Der Spiegel.

„Cetăţenii din fostele state est-germane sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de politica naţională – mulţi se simt dezavantajaţi şi lipsiţi de puterea de a schimba ceva. De aceea, nu aş fi surprins dacă prezenţa la vot va fi semnificativ mai mică decât la ultimele alegeri federale“, a declarat analistul politic Gero Neugebauer, de la Universitatea Liberă din Berlin, pentru Der Spiegel.

Statisticile Agenţiei Federale pentru Educaţie Civică (BPB) arată că cele cinci state din fosta RDG au avut constant cea mai scăzută prezentă la vot din toată Germania, iar Saxonia-Anhalt a atins în 2009 numai 60.5%, cea mai scăzută rată din toate timpurile.

Experţii germani cred că motivul pentru acest decalaj este amintirea comunistă a vremurilor când cetăţenii erau obligaţi să meargă la vot. 

Practic, potrivit analiştilor, mulţi dintre cei care au trăit în epoca comunistă îşi exercită acum, dreptul democratic de a NU vota, după ce ani de zile erau forţaţi să o facă.

Există însă şi alţi factori, iar conform analistului Neugebauer, există o tendinţă în fostul Est de respectare a elitelor politice, curent cu rădăcini tot în reminiscenţele comunismului, care însă se manifestă şi între tinerii votanţi. Iar acest factor explică într-un fel popularitatea în creştere a cancelarului german Angela Merkel. Un sondaj recent publicat de Infratest Dimap arată o creştere de 7 puncte în sondaje pentru Creştin-Democraţii lui Merkel, în cele cinci state din fostul Est, faţă de 2009, când însumau 30%.

„Pe de altă parte, Merkel reprezintă femeia est-germană la care oricine se poate raporta, în timp ce afişează încrederea de sine a unei persoane care are totul sub control“, consideră Oskar Niedermayer, profesor univesitar în domeniul ştiinţelor politice.

Cu adevărat surprinzătoare este susţinerea în creştere pe care o înregistrează partidul de extremă stânga, Die Linke, în statele estice. Partidul a fost fondat în 2007 după fuzionarea Partidului de Unitate Socialistă (succesor al partidului comunist dinainte de 1989) şi o formaţiune desprinsă din Partidul Social-Democraţilor (SPD). Conform sondajului Infratest, Die Linke ar putea ajunge chiar la 20% din voturi în fosta RDG, comparativ cu estimarea de 5% pentru statele din vestul ţării.

La fel de ciudat, scrie Der Spiegel, este faptul că gruparea de centru-stânga, Partidul Social-Democrat, nu reuşeşte să intre în graţiile electoratului est-german. Numai 21% dintre votanţi vor vota cu oponentul lui Merkel, Peer Steinbruck, în comparaţie cu 30% în statele din Vest, potrivit sondajului Infratest.

În ciuda diferenţelor semnificative, voturile est-germanilor nu vor produce schimbări radical în aceste alegeri federale, deoarece cele cinci state din fosta RDG totalizează mai puţin de 20% din electoratul german.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite