Marea Britanie reduce la tăcere clericii musulmani care instigă la ură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clericii musulmani din Regatul Unit
Clericii musulmani din Regatul Unit

Guvernul britanic se pregăteşte să impună noi legi împotriva „comportamentului anti-social“, în scopul combaterii clerici musulmani radicali, care instigă la tensiuni sociale în Regat, fără a încălca practic legislaţia actuală. Cabinetul premierului Cameron va introduce o serie de modificări legislative, printre care şi revizuirea definiţiei extremismului, pentru a include predicatorii care îi radicalizează pe alţii.

Sub noile propuneri, anunţate pentru primăvara lui 2014, va fi întocmită o listă cu predicatorii deja aflaţi în vizorul autorităţilor. Aceştia nu vor mai avea voie să ţină discursuri în universităţii, centre de studii islamice sau alte spaţii publice.

Noile schimbări au fost propuse după ce parlamentul londonez a prezentat un raport despre intensificarea activităţilor care promovează extremismul, inclusiv prin asociaţii caritabile, folosite ca paravan pentru instruirea grupările radicale. Raportorii au cerut restricţii pentru instigatori şi predicatori.

Legile vor interzice clericilor să promoveze mesaje de instigare la teroare şi ură, dar şi asocierea cu indivizi vulnerabili la radicalizare. Mai mult, vor exista interdicţii de intrare în anumite locuri, cum ar fi moscheile sau centrele comunitare pentru tineri.  

 „Sunt prea mulţi oameni radicalizaţi în centrele islamice, după ce au intrat în contact cu predicatori extremişti sau care au dat peste materiale instigatoare la ură, urcate pe internet. Multe instituţii vor să scape de acest tip de clerici, însă nu au metodele legale pentru a face acest lucru“, a motivat premierul britanic, David Cameron.

Ancheta morţii ofiţerului Lee Rigby (decapitat în plină stradă în mai) a scos la iveală faptul că asasinii au fost influenţaţi de un cleric musulman, pe nume Anjem Choudary.

Guvernul va acţiona şi în domeniul internetului şi va închide paginile web care promovează astfel de materiale instigatoare la teroare şi ură. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite