Marea Britanie: Jeremy Corbyn anunţă că Partidul Laburist va susţine un al doilea referendum pe tema Brexitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul laburist Jeremy Corbyn FOTO  EPA
Liderul laburist Jeremy Corbyn FOTO  EPA

Liderul laburist Jeremy Corbyn a anunţat că partidul său va susţine un al doilea referendum privind ieşirea Marii Britanii din UE dacă Partidul Laburist nu va obţine ratificarea propriei versiuni a acordului privind Brexitul în această săptămână.

Decizia de a susţine un al doilea referendum vine după presiunile puse de ministrul Brexitului din umbră Sir Keir Starmer şi de vicepreşedintele partidului Tom Watson, care sunt îngrijoraţi că o nouă amânare ar putea cauza noi plecări din partid către Grupul Independent (GI), ai cărui membri susţin un al doilea referendum, scrie The Guardian, citat de news.ro

Decizia lui Corbyn nu pare a fi populară printre toţi membrii partidului. Fostul ministru din umbră Lucy Powell a afirmat că ea consideră că există cel puţin 25 de parlamentari care vor vota împotriva politicii partidului de a susţine al doilea referendum. Astfel, Corbyn va avea nevoie de o susţinere considerabilă şi din partea parlamentarilor conservatori.

Într-un memoriu trimis parlamentarilor laburişti luni noaptea şi obţinut de The Guardian se precizează clar că la referendum va exista şi opţiunea ca Marea Britanie să rămână în UE.

„Am spus întotdeauna că orice referendum va trebui să aibă opţiunile de a rămâne sau de a ieşi. Evident, în această fază nu este decis încă acest lucru şi va trebui aprobat de parlament”, se arată în memoriu.

De asemenea, este precizat că partidul nu va susţine ca printre variantele de vot la referendum să fie şi un Brexit fără acord. „Nu există o majoritate pentru un Brexit fără acord iar Partidul Laburist nu va considera Brexitul fără acord ca fiind o opţiune. Ceea ce cerem este un referendum pentru a confirma un acord al Brexitului, nu să avansăm un Brexit fără acord”, se arată în memoriu.

Emily Thornberry, ministrul de Externe în umbră, a sugerat luni că atât ea cât şi Corbyn vor face campanie pentru ca Marea Britanie să rămână în UE dacă va exista un nou vot.

„Am face un referendum pentru acordul care ar trece de parlament şi vom spune oamenilor: doriţi acest acord sau doriţi să rămânem?”, a afirmat ea pentru Channel 4 News.

Ea a adăugat: „Voi face campanie pentru ca noi să rămânem”. Întrebată dacă Corbyn este de acord cu acest lucru, Thornberry a precizat: „Dacă are de ales între un Brexit conservator dezastruos sau fără un acord şi rămânerea în UE, cred că va alege rămânerea”.

Vorbind în faţa parlamentarilor luni seara, la o săptămână după ce şapte parlamentari care susţin un al doilea referendum au părăsit partidul, Corbyn a precizat că Partidul Laburist va propune mai întâi miercuri propria versiune privind acordul Brexitului, care va include o uniune vamală permanentă cu UE. Tot miercuri, Partidul Laburist va susţine un amendament care cere amânarea Brexitului pentru a se evita o ieşire fără acord.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite