Marea Britanie ar putea deveni prima ţară în care se vor concepe copii cu material genetic de la trei persoane

0
0
bebelus care plange

Marea Britanie ar putea să devină prima ţară din lume care să permită concepţia copiilor cu material genetic provenit de la trei persoane, după ce guvernul de la Londra a dat undă verde acestei proceduri, informează BBC.

Guvernanţii britanici vor cizela regulile în domeniu, iar o procedură va fi disponibilă în următorii doi ani.

Experţii spune că fertilizarea „in vitro” cu material genetic provenit de la trei persoane ar putea elimina bolile mitocondriale fatale transmise de la mamă la făt. Mitocondriile sunt organite celulare, denumite şi „uzine energetice”, care dau energie corpului şi sunt transmise de la mamă la făt prin ovul. Mitocondriile defecte afectează unul în 6.500 de bebeluşi şi duc la slăbirea musculaturii, orbire, boli cardiace şi moarte, în cazuri extreme.

Studiile arată că, folosind mitocondrii de la un donator, aceste boli pot fi prevenite.

Procedura vizată de guvernul britanic prevede eliminarea mitocondiilor defecte din embrion şi înlocuirea lor cu unele sănătoase de la o a treia persoană. Astfel, copilul rezultat va avea nu doar material genetic de la părinţii săi, ci şi de la o altă femeie, chiar dacă într-o proporţie minusculă (20.000 de gene provenite de la părinţi şi 37 de gene provenite de la o a treia persoană).

La începutul acestui an, Autoritatea britanică de Fertilizare şi Embriologie a concluzionat că există un „sprijin popular” pentru ideea fertilizării „in vitro” cu material genetic de la trei persoane, afirmând că nu există dovezi că o asemenea practică ar fi periculoasă.

Ridicând o mulţime de probleme etice, ONG-ul "Human Genetics Alert" se opune vehement proiectului, spunând că procedura ar fi un prim pas spre eugenie. "Este un dezastru faptul că această decizie depăşeşte graniţa ce va duce, într-un final, către eugenie, către o piaţă de proiectare a copiilor în laborator", a declarat preşedintele ONG-ului, doctorul David King.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri