Marea Britanie a ajuns la mâna Franţei şi a Chinei pentru a construi două centrale nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Germania şi Franţa încearcă să reducă dependenţa de energia nucleară, Londra a decis să construiască două centrale, după 20 de ani de la ultima experienţă de acest gen. O alegere riscantă, a cărei pertinenţă economică poate fi totuşi înţeleasă, scrie „The Daily Telegraph“.

Acordul care stârneşte controverse, semnat între firmele franceze de energie EDF şi Areva şi partenerii lor din China, de a construi două noi centrale nucleare la Hinkley Point, în Somerset, în sud-vestul Angliei, va crea 25 000 de locuri de muncă, atât de necesare, dar vine cu un cost ridicat: preţul electricităţii asigurat operatorilor, dublu faţă de cel al pieţei; îngrijorarea legată de importanţa investiţiei chineze în proiect - între 30 şi 40% din costul global, şi mai mult decât orice, riscurile pentru mediu, inerente energiei nucleare.

„Plătim poate un preţ ridicat pentru o nouă centrală nucleară, dar cel puţin, ea ne va furniza o certitudine care ne lipseşte de mult timp”, scrie The Daily Telegraph, dar „pentru a atrage companiile publice chineză şi pe cea franceză, a trebuit să le oferim munţi de aur”, notează publicaţia.„Cum se face că o naţiune cândva lider mondial în tehnologia nucleară, care s-a bucurat de resurse abundente de carbon, petrol şi gaz, poate să devină dependentă de Franţa şi China pentru a-şi păstra luminile aprinse? Ne aflăm în această poziţie pentru că politica noastră energetică, este de mai multe decenii o brambureală”, concluzionează „The Daily Telegraph.

UE va verifica dacă Londra respectă normele acordării unui ajutor de stat

Comisia Europeană (CE) va examina dacă proiectul companiei EDF de construire a două centrale nucleare în Marea Britanie, cu ajutor public, corespunde normelor privind acordarea unui ajutor de stat, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al CE, citat de AFP.

Guvernul britanic şi gigantul francez de electricitate EDF au oficializat luni un acord cu privire la construirea a două reactoare nucleare cu apă sub presiune (EPR) în Marea Britanie, o investiţie evaluată la aproape 19 miliarde de euro.,

Potrivit acestui acord, Marea Britanie va acorda companiei EDF un ajutor public ce îi va permite să se împrumute la dobânzi mai mici, diferenţa fiind asigurată de Guvernul britanic.

UE „are obiective cu privire la energiile regenerabile“, dar, "în domeniul nuclear, Comisia este neutră", a declarat Antoine Colombani, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia.  CE „va examina acest proiect cu titlu de ajutor de stat“, a adăugat el.

CE va revizui în curând normele privind acordarea unui ajutor de stat pentru energii regenerabile, care „nu vor cuprinde dispoziţii specifice pentru domeniul nuclear“, a continuat el. În domeniul nuclear, CE va studia proiectele „de la caz la caz“, a precizat purtătorul de cuvânt.

Potrivit Londrei şi companiei EDF, decizia finală de investiţie va fi luată până în iulie 2014, pentru o punere în serviciu în 2023, sub rezerva aprobării Bruxelles-ului.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite