Manifestanţii bulgari felicită Franţa cu ocazia zilei de 14 iulie: „Le mulţumim că au înţeles protestele noastre faţă de modelul oligarhic de guvernare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele din Bulgaria continuă de peste o lună FOTO Reuters
Protestele din Bulgaria continuă de peste o lună FOTO Reuters

Manifestanţii din capitala Bulgariei, Sofia, care protestează de o lună faţă de „oligarhie“ şi cer demisia guvernului de centru-stânga, au felicitat sâmbătă Franţa, cu ocazia aniversării Revoluţiei din 1789.

Un grup de tineri a interpretat scena din cunoscutul tablou al pictorului Eugène Delacroix,  „Libertatea conducând poporul“, relatează France Presse.

„Europa, unde eşti? Libertate! Revoluţie!“, a strigat Tania Ilieva, o tânără în rolul eroinei mitice care îi conduce pe insurgenţi spre libertate. Ea a fluturat drapelul Bulgariei, ţinând o puşcă în mână, în timp ce, în faţa guvernului de la Sofia, mai multe mii de protestatari scandau „Demisia!“.

„Vrem să felicităm Franţa pentru aniversarea marii Revoluţii. Vrem, de asemenea, să mulţumim Franţei pentru că a înţeles protestele noastre faţă de modelul oligarhic de guvernare“, a declarat unul dintre animatorii spectacolului, informaticianul Samuil Petkanov.

Într-o declaraţie dată publicităţii pe 8 iulie, ambasadorii Franţei şi Germaniei, Philippe Autier, respectiv Matthias Hoepfner, au subliniat că „modelul oligarhic nu îşi are locul“ în Uniunea Europeană, Bulgaria fiind cel mai sărac membru al acesteia.


Sâmbătă, ambasadorul Olandei la Sofia, Karel van Kesteren, a ţinut să sublinieze că bulgarii  “protestează în numele idealurilor şi al principiilor“.

„Statul nu este neutru, ci reprezintă un instrument în slujba anumitor interese“, a menţionat el.

„Oamenii insistă pentru ca valorile europene să fie aplicate: proceduri transparente, indivizi competenţi şi cinstiţi în posturile-cheie, supremaţia legii, libertatea mass-media“, a conchis ambasadorul olandez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite