Majoritatea olandezilor resping Acordul de asociere UE-Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea cetăţenilor olandezi au respins, în cadrul unui referendum desfăşurat miercuri, Acordul de asociere UE-Ucraina, dar plebiscitul nu are caracter legal obligatoriu, relevă un sondaj efectuat la ieşirea de la urne, informează presa olandeză.

Conform unui sondaj la ieşirea de la urne efectuat de Institutul NoS, 64% dintre alegătorii care au votat s-au pronunţat împotriva Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina.

Sondajul de opinie are o marjă de eroare de +/- 5%.

Conform celor mai recente date, participarea la referendum a fost de 29%, dar nu este clar dacă cifrele sunt definitive.

Pentru a fi validat, referendumul trebuie să aibă o participare de cel puţin 30% din numărul total de alegători din Olanda.

Chiar dacă nu are caracter obligatoriu, Guvernul Olandei trebuie să ţină cont de recomandarea alegătorilor în cazul validării rezultatelor. Dacă rata participării nu depăşeşte 30%, referendumul va fi considerat nul, iar Guvernul olandez nu va ţine cont de rezultate în niciun fel.

Plebiscitul din Olanda, organizat la iniţiativa mişcărilor politice eurosceptice, este considerat un test la nivelul Uniunii Europene, cu doar câteva luni înainte ca cetăţenii Marii Britanii să stabilească dacă ţara lor rămâne sau nu în Blocul comunitar.

Acordul de asociere între UE şi Ucraina a fost una dintre cauzele principale ale revoluţiei Euromaidan de la începtului lui 2014 şi a crizei ulterioare instaurate în ţara ex-sovietică, rezultând în anexarea controversată a Peninsulei Crimeea de către Rusia. 

În momentul de faţă, clauzele acordului sunt aplicate doar parţial, iar pentru intra în vigoare total acesta trebuie ratificat de toate statele membre UE. Acordul oferă Ucrainei, printre altele, acces la Banca Europeană de Investiţii şi intrarea într-o zonă de liber schimb cu acces parţial la piaţa internă a Uniunii.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri