Mai mult de 70 de monumente din Marea Britanie, vizate de campania „Înlăturaţi rasiştii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bristol: statuia lui Edward Colston FOTO Shutterstock
Bristol: statuia lui Edward Colston FOTO Shutterstock

Mai mult de 70 de monumente din Marea Britanie considerate că „omagiază rasismul şi sclavia” sunt vizate de controversata campanie „Înlăturaţi rasiştii/ Topple The Racists”.

Site-ul toppletheracists.org a publicat miercuri o listă cu 78 de astfel de statui aflate în localităţi britanice.

În listă sunt incluse zeci de repere, de la „Bodmin Beacon” al lui Sir Walter Raleigh Gilbert la memorialul Lordului Kitchener din Insula Orkney, care, este susţinut de campanie, trebuie înlăturate „astfel ca Marea Britanie să poată în sfârşit să înfrunte adevărul despre trecutul ei”, scrie Daily Mail.

Organizatorii campaniei au spus că au fost inspiraţi de „acţiunea directă a locuitorilor din Bristol”, care duminică au dărâmat de pe soclu statuia negustorului de sclavi Edward Colston, care a fost apoi aruncată în râu.

Cât priveşte alegerea acestor statui, au fost luate în considerare „cazuri în care există responsabilitate privind violenţa colonială”.

Monumente închinate unor monarhi ca Charles II şi James II apar pe listă, la fel şi unul dedicat luiOliver Cromwell.

Cele 78 de monumente sunt localizate în 39 de localităţi. 

De la izbucnirea manifestaţiilor anti-rasism în SUA, ca urmare a uciderii de către poliţia a afro-americanului George Floyd, apoi în Europa, mai multe astfel de statui şi monumente au fost vandalizate ori demontate.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite