Macron a discutat la telefon cu Zelenski: apel la deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei în UE

0
Publicat:

Președintele francez Emmanuel Macron și-a reafirmat duminică sprijinul pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE).

Emmanuel Macron (stânga) și Volodimir Zelenski înainte de o întrevedere la Paris FOTO AFP
Emmanuel Macron (stânga) și Volodimir Zelenski înainte de o întrevedere la Paris FOTO AFP

Potrivit Palatului Elysée, Emmanuel Macron a avut o conversație la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și a salutat „proiectele de lege decisive” adoptate vineri și sâmbătă de Rada Supremă în speranța deschiderii negocierilor de aderare la UE.

Proiectele de lege respective se referă la drepturile minorităților naționale, reforma justiției și lupta împotriva corupției.

„Ucraina își manifestă determinarea în a răspunde încă de pe acum recomandărilor care i-au fost făcute de Comisia Europeană”, a transmis președinția franceză după convorbirea telefonică dintre Macron și Zelenski.

Anterior, președintele francez a discutat la telefon cu Maia Sandu și a reafirmat sprijinul administrației sale pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Discuțiile telefonice dintre Macron și Sandu, respectiv Zelenski survin în contextul apropierii Consiliului European din 14 şi 15 decembrie, care va aborda candidaturile Republicii Moldova și Ucrainei.

Comisia Europeană a dat undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare, dar procesul poate fi blocat de Ungaria în cazul Ucrainei, în condițiile în care este nevoie de unanimitatea celor 27 de state membre. Premierul ungar Viktor Orban, un apropiat al liderului de la Kremlin Vladimir Putin, și-a anunțat intenția de a bloca atât deschiderea negocierilor, cât și sprijinul financiar și militar pentru Ucraina în contextul agresiunii ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite