Locuitorii Barcelonei, furioși pe milioanele de turiști care ajung în orașul lor. Au folosit pistoale cu apă și au scandat: „afară din cartierele noastre” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de protestatari au mărșăluit prin centrul Barcelonei, duminică, fluturând pancarte și stropind turiștii cu pistoale cu apă. Costul în creștere al locuințelor, efectele turismului asupra comerțului local și a condițiilor de muncă, sunt principalele lor nemulțumiri. 

Proteste anti turism Barcelona FOTO: EPA EFE
Proteste anti turism Barcelona FOTO: EPA EFE

Sub sloganul „Destul! Să punem limite turismului”, aproximativ 2.800 de persoane au mărșăluit de-a lungul unui cartier riveran din Barcelona pentru a cere un nou model economic care să reducă numărul de milioane de turiști care vizitează Spania în fiecare an.

Potrivit dailymail, protestatarii au purtat pancarte pe care scria „Barcelona nu este de vânzare” și „Turiștii pleacă acasă”, iar unii au folosit pistoale cu apă asupra turiștilor care mâncau în aer liber la restaurantele din locurile turistice populare. Cântecul „Turiștii afară din cartierul nostru” au răsunat în timp ce unii s-au oprit în fața intrărilor la hoteluri.

Costul în creștere al locuințelor, cu 68% în ultimul deceniu, este una dintre principalele probleme ale mișcării, alături de efectele turismului asupra comerțului local și a condițiilor de muncă din orașul cu 1,6 milioane de locuitori.

Chiriile au crescut cu 18% în iunie față de anul precedent în orașe turistice precum Barcelona și Madrid, potrivit site-ului imobiliar Idealista.

De ani de zile, orașul poartă graffiti anti-turistice cu mesaje precum „turiștii pleacă acasă”, care vizează vizitatorii pe care unii îi acuză de creșterea prețurilor și de modelarea economiei în jurul turiștilor.

Primarul Barcelonei, Jaume Collboni, a anunțat în iunie un plan de eliminare treptată a tuturor închirierilor pe termen scurt până în 2028, o măsură neașteptat de drastică din partea autorităților care încearcă să țină în frâu costurile în creștere ale locuințelor și să facă orașul locuibil pentru locuitori.

Cu toate acestea, mulți sunt de părere că nu se face suficient pentru a echilibra nevoile turiștilor, care aduc milioane de persoane în oraș în fiecare an, cu cele ale localnicilor.

„Nu am nimic împotriva turismului, dar aici, în Barcelona, suferim de pe urma unui exces de turism care a făcut orașul nostru de nelocuit”, a declarat Jordi Guiu, un sociolog în vârstă de 70 de ani.

Orașul de coastă din nord-est, cu situri de renume internațional precum La Sagrada Familia, a primit anul trecut peste 12 milioane de turiști, potrivit autorităților locale.

Pentru a combate „efectele negative ale turismului de masă”, consiliul municipal condus de socialistul Jaume Collboni a anunțat în urmă cu 10 zile că va interzice închirierea de apartamente turistice - în prezent există peste 10 000 - până în 2028, astfel încât acestea să poată fi reintroduse pe piața imobiliară locală.

Anunțul ar putea duce la o bătălie juridică și este contestat de o asociație a apartamentelor turistice, care spune că va alimenta doar piața neagră.

Protestele din Barcelona vin după demonstrații similare în puncte turistice precum Malaga, Palma de Mallorca și Insulele Canare.

A doua cea mai vizitată țară după Franța, Spania a primit 85 de milioane de vizitatori străini în 2023, o creștere de 18,7 % față de anul precedent, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cea mai vizitată regiune a fost Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, cu 18 milioane, urmată de Insulele Baleare (14,4 milioane) și Insulele Canare (13,9 milioane).

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite