LIVE VIDEO 75 de ani de la Debarcarea Aliaţilor: Franţa comemorează Ziua Z cu Trump şi May pe plajele din Normandia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa comemorează joi împlinirea a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, ceremoniile având loc în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron, omologului său american Donald Trump, premierului britanic Theresa May şi mai multor veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, transmite AFP.

„O zi mare şi magnifică!“, a scris Trump pe contul său de Twitter înainte de a urca la bordul Air Force One pentru a pleca din Irlanda spre Caen (Normandia), apoi spre cimitirul american Omaha Beach de la Colleville-sur-Mer.

Aproximativ 160 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial au fost invitaţi la ceremonia de la Colleville-sur-Mer.

„Acum 75 de ani, pe aceste coaste, pe aceste faleze, 10.000 de bărbaţi şi-au vărsat sângele şi mii şi-au sacrificat viaţa pentru fraţi, ţară şi dăinuirea libertăţii“, spune Trump într-un filmuleţ înregistrat la Casa Albă şi difuzat înainte de ceremoniile din Anglia şi Franţa.

După evenimentul de la Colleville-sur-Mer, Trump va avea o întrevedere cu Macron la prefectura departamentului Calvados.

Cei doi s-au întâlnit şi miercuri, la Portsmouth, în Anglia, cu prilejul unei ceremonii dedicate plecării Aliaţilor spre plajele din Normandia.

Miercuri seara, circa 300 de veterani au urcat la bordul unei nave şi au plecat pe mare pentru a-şi reaminti traseul parcurs acum 75 de ani.

Ceremoniile din Franţa au început cu inaugurarea unui memorial în onoarea trupelor britanice, la Ver-sur-mer, în prezenţa lui Emmanuel Macron şi Theresei May (foto mai jos). Este vorba de ultima deplasare oficială a premierului britanic, care îşi încheie mandatul vineri.

Emmanuel Macron si Theresa May aniversand 75 de ani de la debarcarea aliatilor pe o plaja din Normandia FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Etapă-cheie în eliberarea Europei de sub jugul nazist, această debarcare este cea mai importantă din istorie prin numărul de nave implicate: 6.939 de nave au adus 132.700 de soldaţi pe plajele din Normandia.

Putin, supărat că nu a fost invitat la ceremonii

Presa aservită Kremlinului scrie că francezii sunt de părere (în proporţie de 80%, n. red.) că Putin ar fi trebuit să fie prezent la aceste ceremonii, dând ca exemplu un sondaj realizat de „Le Figaro“.

„Vladimir Putin nu a fost invitat să asiste la comemorările de Ziua Z. Solicitat de RIA Novosti, Eylsee (sediul preşedinţiei francez, n. red.) a explicat că aceste celebrări ar fi prezidate în acest an de premier şi nu de preşedintele Republicii. Totuşi, locatarul de la Casa Albă a fost invitat la unele ceremonii“, scrie Sputnik News în ediţia franceză.

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova i-a acuzat pe occidentali că rescriu istoria în propriul interes şi le-a cerut să nu exagereze cu semnificaţia importanţei Debarcării din Normandia.

Potrivit ei, meritul victoriei împotriva nazismului aparţine mai mult Uniunii Sovietice, care a pierdut 27 de milioane de suflete şi a învins în bătălii mari precum cele de la Stalingrad şi Kursk.

„Debarcarea din Normandia nu a avut o influenţă decisivă asupra finalului celui de-al Doilea Război Mondial“, a conchis Zaharova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite