LIVE TEXT Summit-ul de securitate de la Paris, sub semnul crizei. Marea Britanie și Suedia, dispuse să trimită trupe în Ucraina. Ce anunță Polonia și Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul îngrijorărilor legate de negocierile de pace privind Ucraina purtate de SUA și Rusia în absența europenilor, preşedintele francez Emmanuel Macron găzduiește, luni, la Summit-ul de securitate de la Paris, reprezentanţi ai „principalelor ţări europene“ pentru discuţii pe această temă. România nu a fost invitată.

Emmanuel Macron  FOTO Platformax
Emmanuel Macron FOTO Platformax

UPDATE marți 6.15  Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat marţi dimineaţă că o pace „de durată" în Ucraina trebuie să fie însoţită de „garanţii de securitate puternice şi credibile", după convorbiri telefonice cu preşedinţii Trump şi Zelenski.  

În acest scop, Rusia trebuie să îşi înceteze agresiunea şi asta trebuie să fie însoţită de garanţii de securitate puternice şi credibile pentru ucraineni. Dacă nu, riscul ar fi să vedem această încetare a focului sfârşind ca acordurile de la Minsk"", a scris Macron pe X.

UPDATE 15.40 Polonia nu va trimite trupe în Ucraina, a declarat, luni, prim-ministrul Donald Tusk, înainte de a pleca spre Paris, la o reuniune de urgenţă la care se va discuta rolul Europei într-o eventuală încetare a focului în Ucraina.

„Polonia va sprijini Ucraina aşa cum a făcut-o până acum: organizatoric, în conformitate cu capacităţile noastre financiare, în termeni de ajutor umanitar şi militar. Nu avem intenţia să trimitem soldaţi polonezi pe teritoriul Ucrainei. Vom acorda sprijin logistic şi politic statelor care vor dori poate să ofere astfel de garanţii în viitor, precum garanţii fizice, le-a declarat Tusk reporterilor înainte de a se îmbarca spre Paris, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Nu poate exista loc pentru „fie unul, fie celălalt'' - Uniunea Europeană sau Statele Unite”  

Donald Tusk a avertizat împotriva oricărei puneri sub semnul întrebării a alianţei Europei cu Statele Unite.

„Polonia (...) poate şi trebuie să joace un rol pozitiv. Prin aceasta înţeleg (să asigurăm) cooperarea cea mai strânsă posibilă între Polonia, Ucraina, Uniunea Europeană, Statele Unite, ţări europene ca Marea Britanie şi Norvegia. Nu poate exista loc pentru „fie unul, fie celălalt'' - Uniunea Europeană sau Statele Unite', a mai declarat premierul polonez.

Potrivit lui Tusk, nu este momentul să fie gândită o alternativă la alianţa militară transatlantică NATO, afirmând că statele care oferă garanţii Ucrainei trebuie să fie sigure că le pot duce la îndeplinire.

„Dacă Europa, şi acesta este cazul astăzi, nu este în măsură să contracareze potenţialul militar al Rusiei, atunci trebuie imediat să recuperăm întârzierea”, a subliniat el înaintea reuniunii de la Paris, citat de AFP.

UPDATE 15.20  Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina va considera nul orice eventual acord pe care l-ar putea încheia SUA şi Rusia la reuniunea lor bilaterală la nivel de miniştri de externe ce va avea loc marţi în capitala saudită Riad.

UPDATE 14.30  

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va merge, săptămâna viitoare, în Ucraina

„Săptămâna viitoare, când marcăm al treilea an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ( n.r. la 24 februarie 2022),), va avea loc o vizită a colegiului (comisarilor) în ţară", a declarat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Stefan de Keersmaecker, într-o conferinţă de presă, potrivit EFE.

Ursula von der Leyen participă, luni, la summitul informal convocat de urgenţă la Paris pentru a analiza situaţia din Ucraina.

Marţi, Ursula Von der Leyen îl va primi la Bruxelles pe Keith Kellogg, trimisul special al preşedintelui american Donald Trump pentru Rusia şi Ucraina.

UPDATE 13.20 

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că Europa nu va permite încheierea unor acorduri între SUA și Rusia cu privire la Ucraina fără participarea țărilor europene și a Kievului . Potrivit acestuia, nicio garanție de securitate nu poate fi ocolită.

„Nu vom permite nimănui să fie de acord că Ucraina ar trebui demilitarizată”, a subliniat Scholz la ntv.  

Germania consideră „premature" discuţiile cu privire la eventuala trimitere de trupe în Ucraina, informează AFP, citată de Agerpres.

„Ne-am exprimat de mai multe ori asupra faptului că trebuie iniţial să aşteptăm să vedem dacă şi cum se va instala, după cum sperăm noi, pacea în Ucraina. Apoi vom putea discuta despre condiţiile şi modul în care aceasta poate fi organizat", a declarat Christiane Hofmann, o purtătoare de cuvânt a guvernului german.

Precizarea vine după ce premierul britanic Keir Starmer s-a declarat duminică gata să trimită soldaţi în Ucraina dacă aceasta se va dovedi necesar pentru a asigura securitatea Regatului Unit şi a Europei, iar luni şefa diplomaţiei suedeze nu a exclus trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina.

Știrea inițială

Accelerarea diplomaţiei în privinţa Ucrainei înseamnă că Europa trebuie să facă mai mult şi într-un mod mai bun, a declarat un oficial al preşedinţiei franceze înainte de discuţiile informale de luni dintre mai mulţi lideri europeni cheie la Paris, relatează Reuters, potrivit Agerpres

„Credem că, în urma accelerării problemei ucrainene şi, de asemenea, în urma a ceea ce spun liderii americani, este nevoie ca europenii să facă mai mult, mai bine şi într-o manieră coerentă pentru securitatea noastră colectivă", a declarat presei oficialul francez.

Lideri din Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Olanda şi Danemarca, care va reprezenta ţările baltice şi scandinave, paticipă la discuţiile de luni, alături de conducerea Uniunii Europene şi de secretarul general al NATO.

„Aceste iniţiative sunt o oportunitate, în sensul că pot ajuta la accelerarea sfârşitului războiului din Ucraina, dar, evident, trebuie să cădem de acord şi să vedem în ce condiţii poate fi obţinut sfârşitul războiului", a spus oficialul francez.

Discuţia, a adăugat el, va analiza „garanţiile de securitate care pot fi oferite de europeni şi americani, împreună sau separat".

Unele ţări au fost nemulţumite de faptul că întâlnirea a fost doar pentru anumiţi lideri şi nu este un summit al întregii UE, au spus oficialii din UE. 

Oficialul de la preşedinţia franceză a declarat că întâlnirea va facilita viitoarele discuţii de la Bruxelles şi de la NATO.

„Toată lumea ar trebui să poată lua parte la conversaţie", a spus el.

Suedia: „Guvernul nostru nu exclude nimic"

Suedia „nu exclude" trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina, a afirmat luni şefa diplomaţiei suedeze, după ce Regatul Unit s-a declarat dispus să contribuie cu trupe pe teren pentru a garanta securitatea pentru Kiev şi pentru Europa, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres

„Trebuie întâi să negociem menţinerea unei păci juste şi durabile care să respecte dreptul internaţional (...). Când vom avea această pace instalată, ea va trebui menţinută şi pentru aceasta guvernul nostru nu exclude nimic", a declarat Maria Malmer la postul public Sveriges Radio.

În Norvegia vecină, premierul Jonas Gahr Store a estimat că „nu a venit momentul" pentru a discuta despre trimiterea de soldaţi norvegieni în Ucraina.

„Nu este încă momentul pentru a trage concluzii asupra modului în care ar trebui formulată o garantare a securităţii şi asupra tipului de contribuţie de adus la aceasta", a subliniat premierul norvegian la postul de radio NRK.

Ministrul suedez de externe şi premierul norvegian au făcut aceste declaraţii după ce premierul britanic Keir Starmer s-a declarat duminică gata să trimită soldaţi în Ucraina dacă aceasta se va dovedi necesar pentru a asigura securitatea Regatului Unit şi a Europei. Regatul Unit joacă un rol de prim plan în susţinerea Kievului în războiul împotriva Rusiei, ceea ce „înseamnă de asemenea că suntem gata şi dispuşi să contribuim la garanţii de securitate pentru Ucraina, prin trimiterea de trupe ale noastre pe teren, dacă va fi necesar", a scris Starmer în cotidianul Daily Telegraph.

„Nu spun aceasta cu uşurinţă", a adăugat Keir Starmer, afirmând că este conştient de „responsabilitatea pe care o implică faptul de a pune potenţial în pericol" bărbaţi şi femei din armata britanică.

Însă, „a ajuta la garantarea securităţii Ucrainei înseamnă să ajuţi la garantarea securităţii continentului nostru şi a securităţii ţării" noastre, a afirmat premierul britanic.

„Norvegia şi Regatul Unit sunt pe aceeaşi linie în ceea ce priveşte continuarea sprijinului pentru Ucraina,

Premierul norvegian a declarat de asemenea că a discutat luni cu Starmer.

„Norvegia şi Regatul Unit sunt pe aceeaşi linie în ceea ce priveşte continuarea sprijinului pentru Ucraina, cu aşteptarea clară că Ucraina trebuie să aibă un loc la masa de negocieri şi că Europa trebuie să participe cu mesaj unificat", a scris Store pe reţeaua socială X.

Mai mulţi lideri europeni se reunesc luni la Paris pentru a discuta asupra unui proiect al preşedintelui american Donald Trump de a începe "foarte curând" discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la încetarea conflictului în Ucraina, discuţii la care Kievul şi Europa nu au fost invitaţi.

Europenii trebuie să joace un rol-cheie în proiectarea noii arhitecturi de securitate"  

Preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat  luni, pentru cotidianul britanic Financial Times, că Uniunea Europeană (UE) trebuie să participe la negocierile cu Rusia privind încheierea războiului din Ucraina pentru a desena viitoarea arhitectură de securitate a Europei, potrivit  EFE, citată de Agerpres

„Dacă (preşedintele SUA Donald) Trump doreşte cu adevărat ca europenii să-şi asume o responsabilitate mai mare pentru propria lor securitate, atunci, desigur, europenii trebuie să joace un rol-cheie în proiectarea noii arhitecturi de securitate", a declarat Costa pentru ziarul britanic, anterior începerii summitului de la Paris

Donald Trump i-a luat prin surprindere pe aliaţii europeni din NATO şi pe Ucraina, săptămâna trecută, când a anunţat că a avut o convorbire la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin fără a-i consulta şi că va începe un proces de pace.

Iar sâmbătă, trimisul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a zguduit şi mai mult Europa, când a spus că aceasta nu va avea un loc la masa negocierilor de pace, chiar şi după ce Washingtonul a trimis un chestionar capitalelor europene pentru a întreba cu ce ar putea contribui la garanţiile de securitate pentru Kiev.

În acelaşi chestionar de şase puncte, văzut de Reuters duminică, SUA i-au întrebat pe aliaţii europeni din NATO de ce ar avea nevoie de la Washington pentru a participa la aranjamentele de securitate privind Ucraina.

  Discuţiile dintre înalţi oficiali ruşi şi americani, programate pentru marţi la Riad, în Arabia Saudită, urmăresc „restabilirea" relaţiilor dintre Moscova şi Washington, în special „posibile negocieri privind Ucraina", precum şi un posibil summit între preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Donald Trump, a anunţat luni Kremlinul,  potrivit AFP 

„Lavrov şi Iuri Uşakov zboară astăzi la Riad şi urmează să aibă marţi o reuniune cu omologii lor americani, care va fi în principal dedicată restabilirii relaţiilor ruso-americane în integralitatea lor", a precizart purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat luni că secretarul de stat american Marco Rubio, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Mike Waltz şi trimisul special pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff vor reprezenta Statele Unite la întâlnirea cu Rusia de marţi din Riad, potrivit Agerpres.


Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite