LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 49. Zelenski: Dacă Ucraina va cădea, Rusia îşi va găsi alte ţinte precum: Polonia, Moldova, România şi ţările baltice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bohdanivka. FOTO EPA-EFE
Bohdanivka. FOTO EPA-EFE

SUA intenţionează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare în valoare de 750 de milioane de dolari. De la începutul operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina, Washingtonul a oferit Kievului asistenţă de securitate de peste 1,7 miliarde de dolari.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.30 Ocupanţii ruşi continuă să se pregătească pentru ofensiva din Donbass. Invadatorii au adus sisteme de rachete antiaeriene în regiunea Lugansk. Locuitorii din zona respectvă au înregistrat mişcarea sistemelor de rachete antiaeriene S-300, precum şi „Pantsir”. Filmările arată mişcarea mai multor astfel de complexe. Locaţia exactă este necunoscută.

Anterior, Oleksiy Arestovych, un consilier al preşedintelui Zelensy, a declarat că  lupte grele vor avea loc în Donbass în următoarele două săptămâni şi că ele vor determina soarta fazei următoare a războiului.

Mykhailo Podoliak, consilier al şefului biroului prezidenţial, a spus că discuţiile dintre preşedinţii Ucrainei şi Rusiei  ar putea avea loc după ciocnirea din Donbas. 

UPDATE 22.43 „Crucişătorul purtător de rachete Moscova aparţnând al Flotei ruse de la Marea Neagră „tocmai a fost lovit de două rachete Neptune. Nava încă pluteşte, dar arde.În prezent pe mare este furtună. Este nevoie de inundaţii tactice, se pare”, a scris pe Facebook jurnalistul Serge Marco.

Şeful administraţiei regionale de stat din Odesa, Maxim Marchenko, a confirmat lovirea crucişătorul rusesc.

"Rachetele Neptune care păzeau Marea Neagră au produs avarii foarte grave navei ruseşti. Slavă Ucrainei!" - a împărtăşit oficialul.

UPDATE 22.00 SUA vor împărtăşi informaţii cu Ucraina, informaţii care ar putea ajuta la recucerirea Donbasului şi a Crimeei, arată WSJ. În acelaşi timp, serviciile de informaţii americane nu vor furniza date despre ţintele militare din Rusia.

UPDATE 21.23 Regimentul „Azov” şi Brigada 36 de Infanterie Marină şi-au unit forţele la Mariupol în urma unei operaţiunii speciale de succes. Şefii de unităţi au raportat despre manevra dificilă, dar eficientă. Soldaţii s-au regrupat şi continuă să efectueze misiuni de luptă.

„Ieri ne-am unit forţele cu luptătorii demni din Batalionul de Marină – soldaţi adevăraţi, eroi care au rămas fideli jurământului lor, credincioşi poporului ucrainean şi care continuă să apere oraşul alături de noi. Aceştia sunt oameni adevăraţi care au ales calea războiului. Nu faceţi eroi pe dezertorii şi luptători care s-au predat în mod voluntar. Ei au ales calea ruşinii. În niciun caz aceşti oameni nu ar trebui să fie glorificaţi", a spus Prokopenko.

Declaraţia comandantului „Azov” confirmă că unii militari din Brigada 36 de Infanterie Marină s-au predat ocupanţilor. Indicii în acest sens au apărut în presă mai devreme, dar informaţiile din surse oficiale nu au fost primite. Numărul soldaţilor care au depus armele este încă necunoscut.

Serhiy Volyna a completat cuvintele lui Prokopenko cu următorul comentariu: „Am desfăşurat o operaţiune de succes cu Regimentul Azov. Ne-am alăturat lor, am realizat o regrupare cu succes şi continuăm să desfăşurăm misiuni de luptă." 

UPDATE 20.58 În Rusia, un preot ucrainean şi aproape 150 de soldaţi capturaţi sunt torturaţi într-un centru de detenţie preventivă. Acest lucru a fost anunţat  de comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova, pe Facebook.

„Un cetăţean al Ucrainei, rectorul Catedralei Sfânta Treime din Odesa, Vasyl Vyrozub, este reţinut ilegal în SIZO № 2 din districtul Belgorod din Stary Oskol (Rusia)”, a spus ea. Denisova a precizat că preotul Bisericii Ortodoxe din Ucraina a fost plasat în izolare, unde a fost torturat şi acuzat de spionaj.

UPDATE 20.35 ranţa a livrat Ucrainei echipament militar în valoare de 100 de milioane euro, anunţă Parly

Franţa a livrat Ucrainei echipament militar în valoare de peste 100 de milioane de euro, anunţă miercuri ministrul francez al Apărării Florence Parly, în urma unei convorbiri cu omologul său ucranean Oleksii Reznikov, relatează AFP.

”L-am anunţat pe omologul meu (ucrainean) că Franţa va furniza capacităţi militare suplimentare, în completarea unor donaţii materiale deja efectuate în valoare de 100 de milioane de euro”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter ministrul francez al Apărării.

UPDATE 20.25 Un armistiţiu în scopuri umanitare ”nu pare posibil în prezent” în Ucrana, anunţă Guterres

Secretarul general al ONU Antonio Guterres anunţă miercuri că un ”armistiţiu general” în scopuri umanitare ”nu (pare) posibil în prezent” în Ucraina, un obiectiv pe care l-a încredinţat recent unuia dintre adjuncţii săi pe care l-a trmis la Moscova, relatează AFP.

”Acesta este lucrul la care îndemnăm noi, din motive umanitare, dar acest lucru nu pare posibil”, anunţă într-o conferinţă de presă Antonio Guterres .

ONU aşteaptă în continuare răspunsuri din partea Rusiei la propuneri concrete în vederea evacuării unor civili şi garantării trimiterii unor ajutoare umanitare în zone de război în Ucraina, anunţă Guterres.

UPDATE 20.00 Rusia acuză Ucraina de tiruri şi sabotaje pe teritoriul rus şi ameninţă să atace ”centre de comandament” la Kiev

Armata rusă ameninţă miercuri să atace centre de comandament la Kiev, pe care Moscova a renunţat pentru moment să le cucerească, şi acuză Ucraina de tiruri şi sabotaje pe teritoriul rus, relatează AFP.

”Observăm tentative de sabotare şi atacuri ale forţelor ucrainene vizând ţinte pe teritoriul Federaţiei ruse”, acuză un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

”Dacă astfel de evenimente continuă, armata rusă va efectua atacuri asupra unor centre de luarea deciziei, inclusiv la Kiev, un lucru pe care armata rusă s-a abţinut să-l facă până în prezent”, ameninţă el.

UPDATE 19.05 Serviciile secrete ucrainene susţin că deţin informaţii potrivit cărora la Mariupol există 13 crematorii mobile ale invadatorilor ruşi, acestea fiind folosite pentru a curăţa străzile de cadavrele civililor ucişi.

UPDATE 18.49 Volodimir Zelenski le-a cerut ţărilor occidentale să expedieze ajutoare Ucrainei pentru a face faţă „operaţiunii militare speciale”. Preşedintele ucrainean afirmă că dacă Ucraina va cădea, Rusia îşi va găsi alte ţinte pentru a ataca, precum: Polonia, Moldova, România şi ţările baltice. „Înarmaţi Ucraina acum pentru a apăra libertatea”, a afirmat Volodimir Zelenski.

UPDATE 18.26 Kremlinul a respins miercuri o propunere a Kievului privind un schimb între omul de afaceri şi politicianul Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin capturat marţi după ce a fugit din arestul de la domiciliu, şi prizonieri ucraineni deţinuţi de Rusia.

„În privinţa schimbului evocat cu atâta ardoare şi plăcere de către diverse personalităţi de la Kiev, Medvenciuk nu este cetăţean rus, nu are nicio legătură cu operaţiunea militară specială (aşa cum este prezentat în Rusia războiul din Ucraina, n. red.), este un politician străin”, a declarat purtătrorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Noi nu ştim absolut deloc dacă el doreşte ca Rusia să ia parte la rezolvarea scandalului calomnios care-l vizează”, a adăugat Peskov.

Autorităţile ucrainene au anunţat marţi capturarea lui Viktor Medvedciuk într-o operaţiune a serviciului de securitate.

Inculpat de înaltă trădare şi de tentativă de jefuire a resurselor naturale în Crimeea, o peninsulă de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, Medvedciuk a fugit din arestul de la domiciliu la scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina.

UPDATE 18.23 MAE ucrainean denunţă reticenţa preşedintelui în exerciţiu al Franţei, Emmanuel Macron, de a-l acuza pe Vladimir Putin de genocid. Este „dezamăgitoare”, spune purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko.

„Reticenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron de a recunoaşte genocidul ucrainenilor este dezamăgitoare”, a declarat Nikolenko pentru agenţia de presă Interfax-Ukraine.

Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean îi reproşează totodată şefului statului francez faptul că a declarat că ucrainenii şi ruşii sunt două popoare „surori”.

Acest „mit a început să se fărâme în 2014”, când Moscova a anexat Crimeea, şi nu mai există „niciun motiv moral sau real să se vorbească despre legături frăţeşti” între ruşi şi ucraineni, explică el.

UPDATE 17.12 Maeştri în manipulare şi dezinformare, oficialii de la Kremlin susţin că nu ei, ci preşedintele american Joe Biden este cel care „deformează realitatea”. Kremlinul face această referire pentru a denunţa faptul că Biden îl acuză pe Putin de „genocid” în Ucraina.

„Dezacordul nostru este categoric, iar noi considerăm că asemenea tentative de deformare a realităţii sunt inacceptabile, cu atât mai mult cu cât ele vin de la preşedintele Statelor Unite, o ţară ale cărei acţiuni în istoria recentă sunt binecunboscute”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 17.08 Războiul relativ scurt, dar sângeros din Ucraina intră în a patra fază. Pentru cei dintre noi născuţi după al Doilea Război Mondial, acesta este cel mai important conflict din viaţa noastră, scrie Eliot A. Cohen, profesor la Şcoala de Studii Internaţionale Avansate de la Universitatea Johns Hopkins şi fost consilier al Departamentului de Stat, în The Atlantic.

De rezultatul său stă viitorul stabilităţii şi prosperităţii europene. Dacă Ucraina reuşeşte să-şi păstreze libertatea şi integritatea teritorială, vom avea de-a face cu o Rusia slăbită; dacă eşuează, şansele de război între NATO şi Rusia cresc, la fel ca şi perspectiva intervenţiei ruse în alte zone de la periferiile sale vestice şi sudice, comentează Eliot A. Cohen.

UPDATE 17.06 Într-un discurs susţinut miercuri în Parlamentul Estoniei, Volodimir Zelenski a îndemnat Europa să acţioneze înainte ca Rusia să atace alte ţări.

„Dacă Europa pierde timp, Rusia va folosi acest timp pentru a extinde zona de război în alte ţări”, a avertizat şeful statului ucrainean.

„Fie oprim Rusia, fie pierdem toată Europa de Est”, a insistat Zelenski, citat de AFP.

UPDATE 17.03 Armata rusă şi-a retras trupele din jurul Kievului şi şi-a îndreptat în mare parte atenţia asupra regiunii Donbas, în estul Ucrainei. Această mişcare ar putea duce la o prelungire a războiului, relatează BBC.

Dacă armata rusă ar cuceri Donbasul în întregime, atunci Kremlinul ar putea pretinde o oarecare realizare în războiul pe care îl duce împotriva Ucrainei. Următorul pas ar putea consta în alipirea acestei regiuni la Rusia, la fel cum s-a întâmplat cu Crimeea, anexată în urma unui referendum controversat.

Cu toate că organizarea unui referendum fraudulos într-o zonă de război pare o idee absurdă, liderul separatiştilor din Luhansk, Leonid Pasecincik, o marionetă a Kremlinului, a vorbit deja despre ţinerea unui plebiscit de aderare la Rusia „în viitorul apropiat”. Omologul său din Doneţk, Denis Puşilin, s-a pronunţat şi el pentru o iniţiativă similară în teritoriul aflat sub conducerea sa.

Şi totuşi, în cazul în care cucerirea Donbasului se va produce înainte de 9 mai, atunci cu siguranţă ar putea servi ca motiv de mândrie la marea parada militară organizată anual la această dată în Piaţa Roşie din Moscova pentru a sărbători victoria împotriva Germaniei naziste.

Forţele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene aflate în Donbas din trei direcţii: nord, est şi sud. 

Următoarea lor ţintă este Sloveansk, un oraş de circa 125.000 de locuitori din nordul regiunii Doneţk.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, dacă armata ucraineană va păstra acest oraş, atunci armata rusă va eşua în a pune mâna pe întreaga regiune Donbas. 

Mikita, un bărbat din Mariupol, se declară încrezător că armata ucraineană va reuşi să riposteze în oraşul din care a fugit pentru a nu muri într-un bombardament rusesc.

„Într-o zi ne vor întoarce oraşele. Batalionul Azov nu va preda Mariupolul”, este de părere el. „Armata ucraineană este foarte vicleană. Nu i-am văzut în oraş (pe soldaţii ucraineni, n. red.), dar i-am auzit. Sunt foarte pricepuţi în deghizare”, afirmă Mikita.

UPDATE 17.00 Ucraina este „o scenă a crimei”, a denunţat miercuri, într-o vizită la Bucea, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), britanicul Karim Khan, transmite AFP.

„Ne aflăm aici pentru că avem motive bune să credem că aici s-au comis crime care ţin de competenţa Curţii” Penale Internaţionale, a subliniat el.

„Trebuie să străpungem ceaţa războiului pentru a ajunge la adevăr”, a adăugat procurorul Karim Khan.

Sute de civili au fost găsiţi morţi la Bucea după retragerea trupelor ruse.

UPDATE 16.57 Marea Britanie a anunţat, miercuri, că a sancţionat încă 206 de persoane ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv 178 de persoane despre care a precizat că au fost implicate în susţinerea regiunilor separatiste pro-ruse din Ucraina.

Ministerul britanic al Afacerilor de Externea informat că printre persoanele sancţionate se numără Aleksandr Ananhenko şi Serghei Kozlov, pe care i-a descris drept premierii autoproclamatei republici populare Doneţk, respectiv autoproclamatei republici populare Luhansk.

Au fost vizaţi şi alţi membri de familie ai unor oligarhilor ruşi, printre care Pavel Ezubov, vărul miliardarului rus Oleg Deripaska, şi Nighina Zairova, asistenta executivă a omului de afaceri Mihail Fridman.

Maria Lavrova, soţia ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, este supusă unei interdicţii de călătorie şi îngheţare a activelor.

UPDATE 16.43 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) constată încălcări flagrante ale trupelor ruse după ce au invadat Ucraina şi se declară „consternată” de miile de morţi şi răniţi din acest conflict, se arată într-un raport publicat miercuri, relatează AFP.

„O evaluare detaliată nu a fost posibilă, însă misiunea a găsit cazuri evidente de încălcări ale forţelor ruse în timpul ostilităţilor”, scriu cei trei autori ai acestui document de aproximativ 100 de pagini, prezentat în cadrul Consiliului Permanent al OSCE, cu sediul la Viena.

Ei citează numeroase atacuri vizând „spitale”, case, blocuri de locuinţe, proprietăţi culturale, şcoli, infrastructuri de apă şi electricitate care ar fi putut fi evitate.

„Pare clar că zeci de mii de bunuri au fost avariate sau distruse, cu efecte dezastruoase directe şi indirecte asupra civililor”, deplânge misiunea.

Dacă Rusia şi-ar fi respectat obligaţiile în domeniul dreptului internaţional după ce a invadat Ucraina, la 24 februarie, „numărul civililor ucişi şi răniţi ar fi fost mult mai mic”, denunţă misiunea.

Autorii raportului nu menţionează un bilanţ clar al victimelor, dar evocă mii de morţi.

OSCE a mandatat în martie această misiune independentă, care s-a sprijinit pe probe culese de la faţa locului de către surse multiple - atât oficiale, cât şi de la organizaţii nonguvernamentale (ONG) sau de la instanţe de anchetă.

Rusia a refuzat să colaboreze în cadrul procesului declanşat prin acest mecanism - denumit „mecanismul de la Moscova” - pe care l-a catalogat drept „mult depăşit şi redundant”.

Aceşti experţi OSCE menţionează, de asemenea, „probe credibile” cu privire la practicarea torturii şi unor tratamente degradante.

În raport se arată că „asasinate ţintite, dispariţii forţate sau răpiri ale unor civili” intră „din câte se pare” în categoria „crimelor împotriva umanităţii”.

Misiunea notează, de asemenea, „încălcări ale părţii ucrainene” şi se declară „deosebit de îngrijorată de tratamentul aplicat prizonierilor de război”.

„Cu toate acestea, cele (încălcările, n. red.) comise de către Federaţia Rusă sunt cu mult mai importante prin natura şi anvergura lor”, precizează autorii raportului.

Experţii OSCE şi-au încheiat raportul înainte de descoperirea, la începutul lui aprlie, la Bucea, în apropiere de Kiev, a numeroase cadavre de civili.

Aceste atrocităţi „necesită anchete naţionale şi internaţionale la faţa locului”, subliniază autorii raportului.

UPDATE 15.47 Petro Andriuşcenko, un consilier local din Mariupol, a declarat pentru BBC că Rusia plănuieşte să organizeze pe 9 mai un „carnaval al victoriei”.

Potrivit lui Andriuşcenko, armata rusească îl vrea la conducerea Mariupolului pe Kostantin Ivaşcenko. Acesta ar fi primit comandă „să cureţe o parte din cartierul central al oraşului de moloz şi cadavre pentru a se asigura că o paradă poate fi organizată pe 9 mai”. 

„Judecând după întreaga serie de date, ocupanţii plănuiesc să organizeze un carnaval al victoriei în Mariupol în cazul în care operaţiunea lor specială va avea succes”, a spus consilierul local.

UPDATE 15.43 În oraşul ucrainean Dnipro sunt patru congelatoare cu peste 1.500 de cadavre ale soldaţilor ruşi, a declarat viceprimarul oraşului, care le-a cerut mamelor acestora să vină să le revendice.

„Acum, în morgile din Dnipru sunt mai mult de 1.500 de cadavre ale soldaţilor ruşi pe care nimeni nu vrea sa le ia. Ele stau în congelatoare. Noi sperăm că unele mame din Rusia vor putea veni să-şi ia copii pe care i-au crescut toată viaţa. Noi avem deja patru congelatoare pline cu soldaţi ruşi.

Cum n-ar fi, ei sunt copii cuiva. Ei au fost crescuţi de mame, au mers împreună în prima zi de şcoală. Noi vom organiza totul, doar să vină să ia cadavrele copiilor lor”, a fost mesajul lui Mihail Lisenko. 

UPDATE 15.41 Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, susţine ca ţara pe care o conduce nu va deveni parte a Rusiei.

„Nu suntem proşti în relaţia cu Putin încât să folosim vechile metode. Noi, spun eu, construim o asemenea unitate între două state independente încât oamenii vor învăţa de la noi”, spune Lukaşenko, care se află acum în oraşul Vladivostok, în Extremul Orient al Rusiei. 

UPDATE 12.58 Ambasada Rusiei în SUA susţine că declaraţiile referitoare la posibilitatea ca Moscova să folosească arme chimice în Ucraina sunt „provocatoare”.

„Am luat notă de declaraţiile provocatoare făcute de secretarul de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, la un briefing din 12 aprilie”, anunţă misiunea diplomatică rusească.

„Ned Price s-a remarcat încă o dată prin discursul său inutil, care nu este susţinut de o singură dovadă”, adaugă ea.

Forţele armate ruse „nu au şi nu pot avea niciun agent de război chimic la dispoziţie, deoarece ţara noastră a eliminat toate stocurile de arme chimice încă din 2017”, susţine ambasada în comunicat.

„Informaţiile confirmate de Ministerul rus al Apărării cu privire la pregătirea provocărilor de către radicalii ucraineni cu utilizarea substanţelor chimice sunt deranjante. Avem şi întrebări despre originea acestor substanţe. Facem apel la Washington să înceteze răspândirea dezinformării. În schimb, colegii ar fi trebuit să intensifice procesul de demilitarizare chimică a ţării lor”, a invocat ambasada.

Comentariile au fost făcute ca răspuns la faptul că Price a spus că Wsshingtonul este „îngrijorat” de faptul că Rusia „ar putea căuta să recurgă la arme chimice”.

UPDATE 12.54 Peste o mie de soldaţi ucraineni s-au predat forţelor ruse în Mariupol, oraşul-port din sud-estul Ucrainei, asediat de săptămâni întregi, a anunţat, miercuri, Ministerul rus al Apărării.

„În oraşul Mariupol, în zona uzinei metalurgice Ilici (...) 1.026 de militari ucraineni din Brigada 36 Marină au depus armele de bunăvoie şi s-au predat”, a precizat ministerul într-un comunicat, adăugând că au existat 47 de femei şi 126 de ofiţeri printre ei.

UPDATE 12.41 Cancelarul german Olaf Scholz este aşteptat la Kiev pentru „decizii practice”, inclusiv privind furnizarea de arme grele Ucrainei pentru a o sprijini în faţa ofensivei ruse, a declarat miercuri pentru postul ZDF consilierul prezidenţial ucrainean Oleksi Arestovici, citat de „Le Figaro”.

„Preşedintele nostru îl aşteaptă pe cancelar pentru a putea lua imediat decizii practice, inclusiv livrări de armament”, a declarat Oleksi Arestovici, un consilier al lui Volodimir Zelenski.

Soarta oraşului Mariupol şi a populaţiei din estul ţării „depinde de armele germane pe care le putem obţine”, dar care nu vin, subliniază Oleksi Arestovici.

Cu toate acestea, Arestovici a remarcat progresul Berlinului de la „refuzul iniţial” la „discutarea furnizării de arme grele”.

Berlinul livrează deja armament defensiv Ucrainei, însă Olaf Scholz se află sub presiune de câteva zile, chiar şi în cadrul partidului său, pentru a aproba livrarea de echipamente ofensive, în special de vehicule blindate.

UPDATE 11.06 Ministerul Apărării din Marea Britanie notează, în raportul publicat zilnic, că numirea de către Rusia a generalului Alexander Dvornikov în funcţia de comandant al războiului din Ucraina „reprezintă o încercare de a centraliza comanda şi controlul”, transmite BBC.

„Incapacitatea de a uni şi coordona activitatea militară a împiedicat până în prezent invazia Rusiei”, se mai precizează în raportul ministerului.

Dvornikov are experienţă anterioară de comandă în Siria şi, din 2016, conduce districtul militar de sud al Rusiei, care se învecinează cu regiunea Donbas a Ucrainei (est).

Numirea sa în funcţia curentă arată că rezistenţa ucraineană şi planificarea ineficientă anterioară războiului au forţat Rusia să îşi reevalueze operaţiunile, adaugă Ministerul Apărării din Marea Britanie.

S-a anunţat la începutul acestei săptămâni că generalul - care are un istoric de tactici brutale în Cecenia şi Siria (este numit "Măcelarul din Siria") – va conduce noua etapă a războiului Rusiei în estul Ucrainei.

UPDATE 11.00 Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a declarat că peste 1.000 de puşcaşi marini ucraineni s-au predat în oraşul-port Mariupol care este în stare de asediu şi a cerut forţelor rămase, ascunse în uzina metalurgică Azovsta,l să se predea, relatează Reuters.

Nu a existat nicio declaraţie din partea oficialilor ucraineni cu privire la afirmaţia făcută pe canalul Telegram de către Kadîrov. Statul Major al Ucrainei, în raportul său de dimineaţă de miercuri, a anunţat că forţele ruse continuă să atace Azovstal şi portul.

Televiziunea rusă a arătat marţi imagini cu ceea ce se presupune că erau puşcaşi marini care se predau la uzina siderurgică Illich Iron and Steel Works din Mariupol, mulţi dintre ei fiind răniţi.

Nu era clar la ce uzină s-a referit Kadîrov – Azovstal sau Illich Iron and Steel Works  – când a vorbit despre cei 1.000 de puşcaşi marini ucraineni care s-au predat.

”În cadrul Azovstal, în acest moment există aproximativ 200 de răniţi care nu pot primi nicio asistenţă medicală”, a mai precizat el.

”Pentru ei şi pentru toţi ceilalţi, ar fi mai bine să pună capăt acestei rezistenţe inutile şi să se întoarcă acasă la familiile lor”, a subliniat liderul cecen.

Kadorîv este un susţinător înfocat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, şi a desfăşurat mulţi dintre luptătorii săi în Ucraina pentru a susţine eforturile Rusiei de ”demilitarizare” şi ”denazificare” a ţării.

În postările anterioare, el a promis că va continua asediul asupra Mariupolului, precum şi campania de cucerire a tuturor celorlalte oraşe ucrainene, inclusiv Kievul.

Imaginile difuzate de televiziunea rusă au arătat soldaţi ucraineni mărşăluind pe drum cu mâinile în aer. Unul dintre ei ţinea în mână cu un paşaport ucrainean.

UPDATE 10.58 Cel puţin 191 de copii au fost ucişi şi alţi 349 au fost răniţi în războiul din Ucraina. Procuratura Generală a ţării a anunţat că au fost descoperite trupurile arse ale unora dintre ei.

Cadavrele arse ale unei fete de 16 ani şi ale unui băiat de 10 ani au fost găsite în satele Borodeanka, la nord-vest de Kiev, şi Korolivka, în vestul Ucrainei, se mai arată în comunicatul instituţiei.

O fată de 15 ani a fost şi ea grav rănită când o rachetă a lovit o clădire rezidenţială din regiunea sudică Herson.

De asemenea, copiii se numără şi printre victimele bombardamentelor din oraşul Harkov, din nord-est. 

UPDATE 10.50 Nu vor exista coridoare de evacuare pentru civili în Ucraina miercuri, deoarece trupele ruse au creat un climat periculos de-a lungul rutelor, a declarat vicepremierul ţării, Irina Vereşciuk, într-un comunicat pe contul său de Telegram, relatează CNN.

Vereşciuk a acuzat trupele ruse pentru crearea unei situaţii periculoase de-a lungul rutelor.

„Din păcate, nu le deschidem astăzi. În regiunea Zaporijie, ocupanţii au blocat autobuzele de evacuare, iar în regiunea Lugansk, ei încalcă încetarea focului”, a precizat oficialul ucrainean pe Telegram.

UPDATE 10.34 Un pod feroviar rusesc de mare importanţă a fost avariat la Belgorod, lângă graniţa cu Ucraina într-un suspect act de sabotaj. Rusia se bizuie în prezent pe căile ferate pentru a-şi muta forţele de atac în pregătirea unui asalt masiv asupra estului Ucrainei.

Fotografiile de pe podul din regiunea Belgorod din Rusia arată că o secţiune de şină a fost forţată în sus, probabil din cauza unei explozii.

Imaginile, precum şi ştirile despre incident, au fost publicate pentru prima dată marţi, de guvernatorul local rus şi de presa locală.

UPDATE 10.28 Preşedinţii statelor baltice şi ai Poloniei sunt în drum spre capitala Ucrainei, Kiev, pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat un consilier al liderului polonez, conform CNN.

Delegaţia oficială include preşedintele polonez Andrzej Duda, preşedintele lituanian Gitanas Nausėda, preşedintele leton Egils Levits şi preşedintele eston Alar Karis.

 „Preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei în drum spre Kiev pentru a arăta sprijin Ucrainei şi preşedintelui Zelenski”, a declarat pe Twitter consilierul preşedintelui polonez Andrzej Duda, Jakub Kumoch.

Subiectele-cheie care vor fi discutate în cadrul întâlnirii vor fi acordarea de ajutor civililor şi apărătorilor ucraineni şi investigarea presupuselor crime de război, potrivit biroului prezidenţial al Estoniei.


Preşedintele Karis se va întoarce în Estonia joi, a anunţat biroul său prezidenţial într-un comunicat.

Vizita lor vine la câteva zile după ce premierul britanic Boris Johnson a fost la Kiev, sâmbătă, unde s-a întâlnit cu Zelenski.

UPDATE 9.19 Rapoartele şi imaginile din satelit sugerează că Rusia adună trupe şi echipamente în cel puţin trei locuri de la graniţa cu Ucraina: Regiunile Belgorod şi Voronej, precum şi în jurul oraşului Matveev Kurgan din sud, relatează BBC.

imaginile din satelit sugerează că Rusia adună trupe şi echipamente în cel puţin trei locuri de la graniţa cu Ucraina foto maxar

În interiorul Ucrainei, Rusia îşi consolidează operaţiunile în jurul oraşului Izyum şi se pregăteşte să avanseze spre sud pentru a cuceri Slovyansk, iar de acolo ar putea să avanseze spre est sau sud-est pentru a încercui un contingent de forţe terestre ucrainene, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

În cazul în care Mariupol cade, forţele ruseşti ar putea începe să avanseze spre nord pentru a finaliza încercuirea unui grup mai mare de trupe ucrainene.

Unele dintre cele mai experimentate şi mai bine echipate unităţi ucrainene se află în est şi sunt puternic ancorate în poziţii cheie, iar analiştii spun că trupele ruse ar putea avea dificultăţi în a le angaja.

UPDATE 8.55 Potrivit oficialilor militari din Ucraina, trupele ruse ar putea declanşa în orice moment, chiar şi în următoarele ore, o ofensivă majoră în estul Ucrainei.

Au fost văzute echipamente militare grele deplasate către linia frontului, au precizat oficialii ucraineni. Meteorologii au informat că în următoarele zile se vor produce ploi torenţiale, ceea ce este o veste bună pentru armata ucraineană, pentru că înseamnă că tancurile ruseşti trebuie să folosească drumurile şi nu mai pot traversa câmpuri şi terenuri agricole, fiind astfel mult mai uşor pentru forţele ucrainene să le atace cu rachetele antitanc şi sistemele Javelin livrate de Statele Unite.

Între timp, continuă bombardamentele în unele zone din est, în special în Lugansk. Potrivit unor informaţii, morgile din zona frontului sunt arhipline, nu au electricitate şi nu pot face faţă afluxului de cadavre. Autorităţile locale stabilesc noi cimitire ad-hoc în unele localităţi, pentru că nu pot fi accesate cimitirele oficiale. În oraşul-port Mariupol, ţinta celor mai grele bombardamente de la începutul invaziei până acum, aproximativ 22.000 de civili au fost ucişi, susţin autorităţile ucrainene, dar precizează că cifrele nu pot fi încă verificate cu exactitate, relatează corespondenta CNN Clarissa Ward, aflată în oraşul Dnipro, în estul Ucrainei.

UPDATE 8.05 „Până acum cel puţin 20 de jurnalişti au fost ucişi în război”, a informat Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina pe canalul său Telegram, potrivit BBC.

Instituţia a publicat o listă cu numele lor şi a spus că acestea sunt doar decese confirmate de procuratura generală.

Unii dintre ei erau străini, a mai adăugat sindicatul.

UPDATE 8.00 Volodimir Zelenski a declarat că având în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol şi utilizarea repetată de către armata rusă a muniţiilor cu fosfor în Ucraina, lumea trebuie să răspundă acum. „Orice răspuns nu va schimba nimic şi va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”, spune el.

Preşedintele Ucrainei afirmă că priveşte cu mare atenţie „rapoartele de ieri despre folosirea unui proiectil cu o substanţă otrăvitoare la Mariupol împotriva apărătorilor oraşului”.

„Nu este încă posibil să tragem concluzii sută la sută despre ce fel de substanţă a fost. Evident, este imposibil să se efectueze o investigaţie completă şi o analiză completă în oraşul asediat. Cu toate acestea, având în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol şi utilizarea repetată de către armata rusă a muniţiilor cu fosfor în Ucraina, de exemplu, lumea trebuie să răspundă acum. Răspundeţi preventiv. Pentru că după folosirea armelor de distrugere în masă, orice răspuns nu va schimba nimic. Şi va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”

UPDATE 04.10 În ziua a 48-a a invaziei ruse în Ucraina, la graniţele de sud apărarea ucrainiană raportează că „pierderile inamice s-au ridicat la 12 ocupanţi şi 11 echipamente, inclusiv 3 UAV-uri, 2 unităţi de artilerie autopropulsate, un lansator de rachete multiple „Hail” şi alte vehicule”. Acest lucru a fost raportat în Comandamentul Operaţional „Sud” .

UPDATE 03.23 Forţele de rachete antiaeriene ale Forţelor Armate Ucrainene au doborât aparatul de zbor cu echipaj, cu numărul 300 (de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse). Acesta a fost un avion Su-25. Până acum Forţele Armate Ucrainiene au raportat că au doborât 157 de avioane şi 143 de elicoptere ruseşti.

UPDATE 02.36 În Odesa, ofiţerii de patrulare au oprit un şofer în al cărui telefon au fost găsite videoclipuri cu lucrările de apărare efectuate în oraş, a transmis serviciul de presă al Departamentului de poliţie de patrulare din regiunea Odesa. În urmă cu câteva zile, într-un incident asemănător, un blogger a fost reţinut la Odesa pentru că a difuzat videoclipuri pe canalele ruseşti Telegram cu bombardarea Odesei de către ruşi. Videoclipurile au ajutat „inamicul” să-şi corecteze loviturile cu rachete.

UPDATE 02.10 Pentru prima dată, preşedintele american Joe Biden a numit acţiunile Rusiei în Ucraina drept genocid. Acest lucru a fost transmis de CNN. Vorbind în Iowa, el a spus că bugetele americanilor nu ar trebui să depindă de decizia unui dictator de a comite genocid într-o altă ţară.

„Bugetul familiei tale, capacitatea ta de a-ţi umple rezervorul, toate acestea nu ar trebui să depindă dacă dictatorul declară război şi comite genocid în altă emisferă”, a spus preşedintele. Biden a mai spus că a autorizat eliberarea a un milion de barili pe zi din rezervele strategice de petrol pentru a face faţă „creşterilor de preţ ale lui Putin”. 

Anterior, consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, a spus că nivelul atrocităţilor Rusiei în Ucraina „nu s-a ridicat la nivelul genocidului”.

Anterior, preşedintele SUA a numit atrocităţile comise de Rusia şi de preşedintele Vladimir Putin la Bucea drept „crimă de război”.

UPDATE 01.39 În 48 de zile, armata rusă a atins un nivel de pierderi ireparabile mai mare decât cel al Uniunii Sovietice în 10 ani de război în Afganistan. Acest lucru a fost subliniat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său video după cea de-a 48-a zi de război. El a amintit că Rusia s-a lăudat că va captura Kievul în 48 de ore.

"În schimb, Ucraina respinge inamicul de 48 de zile. Merită menţionat astăzi. De menţionat că, la câteva zile după 24 februarie, după ce a început invazia, conducerea rusă spera să vadă defilarea ocupanţilor pe Khreshchatyk. 48 de ore, care s-au întins deja pe 48 de zile, timp în care armata rusă a atins un nivel de pierderi ireparabile mai mare decât Uniunea Sovietică în 10 ani de război în Afganistan. Mai mare decât cel înregistrat de Rusia în două războaie din Cecenia", a spus Zelensky.

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, la 14 aprilie, 19,6 mii de ocupanţi au fost ucişi în Ucraina. Războiul din Afganistan a durat din 1979 până în 1989, iar în URSS, s-a susţinut că victimele sovietice s-au ridicat la aproximativ 15.000 de militari.

UPDATE 00.47 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus părţii ruse să-l schimbe pe şeful consiliului politic al partidului pro-rus Platforma Opoziţie - Pentru viaţă, Viktor Medvedchuk, cu prizonieri de război ucraineni.

"Propun Federaţiei Ruse să-l schimbăm [pe Medvedchuk] cu băieţii noştri aflaţi în captivitate rusă. Prin urmare, este important ca agenţiile noastre de aplicare a legii şi armata să ia în considerare şi această posibilitate", a spus el într-un mesaj video miercuri. Potrivit preşedintelui, Medvedchuk a stat ascuns timp de 48 de zile. „Şi în cele din urmă am decis să încerce să evadeze din Ucraina”, a spus Zelensky.

Preşedintele Ucrainei a anunţat, marţi, reţinerea lui Medvedchuk postând pe canalul său Telegram o fotografie a unui bărbat care semăna cu el în cătuşe. Secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a spus că această fotografie trebuie verificată din cauza numărului mare de „falsuri”.

UPDATE 00.31 Peste 720 de cadavre de civili ucranieni ucişi în agresiunea rusă au fost deja găsite în regiunea Kiev, iar peste 200 de persoane sunt încă date dispărute. Potrivit canalului Telegram al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, astfel de date au fost publicate de şeful poliţiei din regiunea Kiev, Andrey Nebytov.

„Numărul cadavrelor identificate şi examinate ale civililor ucişi în regiunea Kiev, ca urmare a agresiunii ruse este deja de peste 720 de persoane, peste 200 de persoane sunt date dispărute”, a spus Nebitov. El a spus că de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în regiunea capitalei, au fost înregistrate peste 3.050 de proceduri penale pentru crime comise de armata rusă.

ŞTIRE INIŢIALĂ SUA intenţionează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare în valoare de 750 de milioane de dolari. Potrivit Reuters, bunurile vor fi finanţate prin competenţe prezidenţiale speciale. Şeful Casei Albe poate autoriza transferul de bunuri şi servicii fără aprobarea Congresului ca răspuns la o urgenţă, a spus agenţia. Unul dintre oficiali a spus că decizia finală privind tipul armelor livrate este încă în curs de a fi luată. Pe 8 aprilie, Casa Albă a declarat că de la începutul operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina, Washingtonul a oferit Kievului asistenţă de securitate de peste 1,7 miliarde de dolari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite