Viitorul stabilităţii şi prosperităţii europene depinde de victoria Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Războiul relativ scurt, dar sângeros din Ucraina intră în a patra fază. Pentru cei dintre noi născuţi după al Doilea Război Mondial, acesta este cel mai important conflict din viaţa noastră, scrie Eliot A. Cohen, profesor la Şcoala de Studii Internaţionale Avansate de la Universitatea Johns Hopkins şi fost consilier al Departamentului de Stat, în The Atlantic.

De rezultatul său stă viitorul stabilităţii şi prosperităţii europene. Dacă Ucraina reuşeşte să-şi păstreze libertatea şi integritatea teritorială, vom avea de-a face cu o Rusia slăbită; dacă eşuează, şansele de război între NATO şi Rusia cresc, la fel ca şi perspectiva intervenţiei ruse în alte zone de la periferiile sale vestice şi sudice. O victorie a Rusiei ar încuraja o China care stă şi observă şi evalueaza la rece calitatea şi capacitatea militară occidentală; o înfrângere a Rusiei ar induce o prudenţă salutară la Beijing, susţine Eliot A. Cohen. 

Ajutor occidental pentru a înclina balanţa

Pura brutalitate şi agresiunea absolut nejustificată a Rusiei, agravate de minciuni în acelaşi timp sinistre şi ridicole, au pus în pericol ceea ce a rămas din ordinea globală şi normele de conduită interstatală. Dacă un astfel de comportament duce la umilire pe câmpul de luptă şi la haos economic acasă, acele norme pot fi reconstruite într-o oarecare măsură; dacă guvernul lui Vladimir Putin scapă, restaurarea lor va dura o generaţie sau mai mult, este de părere acesta.

Cei care vorbesc despre un impas pe câmpul de luptă, poate de ani de zile, fac probabil o eroare la fel de mare ca atunci când s-au îndoit de posibilitatea rezistenţei ucrainene efective în urmă cu două luni. Este necesară urgent o acţiune decisivă pentru a înclina balanţa între un succes costisitor şi o calamitate, notează Cohen.

În cele mai intense conflicte de acest gen, armatele se angajează într-un fel de colaps competitiv, victoria mergând de partea celei care poate rezista mai mult. Pe măsură ce luptele se schimbă în zone deschise în care tacticile de gherilă şi rachetele antitanc şi sol-aer portabile nu vor mai fi la fel de eficiente, ei se confruntă cu şanse descurajante, dacă nu imposibile. Sunt cât de motivaţi pot fi soldaţii şi, de asemenea, tacticieni creativi. Dar ei nu sunt supraoameni şi au nevoie disperată de tot ceea ce arsenalele din Occident le pot oferi.

Rusia poate fi înfrântă

Putin a ordonat ofensiva, dar dacă se confruntă cu un inamic ucrainean bine dotat, îşi poate distruge efectiv propria armată. Provocarea pentru Occident este să se asigure că aceasta este soarta lui.

De ceea ce vor face Statele Unite şi aliaţii săi în următoarele câteva săptămâni depinde mai mult decât îşi dă seama poporul american. Dovezile sugerează că armata Rusiei poate, dacă este întâmpinată de o forţă ucraineană bine echipată, să fie complet distrusă şi înfrântă. În timp ce Rusia însăşi va rămâne probabil o dictatură paranoică şi izolată după acest război, ea poate fi respinsă, chiar dacă propria ei nebunie o reduce la rândurile unei puteri de rangul al treilea.

Dar războiul este război, iar viitorul este întotdeauna incert. Tot ceea ce este clar acum este că eşecul de a sprijini în mod adecvat Ucraina va avea consecinţe teribile, şi nu doar pentru acea naţiune eroică şi suferindă, este de părere Eliot A. Cohen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite