„Într-o zi norocul nostru se va termina”, avertizează AIEA după deconectarea centralei nucleare Zaporojie de la rețeaua electrică

0
Publicat:

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a făcut joi un apel la crearea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc, după o nouă avarie în această zonă, potrivit Reuters. 

Rafael Grossi. FOTO: EPA-EFE
Rafael Grossi. FOTO: EPA-EFE

„De fiecare dată aruncăm un zar. Și dacă permitem ca acest lucru să tot continue atunci într-o zi norocul nostru se va termina”, a declarat Grossi în fața Consiliului guvernatorilor AIEA, format din 35 de națiuni.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa și-a pierdut joi dimineața ultima linie externă de alimentare cu energie electrică, în urma atacurilor cu rachete care au avut loc peste noapte în Ucraina.

În prezent, centrala nu mai dispune decât de generatoare diesel de urgență, o ultimă linie de apărare pentru pentru a menține răcirea combustibilului din reactoare și pentru a preveni o topire potențial catastrofală.

Ca și în cazul atacurilor anterioare, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc. Grossi a încercat să convingă ambele părți să ajungă la un acord prin care să se angajeze să nu tragă asupra centralei sau dinspre aceasta, iar armele grele să fie îndepărtate, spun diplomații.

„Aceasta este a șasea oară - permiteți-mi să repet a șasea oară, când centrala Zaporojie a pierdut toată energia din afara amplasamentului și a trebuit să funcționeze în acest mod de urgență”, a declarat Grossi la reuniunea trimestrială a consiliului, potrivit unui comunicat al AIEA.

„Permiteți-mi să vă reamintesc - aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ce facem noi? Cum putem să stăm aici, în această dimineață, în această cameră și să permitem ca acest lucru să se întâmple? Acest lucru nu poate continua. Sunt uimit că suntem în această situație de complacere”, a mai adăugat acesta. 

El a spus că toată lumea trebuie să se angajeze să protejeze siguranța și securitatea centralei.

„Noi suntem AIEA, suntem meniți să ne preocupăm de siguranța nuclearăȘi trebuie să o protejăm acum. Avem nevoie de acțiune”, a spus el.

Expert în inginerie nucleară: Zaporojie nu este ca Cernobîl 

Un expert în inginerie nucleară spune că centrala nucleară Zaporojie poate fi în continuare gestionată în siguranță, în ciuda unei noi pierderi de energie.

„Pot fi sigur și pot spune că nu există o comparație cu Cernobîl... Cernobîl a fost declanșat de un eveniment special de funcționare defectuoasă, iar noi nu suntem în această situație”, a declarat pentru BBC, profesorul Michael Fitzpatrick de la Universitatea Coventry. 

Profesorul Fitzpatrick a declarat că centrala Zaporojie a fost complet deconectată din septembrie, iar activitatea de la fața locului se limitează la menținerea „unei închideri la rece”, care presupune menținerea în siguranță a reactoarelor și a instalațiilor de depozitare.

Dar acesta a spus că, dacă centrala ar fi bombardată direct, ar putea avea loc o eliberare locală de radioactivitate care ar fi de fapt „periculos pentru forțele rusești din zonă”.

La Cernobîl, în nordul Ucrainei, a avut loc în 1986 ceea ce este considerat cel mai grav accident nuclear din lume. Acesta a avut loc atunci când inginerii au întrerupt alimentarea cu energie electrică a turbinelor de răcire, provocând o explozie de abur care a aruncat în aer capacul unuia dintre reactoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite