LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Rusia promite că nu va folosi arme biologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 296-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski afirmă că Ucraina pregătește evenimente internaționale importante zilele viitoare. Aceste evenimente au ca scop să obțină mai mult sprijin de apărare pentru această iarnă, dar și mai sprijin militar din partea aliaților.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 21.24 Putin pregăteşte Rusia pentru un război lung în Ucraina. Cererile de arme epuizează stocurile ţărilor NATO

Rusia se pregăteşte de un război lung împotriva Ucrainei, căreia aliaţii NATO trebuie să continue să-i furnizeze arme până când Vladimir Putin înţelege că "nu poate câştiga pe câmpul de luptă", a declarat vineri, Jens Stoltenberg.

La aproape zece luni după invazia Moscovei asupra Ucrainei, forţele ucrainene au provocat Kremlinului o succesiune de înfrângeri care au permis eliberarea mai multor teritorii, relatează AFP, citată de Agerpres. Dar "nimic nu indică faptul că Putin a renunţat la obiectivul său de a controla Ucraina", a avertizat secretarul general al NATO. Detalii aici

UPDATE 20.27 Rusia promite că nu va folosi arme biologice

Rusia nu va folosi arme biologice, a declarat vineri un diplomat rus de rang înalt în timpul unei conferinţe de presă la Geneva, transmite AFP.

Directorul adjunct în Departamentul neproliferare şi controlul armamentelor în MAE rus Konstantin Voronţov a combătut afirmaţiile conform cărora Rusia ar putea recurge la astfel de arme în conflictul din Ucraina. ''Acesta nu este deloc un subiect'' de discuţie şi Rusia este ''integral şi ferm ataşată obligaţiilor sale'' asumate în tratatele internaţionale care interzic folosirea acestor arme, a indicat diplomatul rus.

''Noi nu avem niciun program în domeniul militar legat de armele biologice'' şi ''toate activităţile noastre în domeniul biologic sunt exclusiv în scopuri paşnice şi nimic mai mult decât atât'', a susţinut Konstantin Voronţov, vorbind presei în marja unei reuniuni de evaluare a aplicării Convenţiei asupra armelor biologice (BWC), care interzice conceperea, fabricarea şi stocarea acestei categorii de arme de distrugere în masă.

Lipsa unui mecanism de verificare a respectării acestei convenţii este însă marele său punct slab şi un subiect de dispută de decenii.

În intervenţia sa la Geneva, diplomatul rus a reluat şi acuzaţiile pe această temă la adresa SUA şi Ucrainei, şi anume că Washingtonul ar fi implicat în dezvoltarea unor arme biologice în laboratoare din Ucraina.

Moscova a cerut în zadar Consiliului de Securitate al ONU să investigheze aceste acuzaţii, pe care Washingtonul şi Kievul le resping vehement.

Astfel de laboratoare secrete ale SUA există ''nu doar în Ucraina, ci şi în numeroase alte ţări (...) de-a lungul frontierelor Rusiei'', a spus la rândul său ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Geneva, Ghenadi Gatilov, adresându-se presei în aceeaşi discuţie la care a participat şi Voronţov.

Întrebat despre dovezile în acest sens de care dispune Rusia, ambasadorul rus a răspuns că ''mii de documente au fost confiscate'' de trupele ruse în timpul ofensivei în Ucraina şi acestea constituie tot atâtea dovezi ale activităţilor militare secrete desfăşurate în laboratoare din această ţară.

''Noi nu doar vorbim. Noi cunoaştem faptele'', a susţinut diplomatul rus, criticând faptul că SUA şi Ucraina nu au răspuns niciodată întrebărilor pe acest subiect.

UPDATE 19.44 Premierul ucrainean Denis Şmîhal cere mai multe generatoare electrice pentru perioada de iarnă

Companiile mici şi mijlocii ucrainene au importat aproximativ 500.000 de generatoare electrice, însă Ucraina are nevoie de alte mii de astfel de echipamente mai mari şi mai puternice pentru a trece peste perioada de iarnă, a declarat vineri premierul Denis Şmîhal, potrivit Reuters.

Începând din octombrie, Ucraina s-a confruntat cu tot mai multe pene de curent din cauza atacurile forţelor ruse asupra infrastructurii sale energetice, fiind afectate milioane de civili ucraineni.

''Întreprinderile mici şi mijlocii ucrainene au importat deja 500.000 de generatoare de curent de capacitate mică. Dar pe parcursul iernii vom avea nevoie de circa 17.000 unităţi de generare a curentului electric mari şi industriale'', a spus Şmîhal într-o şedinţă de guvern.

''Sperăm să acoperim o parte a acestor nevoi cu ajutorul partenerilor noştri'', a menţionat el.

Operatorul ucrainean Ukrenergo a anunţat după cele mai recente lovituri aeriene ruse că timpul de reparare va fi mai lung decât după atacurile precedente şi că va dura mai mult până la reluarea alimentării cu energie electrică. 

UPDATE 18.39 Croaţia refuză să participe la misiunea UE de sprijin militar pentru Ucraina

Parlamentarii croaţi au respins vineri la limită propunerea ca ţara lor să se alăture misiunii de sprijin a UE pentru armata ucraineană, după ore de dezbateri încinse, relatează Reuters.

O majoritate de două treimi era necesară pentru a adopta propunerea, care ar fi însemnat ca până la 100 de militari ucraineni să fie instruiţi în Croaţia în următorii doi ani, relatează Agerpres.

Preşedintele Zoran Milanovic, care este comandantul suprem al forţelor armate croate, s-a opus propunerii.  Detalii aici

UPDATE 17.01 UE a adoptat cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Ce măsuri sunt vizate

Comisia Europeană a anunţat, vineri, adoptarea de către Consiliu a celui de al nouălea pachet de sancțiuni impuse Rusiei ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei.

  Potrivit datelor transmise de Executivul comunitar, pachetul de măsuri ,,este un răspuns la escaladarea continuă și războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, în special având în vedere că Rusia vizează în mod deliberat civilii și infrastructura civilă, încercând să paralizeze țara la începutul iernii.” Detalii aici

UPDATE 15.03 Cum ar putea ajuta sistemul de apărare antirachetă Patriot Ucraina. Aceste noi arme alarmează Moscova

În ultimele săptămâni s-au întețit zvonurile că Ucraina va primi de la SUA sisteme avansate antirachete Patriot pentru a încerca să se apere mai bine contra atacurilor rusești, se arată într-o analiză BBC. Aceste noi sisteme de apărare antiaeriană sunt de natură să alarmeze Rusia și să confere un grad mai mare de confort Ucrainei.

De la începutul războiului, țările occidentale au trimis numeroase tipuri de sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina - de la rachete mobile Stinger, ce pot fi lansate de pe umăr, la rachete avansate sol-aer cu detecție termică. Fiecare dintre acestea oferă un nivel cuprinzător de protecție împotriva amenințărilor venite din aer.

Sistemul Patriot este următorul pas ce vine în continuarea acestei serii, dar unul care stârnește furie la Moscova. Cu toate că nu sunt o armă-minune, sunt sisteme deosebit de performante și eficiente. Sunt și foarte scumpe - o baterie costă în jurul a trei milioane de dolari -de trei ori cât o rachetă din cadrul NASAMS (Sistemul Național Avansat de Rachete Sol-Aer). Detalii aici

UPDATE 14.26 Cum ajunge tehnologia americană pentru dronele Orlan, folosite în Ucraina, la Sankt Petersburg

Compania ce produce dronele Orlan, folosite în războiul din Ucraina, continuă să lucreze graţie intermediarilor care îi înlesnesc achiziţionarea din străinătate a pieselor de schimb necesare, a dezvăluit joi o anchetă jurnalistică, transmite EFE, preluată de Agerpres. A fost dezvăluit un întreg lanț logistic ce ajunge din SUA în Asia și de acolo în Rusia, relatează Reuters.

„Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de nouă luni şi în tot acest timp compania producătoare de drone ruse achiziţionează piese de schimb occidentale'', este concluzia anchetei realizată de portalul Vajniie Istorii, ziar independent rus cu sediul în Letonia, şi Institutul Britanic de Investigaţii pentru Apărare (RUSI), scrie Agerpres, care preia EFE. Detalii aici

UPDATE 14.17 Rusia utilizează din nou crematorii mobile în Ucraina pentru militarii săi morți în luptă

Rusia foloseşte din nou crematorii mobile în unele zone din Ucraina din cauza numărului mare de pierderi în rândul armatei sale, a anunţat vineri Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook, transmite EFE.

„Ocupanţii ruşi au suferit pierderi semnificative în Tokmok, în regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei), motiv pentru care crematoriile mobile funcţionează în oraş”, a afirmat sursa citată, care a adăugat că „forţele de apărare ale Ucrainei au distrus până la 10 unităţi de echipament militar (rus) de diverse tipuri în oraşul Tokmak, în regiunea Zaporojie, în data de 14 decembrie”. Detalii aici

UPDATE 13.30 Rusia ia măsuri pentru a reduce eficacitatea sistemelor de apărare ale SUA în Europa

Rusia adoptă măsuri pentru a reduce eficacitatea sistemelor de apărare antirachetă ale SUA în Europa, a declarat comandantul şef al forţelor strategice ruse.

Declarațiile au fost făcute de către general colonelul Serghei Karakaiev, într-un interviu publicat vineri de cotidianul Krasnaia Zvezda.

„Trupele de rachete strategice efectuează o serie de măsuri tehnico-militare care permit să reducă într-un grad suficient eficacitatea apărării antirachete a SUA în Europa şi garantarea îndeplinirii sarcinilor trasate”, a susţinut Karakaiev. Detalii aici

UPDATE 11.53 Amiralul britanic Tony Radakin: Rusia se confruntă cu o penurie critică de muniție de artilerie

Rusia se confruntă cu o „lipsă critică” de obuze de artilerie și, în consecință, capacitatea sa de a desfășura operațiuni la sol în Ucraina „scade rapid”, a declarat comandantul forțelor armate britanice, amiralul Tony Radakin.

„Permiteți-mi să-i spun în seara asta lui Putin ceea ce generalii și miniștrii săi sunt probabil prea speriați să spună: Rusia se confruntă cu o penurie critică de muniție de artilerie. Aceasta înseamnă că, în principiu, capacitatea sa de a desfășura la sol operațiuni ofensive eficiente scade rapid”, a spus Radakin în discursul susținut la think-tank-ul de apărare și securitate din Marea Britanie, Royal United Services Institute (RUSI), arată defence24.pl. Detalii aici

UPDATE 11.24 Sirenele aeriene s-au auzit în toată Ucraina, inclusiv la Kiev. Rușii au lansat cel puțin 60 de rachete

Sirenele antiaeriene au sunat vineri în toate regiunile Ucrainei după ce forţele militare ruse au lansat cel puțin 60 de rachete asupra teritoriului Ucrainei, au informat surse oficiale de la Kiev, citate de EFE, preluată de Agerpres.

Ucraina s-a trezit vineri dimineaţă în sunetul sirenelor care avertizau cu privire la atacuri aeriene, a transmis Vitalii Kim, şeful administraţiei militare din regiunea Nikolaiev, care a menţionat că a numărat cel puţin 60 de rachete.

''Primele sirene au sunat în zori de zi, la ora locală 08:00 (06:00 GMT) şi au vizat inclusiv malul stâng (al fluviului Nipru). La ora locală 08:10 a sunat o sirenă antiaeriană la Kiev, iar apoi în provinciile Jîtomîr şi Viniţa'', a adăugat responsabilul militar regional pe contul său de Telegram. Detalii aici

UPDATE 08.50 Cel puțin opt morți și 23 de răniți în urma unui atac al Ucrainei în estul controlat de ruși 

Cel puţin opt persoane au fost ucise şi 23 rănite în bombardamente ucrainene asupra regiunii Lugansk controlate de Rusia în estul Ucrainei, a anunţat vineri agenţia oficială de presă rusă TASS.

Bombardamentele au distrus o clădire şi câţiva oameni au fost prinşi sub moloz, potrivit TASS.

Oficiali susţinuţi de Rusia de la reprezentanţa Luganskului la Centrul Comun de Control şi Coordonare - un organism de monitorizare a încetării focului instituit pentru a ajuta la gestionarea conflictului dintre separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele ucrainene după 2014 - au declarat că Ucraina a tras trei rachete HIMARS fabricate în SUA spre Lantrativka la 4:10 ora locală (2:10 GMT) vineri dimineaţă. Detalii aici

UPDATE 08.21 Zelenski susține că forțele ruse au lovit orașul Herson de „peste 16 ori” doar joi

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat că forțele invadatoare au lovit, joi, Hersonul de „peste 16 ori”, relatează AFP, conform Agerpres.

„Numai de la începutul acestei zile, Rusia a bombardat Hersonul de peste 16 ori! Doar într-o zi!", a declarat el în discursul său video adresat zilnic națiunii, deplângând şi „atacuri brutale ale Rusiei" în Donbas şi în regiunea Harkov. Detalii aici 

UPDATE 07.53 SUA vor instrui mai mulți soldați ucraineni în anul 2023. Ucraina așteaptă o nouă ofensivă rusă la început de an

Washingtonul a anunțat că SUA vor antrena și mai mulți soldați ucraineni în anul 2023, având în vedere că Ucraina se așteaptă la o nouă ofensivă rusă la începutul anului.

Statele Unite au limitat până în prezent pregătirea soldaţilor ucraineni la armamentul pe care le-au furnizat Kievului, însă de acum vor organiza manevre comune şi îi vor învăţa să coordoneze manevrele infanteriei cu sprijinul artileriei, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, generalul Pat Ryder. Detalii aici

UPDATE 07.42 Macron vrea să vorbească cu Vladimir Putin despre atacurile cu drone din Ucraina și despre centralele nucleare

Preşedintele francez Emmanuel Macron intenţionează să îi telefoneze omologului său rus, Vladimir Putin, în legătură cu bombardamentele şi atacurile ruseşti cu drone în Ucraina.

Macron a spus că cel mai urgent subiect pe care îl va aborda cu Vladimir Putin în viitoarea conversație telefonică este acela de a continua să lanseze un apel la armistiţiu în cazul bombardamentelor şi al atacurilor cu drone din Ucraina.

„Intenţionez să îi telefonez preşedintelui Putin pe acest subiect, deoarece este foarte clar că o bună parte dintre aceste atacuri sunt crime de război, ele (vizează) infrastructuri civile, chiar civili. Nu asta este natura operaţiunii speciale pe care a lansat-o, a războiului pe care l-a lansat la început, care a fost o cucerire teritorială”, a declarat Emmanuel Macron. Detalii aici

UPDATE 05:45 Uniunea Europeană adoptă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Cele 27 de state membre ale UE au convenit joi seară să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul început de Moscova în Ucraina, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice.

Comisia Europeană a prezentat acest nou pachet de sancţiuni pe 7 decembrie, propunând adăugarea a 144 de persoane fizice şi 48 de companii ruse pe lista neagră a UE, printre care forţele armate ale Rusiei şi trei dintre băncile ţării.

Bruxellesul a recomandat, de asemenea, interzicerea tuturor investiţiilor noi în sectorul minier rus şi consolidarea restricţiilor asupra achiziţiei de produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, precum şi de componente electronice şi informatice, substanţe chimice şi agenţi neurotoxici.

UPDATE 04:00 Washingtonul îşi va extinde programul de instruire a militarilor ucraineni

Statele Unite îşi vor extinde din ianuarie programul de pregătire a militarilor ucraineni, cu scopul de a antrena mai mulţi soldaţi şi de a le transmite competenţe mai largi, într-un moment în care Kievul se aşteaptă la o nouă ofensivă rusă, a anunţat joi Pentagonul, citat de AFP.

În timp ce Statele Unite au limitat până în prezent pregătirea soldaţilor ucraineni la armamentul pe care le-au furnizat Kievului, de acum vor organiza manevre comune şi îi vor învăţa să coordoneze manevrele infanteriei cu sprijinul artileriei, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, generalul Pat Ryder.

Acest program, care ar trebui să înceapă "spre ianuarie", "va pregăti aproximativ 500 de soldaţi ucraineni pe lună", a spus el în cursul unui briefing de presă.

"Ideea este de a le oferi o pregătire colectivă avansată care să le permită să conducă operaţiuni militare cu armament combinat şi să manevreze pe câmpul de luptă", a adăugat el. Instruirea se va desfăşura la nivel de batalion (câteva sute de soldaţi) şi va include instrucţiuni pentru ofiţeri.

Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone şi securitatea centralelor nucleare

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că intenţionează să îi telefoneze omologului său rus, Vladimir Putin, în legătură cu bombardamentele şi atacurile ruseşti cu drone în Ucraina şi când va fi necesar să se finalizeze un acord privind securitatea centralei nucleare Zaporojie, notează AFP.

"În prezent, cel mai urgent subiect este acela de a continua să lansăm un apel la armistiţiu în cazul bombardamentelor şi al atacurilor cu drone", a spus el într-o conferinţă de presă la finalul un summit european la Bruxelles.

"Intenţionez să îi telefonez preşedintelui Putin pe acest subiect, deoarece este foarte clar că o bună parte dintre aceste atacuri sunt crime de război, ele (vizează) infrastructuri civile, chiar civili", a spus şeful statului francez.

"Nu asta este natura operaţiunii speciale pe care a lansat-o, a războiului pe care l-a lansat la început, care a fost o cucerire teritorială", a adăugat el.

UPDATE 03:00 Ucraina pregătește evenimente internaționale importante pentru săptămâna viitoare

Zelenski afirmă că Ucraina pregătește evenimente internaționale importante zilele viitoare. Aceste evenimente au ca scop să obțină mai mult sprijin de apărare pentru această iarnă, dar și mai sprijin militar din partea aliaților.

„Pregătim evenimente internaţionale importante pentru săptămâna viitoare. Ceva care ar putea oferi Ucrainei mai mult sprijin de apărare în această iarnă, mai multe capacităţi militare”, a anunţat preşedintele ucrainean.

„Ocupanţii îşi aruncă în ofensivă toţi oamenii şi tot ce au. Ei nu pot învinge armata noastră, aşa că distrug fizic fiecare oraş şi sat, astfel încât nu mai există clădiri, nici măcar ziduri, care să poată fi folosite pentru orice fel de apărare.Singura modalitate de a opri acest lucru este de a alunga pas cu pas teroriştii ruşi de pe teritoriul nostru ucrainean, de a continua presiunea asupra Rusiei”, a arătat Zelenski, potrivit news.ro.

UPDATE 00:00 Ucraina exclude un armistiţiu de sărbători şi Rusia îşi intensifică ofensiva în Doneţk

Un general ucrainean a respins joi ideea unui eventual armistiţiu de sărbători dacă Rusia nu-şi retrage din Ucraina trupele, care îşi intensifică ofensiva în regiunea Doneţk, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

''Un armistiţiu din partea noastră va fi numai atunci când nici măcar un singur ocupant nu va mai rămâne pe teritoriul nostru'', a spus la o conferinţă de presă generalul de brigadă ucrainean Alexei Gromov.

Potrivit acestuia, Rusia ''caută să transforme conflictul într-o confruntare armată prelungită'' şi ''principalul obiectiv al inamicului rămâne de a ocupa tot teritoriul'' Ucrainei şi de a nu permite integrarea euroatlantică a acesteia, potrivit AGERP

Cu o zi în urmă şi Kremlinul a transmis că niciun armistiţiu de Crăciun sau Anul Nou pe frontul din Ucraina nu este în prezent în discuţie între Moscova şi Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit la rândul său despre un conflict îndelungat. ''Următoarea jumătate de an va fi decisivă (...) Următoarele şase luni ne vor impune eforturi mai mari ca până acum'', a spus Zelenski adresându-se joi prin legătură video liderilor europeni reuniţi la un summit. El le-a cerut acestora din nou arme şi echipamente împotriva ''terorismului energetic'' rus, referire la bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor energetice ucrainene în plină iarnă.

În acest timp, luptele cele mai grele se dau în provincia Doneţk, unde trupele ruse au reuşit singurele înaintări pe câmpul de luptă după luna iulie, iar în provincia învecinată Lugansk trupele ucrainene au împins în ultimele zile linia frontului cu circa 1,5 kilometri, potrivit Statului Major ucrainean.

Statele Unite vizează cu sancţiuni sectorul serviciilor financiare din Rusia şi pe omul de afaceri rus Potanin

Statele Unite au vizat joi cu noi sancţiuni sectorul serviciilor financiare din Rusia şi pe omul de afaceri rus Vladimir Potanin, crescând presiunea asupra Moscovei pentru invazia asupra Ucrainei, relatează Reuters.

Washingtonul a impus sancţiuni lui Potanin, unul dintre cei mai bogaţi ruşi, precum şi soţiei sale, copiilor adulţi, iahtului său şi Interros, un holding de investiţii controlat de Potanin, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat de presă.

Potanin, în vârstă de 61 de ani, este cel mai mare acţionar la companiei Nornickel, care nu a fost inclusă în noile sancţiuni. Interros deţine 36% din Nornickel. Nornickel, producătorul de top mondial de paladiu şi nichel rafinat, a fost una dintre cele mai mari râvnite companii în împărţirea post-sovietică a industriei ruse în anii 1990.

Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că Washingtonul a impus de asemenea sancţiuni Rosbank, o bancă comercială cu sediul în Rusia achiziţionată de Potanin la începutul acestui an, împreună cu 17 filiale ale băncii VTB ruse, care a fost sancţionată de Washington mai înainte în acest an.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite