LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 50 de sate distruse în regiunea Herson. O victorie poate fi posibilă în acest an, afirmă Zelenski
0Este a 394-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Liderul ucrainean a vizitat joi regiunea Herson, din sudul Ucrainei. Peste 50 de sate au fost aproape complet distruse de ruși, dar ucrainenii încep să revină acasă și să ajute la reconstrucția acestora.
UPDATE 20.18 Capacitatea de luptă pe care armata lui Putin a pierdut-o iremediabil. Analiza unui expert militar britanic
Strategul militar din secolul al XIX-lea Carl von Clausewitz descria războiul ca fiind „tărâmul incertitudinii”. În Ucraina, războiul este învăluit într-o ceață care devine din ce în ce mai densă, scrie într-un editorial publicat de „The Telegraph” colonelul britanic în retragere Hamish de Bretton-Gordon, fostul comandant al regimentului 1 tancuri al armatei Marii Britanii.
Este imposibil de evaluat situația reală a luptelor care se desfășoară în prezent în estul țării. Perspectiva unora este că apărarea eroică a Ucrainei împotriva noii ofensive rusești marchează un fel de victorie. Iar alții cred că, dimpotrivă, pierderile mari pe care le suferă Ucraina sunt un indiciu al capacității Rusiei de a se remobiliza și regrupa. Detalii aici
UPDATE 19.32 Prigojin, „dezvăluiri” despre planul Ucrainei de a reveni la granițele din 1991. Cele trei „lovituri strategice” pregătite de Kiev VIDEO
Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a vorbit în cadrul unui interviu, distribuit pe Telegram, despre o presupusă strategie a Ucrainei de a reveni la granițele din 1991. Armata ucraineană ar avea în plan trei lovituri strategice.
Evgheni Prigojin afirmă că Ucraina pregătește 3 lovituri strategice pentru a-și elibera teritoriul, până la granițele din 1991. El spune că 200.000 de rezerviști au fost concentrați în puncte cheie, în Donbas. Dintre aceștia, 80.000 s-ar afla în apropiere de Bahmut. Detalii aici
UPDATE 17.05 Piloții străini care știu să opereze avioane de luptă moderne se vor putea înrola în armata ucraineană
Piloții și specialiștii în aviație din alte țări se vor putea înrola de acum înainte în armata ucraineană în perspectiva că Ucraina va primi avioane de luptă moderne, au anunțat forțele aeriene ucrainene.
Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a transmis joi că Ucraina va avea probabil nevoie de voluntari de peste hotare în eventualitatea în care Kievul va primi avioane de luptă occidentale. Detalii aici
UPDATE 15.16 O scurgere de informații din Rusia dezvăluie amploarea protestelor pe care Kremlinul le ascunde
O scurgere de date de la agenția de informații de top a Kremlinului dezvăluie dimensiunea și amploarea protestelor față de războiul din Ucraina din întreaga Federație Rusă, notează agenția de presă independentă rusă Vazhnyye Istorii.
De la începutul invaziei Ucrainei, agențiile de presă ale guvernului rus au publicat în mod repetat sondaje de opinie publică care arată că o majoritate covârșitoare a rușilor sprijină politicile interne și externe ale lui Vladimir Putin, în special războiul împotriva Ucrainei, care este denumit oficial „operațiunea militară specială de denazificare a Ucrainei și de eliberare a Donbasului”, notează wordcrunch.com. Detalii aici
UPDATE 13.40 Contraofensiva ucraineană la Bahmut va începe „foarte curând”, anunță generalii ucraineni
Kievul intenționează să lanseze o contraofensivă la Bahmut cât de curând, a anunțat joi generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei.
„[Rușii] pierd forțe semnificative [la Bahmut] și rămân fără energie. Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut-o și altădată lângă Kiev, Harkov, Balaklia și Kupiansk", a transmis el joi pe Telegram.
Efectivele rusești au lansat peste 200 de atacuri în zonă numai în ultimele 24 de ore, dar zilnic pierd sute de soldați, a declarat ulterior, joi, purtătorul de cuvânt al grupării de est a forțelor armate ale Ucraina, relatează CNN. Detalii aici
UPDATE 12.16 China cere Europei să sprijine un „consens strategic” privind încetarea focului în Ucraina
China şi Europa ar trebui să ajungă la un "consens strategic" cu privire la o încetare a focului şi la o rezolvare politică a războiului în Ucraina, a pledat Wang Yi, cel mai înalt diplomat al Chinei, într-o convorbire telefonică pe care a avut-o joi cu consilierul diplomatic al președintelui francez Emmanuel Macron. Detalii aici
UPDATE 10.00 Copii ucraineni eliberați din taberele brutale ale Kremlinului, unde au fost „reeducați“: ce le-au povestit părinților
Un grup de copii ucraineni răpiți de autoritățile ruse și ținuți în tabere controlate de Kremlin timp de luni de zile au fost eliberați și s-au întors acasă, unde au avut parte de reuniuni emoționante cu familia, notează Daily Mail.
Cei 17 tineri au fost duși în Crimeea ocupată de Rusia atunci când orașele lor au fost invadate de forțele Moscovei și au fost mințiți că familiile lor i-au abandonat. Detalii aici
UPDATE 06:35 O victorie a Ucrainei poate fi posibilă în acest an, afirmă Zelenski
Liderul ucrainean a declarat că finalul războiului poate veni în acest an cu o posibilă victorie a Ucrainei, însă a avertizat că încă mai există domenii în care cooperarea strânsă cu aliații lipsește.
„Dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută încă din acest an”, a declarat Zelenski, în timpul unei intervenții la Consiliul European.
El a atras atenția în mod special la modul în care cooperează în prezent cu statele partenere și spune că dacă nu ar mai fi întârzieri sau stagnări în cooperarea cu aliații, atunci victoria ar putea fi obținută anul acesta.
„Nimeni nu știe cu siguranță cât va dura războiul și care bătălii ne vor aduce succesul mai repede și care dintre ele vor necesita mai mult efort. Dar ceea ce este clar este că, dacă nu vor exista întârzieri sau stagnări în cooperarea noastră, că dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută deja în acest an”, a adăugat Zelenski.
Potrivit lui Zelenski, în ceea ce privește cooperarea cu aliații, încă sunt probleme din cauza întârzierii furnizării de rachete cu rază lungă de acțiune. El a adus în discuție și nevoia Ucrainei de avioane de luptă moderne.
Ucraina, pregătită pentru aderarea la UE
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că țara sa înregistrează progrese în ceea ce privește dezvoltarea instituțiilor la nivelul standardelor europene.
„Ucraina este pregătită pentru o decizie de a începe negocierile de aderare la UE încă din acest an. Aceeași disponibilitate este necesară din partea dumneavoastră toți, a fiecărui lider din Europa.”, a spus Zelenski la Consiliul European.
UPDATE 05:00 Zelenski a vizitat joi regiunea Herson, eliberată de sub ocupația rusă
Liderul ucrainean a vizitat joi regiunea Herson, din sudul Ucrainei. El a spus că peste 50 de sate au fost aproape complet distruse de ruși. Chiar și în aceste condiții, în care unele case sunt doar niște ruine, oamenii aleg să revină acasă.
„Astăzi am fost într-unul dintre cele mai mari astfel de sate - Posad-Pokrovske, cândva unul dintre cele mai mari, înainte de invazia Rusiei. Şi vom face totul pentru ca acest sat să fie din nou unul dintre cele mai mari - vom face totul pentru a ne reconstrui teritoriile”, a spus Zelenski.
O altă problemă cu care se confruntă acum mediul rural din Ucraina sunt terenurile minate. El a ținut să recunoască importanța muncii geniștilor aflați pe teren pentru deminarea terenurilor pe care luptă soldații ucraineni.
„Sunt recunoscător tuturor celor care ajută la restabilirea normalităţii vieţii după răul rusesc. Tuturor celor care, chiar şi în zone atât de dificile, continuă să muncească şi să dea de lucru, tuturor celor care îi ajută pe soldaţii noştri. Vreau să le mulţumesc în special tuturor celor implicaţi în deminare. Este frumos să vezi când câmpurile din regiunea Herson, curăţate de minele şi obuzele ruseşti, sunt din nou cultivate, trăiesc din nou. Desigur, sunt încă puţine astfel de terenuri, iar pentru geniştii şi pirotehniştii noştri există încă destulă muncă”, a mai spus liderul ucrainean în timpul discursului adresat poporului.
UPDATE 04:00 Von der Leyen a anunţat organizarea unei conferinţe în vederea localizării copiilor ucraineni răpiţi de Rusia
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi că va organiza, în parteneriat cu Varşovia şi Kiev, o conferinţă care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia şi la aducerea lor înapoi, relatează Agerpres.
"Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările de copii care au loc acolo. Este o crimă de război", a declarat Ursula von der Leyen după un summit desfăşurat la Bruxelles.
"Ştim că 16.200 de copii au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors", a informat preşedinta Comisiei Europene la o conferinţă de presă. Ea a adăugat că "aceste acţiuni penale justifică pe deplin mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională" pe 17 martie pe numele preşedintelui Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru "deportarea ilegală" a copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse.
Odesa atacată cu rachete de forțele armate rusești
Potrivit oficialilor ucraineni, apărarea antiaeriană a interceptat două rachete de croazieră lansate spre regiunea Odesa.
Comandamentul Aerian Sud ucrainean a afirmat, joi seară, că au fost doborâte două rachete ghidate aer-solă Kh-59. Acestea au fost lansate din Marea Neagră spre Odesa de către forțele armate rusești.
UPDATE 00:00 Ucraina admite că a comis o eroare când a anunţat o retragere a forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka
Armata ucraineană a admis că a comis o eroare anunţând retragerea forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka, în apropiere de Herson, sudul ţării, menţionând că a analizat necorespunzător informaţiile primite, relatează AFP.
"Ocupanţii se află încă la Nova Kakhovka. Informaţiile despre presupusa retragere a inamicului din această localitate au fost făcute publice în urma unei utilizări incorecte a datelor disponibile", a indicat Statul Major ucrainean pe Telegram.
Secretarul de stat Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind graniţele Ucrainei
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken nu a exclus joi eventuale negocieri asupra graniţelor Ucrainei, reiterând în acelaşi timp că va fi la latitudinea ucrainenilor să decidă în această privinţă, informează AFP.
Vorbind în faţa unei comisii a Congresului american, el a reafirmat că orice eventuală pace cu Rusia trebuie să fie "justă şi durabilă", adică una care să respecte independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar "cum este definită exact pe teren, ne aşteptăm de la ucraineni sa ne spună".
El a părut astfel să susţină faptul că ucrainenii ar avea dificultăţi în recuperarea tuturor teritoriilor anexate de Rusia, în special a Peninsulei Crimeei.
"Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi hotărâţi să lupte pe teren şi poate teritorii pe care vor decid că trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace", a afirmat el.