Dramele unor refugiaţi ucraineni care nu mai au la ce să se întoarcă. „Au fost acasă, au văzut că nu mai au nimic, totul e ras, aşa că au venit înapoi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii refugiaţi nu mai au la ce să se întoarcă acasă     Foto: Angela Sabău
Unii refugiaţi nu mai au la ce să se întoarcă acasă     Foto: Angela Sabău

Numărul ucrainenilor care intră în ţară a început să scadă uşor. Majoritatea dintre cei care sunt deja aici spun că îşi doresc să se întoarcă în ţara lor, la casele lor. Din păcate, unii s-au întors şi nu mai găsit nimic acolo.

Situaţia refugiaţilor ucraineni este în continuare dificilă, chiar dacă numărul celor care intră în ţară începe să scadă uşor. Cei mai mulţi dintre ei spun că ar vrea să se întoarcă la casele lor, însă pentru unii dintre ei, asta este imposibil. 

Este cazul unei familii de ucrainence care s-a refugiat în România în luna martie. Au spus mereu că vor sta doar până când se vor linişti lucrurile în zona lor şi se vor întoarce acasă. Însă când au făcut-o, au constatat că acasă nu mai au  nimic. 

În Baia Mare au fost cazate la o familie care a preferat să rămână anonimă.

„Avem o familie compusă din patru persoane. Este o mamă cu două fiice, de 21 şi de 7 ani, plus o bunică de peste 60 de ani”, spune o băimăreancă de 50 de ani, care le-a primit pe femei în gazdă la familia ei. Ea mai arată că a îndemnat-o pe mama de 41 de ani să înceapă să înveţe limba română şi să o ducă şi pe fetiţa cea mică la ore, pentru a o înscrie la şcoală. Dar refuzul lor a fost categoric, convinse că se vor întoarce la ele acasă la Dnipro, acolo unde aveau casă şi locuri de muncă. Din păcate, după ce s-au dus acasă, au aflat că nu mai au nimic. „Săptămâna trecută au fost, au văzut că nu mai au nimic, totul e ras, aşa că s-au întors”, mai spune băimăreanca.

Fiica cea mare nu s-a mai întors în România, dar mama ei, sora mai mică şi bunica s-au întors la familia de băimăreni care le-a ajutat. „Acum iau ore de limba română şi engleză şi îşi caută de lucru. Fetiţa va merge la şcoală din toamnă”, mai spune băimăreanca despre cele pe care le-a primit în gazdă în familia ei.

Traficul în vamă, uşor mai mic

De când a început criza politică din statul vecin, după prima lună în care a fost un aflux foarte mare de refugiaţi, numărul acestor persoane a început să înregistreze un trend descendent. De ieri şi până azi, pe sensul de intrare în ţară la Punctul de Trecere a Frontierei a fost o scădere cu aproape 20% a numărului de perosane care s-au prezentat pe sensul de intrare în ţară, însă Poliţia de Frontieră spune că duminica este o scădere mai mare a traficului, în timp ce în restul săptămânii, cifrele se menţin cam la aceleaşi valori. Mai mult, cifrele sunt în dinamică, astfel că pot să apară schimbări oricând.

În data de 05 iunie, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 94.534 de persoane, dintre care 6.960 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 17,4% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.526 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 19,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 922 cetăţeni ucraineni (scădere cu 14,3%), arată datele Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

Trend descendent 

De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 05.06.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.129.716 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 1.164.245 ucraineni.

 „Duminica putem vorbi de o scădere a traficului, dar în cursul săptămânii media zilnică este undeva la 1.700-1.800 de persoane, din care aproximaiv 1.500 sunt cetăţeni ucraineni.

Duminica se înregistrează o scădere a celor care se prezintă pe sensul de intrare şi implicit a cetăţenilor ucraineni”, spune Iulia Stan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

„În momentul de faţa, fluxul de persoane prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei, este scazut. Dacă după izbucnirea conflictului din Ucraina, mă refer după data de 24 februarie a.c., media zilnică de persoane, prin acest punct, era de 2.500 de persoane, din care 2.000 erau cetăţeni ucraineni, acum vorbim de 1.500 de persoane, din care aproximativ 1.000 sunt cetăţeni ucraineni”, mai arată purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.

Mai puţine cereri de azil

De asemenea, a scăzut constant şi numărul de cereri de azil în Româna, fiind zile în care nu se înregistrează niciun caz. Asta însă poate fi şi ca urmare a faptului că legislaţia permite cetăţenilor să stea un an în România, timp în care se pot decide ce vor să facă.

În schimb, numărul celor care se întorc în ucraina este încă foarte mic. Potrivit datelor zilnic sunt maxim 3-4 persoane care decid să se întoarcă în ţara lor. 

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

Excepţia România?  Concluziile cel puţin neaşteptate ale unei analize prind securitatea în zona Europei centrale şi de est

Prinţul Louis a furat prim-planul la Jubileul Reginei: A scos limba, s-a strâmbat şi a încercat să îşi pună mama la punct - VIDEO

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite