LIVE TEXT | Război în Ucraina. Federația Rusă poate oferi Ucrainei o versiune coreeană. Putin nu a putut mobiliza industria pentru război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eșecul lui Putin de a mobiliza industria rusă pentru a sprijini efortul de război al Rusiei în Ucraina poate rezulta din temerile că alte perturbări economice ar putea produce nemulțumiri interne suplimentare în Rusia.

Bahmut: oraș distrus de război FOTO Nexta TV via Twitter
Bahmut: oraș distrus de război FOTO Nexta TV via Twitter

UPDATE 18.00 Schimb de prizonieri de război între Rusia și Ucraina

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat duminică un schimb de prizonieri de război cu Ucraina care a condus la eliberare a 100 de soldați, câte 50 de fiecare parte.

Kievul a confirmat informaţia, precizând că Rusia a eliberat 50 de militari ucraineni în cadrul aceluiaşi acord, transmite Agerpres. Detalii aici

UPDATE 17.51 O coloană de mașini blindate cu turelă de fabricație românească ar fi fost filmată pe o șosea din Ucraina

O coloană de mașini bindate cu turela „Anubis”, de fabricație românească, a fost filmată pe o șosea din Ucraina, după cum arată o înregistrare video publicată pe un cont de Twitter specializat în difuzarea de imagini cu tehnică de luptă folosită în războiul din țara vecină.

Imaginile, distribuite pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, arată blindate turcești dotate cu turela „Anubis”, care poate folosi mitraliere ușoare sau grele și este prevăzută inclusiv cu o cameră termală cu sistem de ochire în infraroșu.

Filmulețul, cu o durată de 38 de secunde, prezintă cel puțin 12 de astfel de vehicule blindate care circulă pe o șosea într-o zonă neprecizată. Turcia a oferit Ucrainei cel puțin 50 de astfel de mașini în vara anului trecut.

Anterior, Rusia acuzase România că se află printre principalii furnizori de armament pentru Ucraina, alături de Statele Unite, Marea Britanie și Polonia.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a respins această acuzație, precizând că instituţia pe care o conduce nu are în derulare pentru înarmarea Ucrainei. De altfel, România nu a anunțat niciodată vreun ajutor militar pentru Ucraina. Detalii aici

UPDATE 17.13 Armata rusă susține că a ucis peste 600 de soldați ucraineni în bombardamente de „represalii” față de măcelul de la Makiivka

„Drept răspuns la lovitura criminală a regimului de la Kiev în primele minute ale lui ianuarie 2023, forţele ruseşti au lansat o operaţiune de represalii”, a anunţat Ministerul rus al Apărării în raportul său cotidian, precizând că a lovit două cazărmi din Kramatorsk.

Comunicatul nu oferă informații despre data precisă a acestei lovituri, transmite Agerpres, care citează AFP și Reuters.

Potrivit Reuters, bilanţul avansat de Ministerul rus al Apărării este de peste 600 de morţi. Totuși, agenţia de ştiri britanică precizează însă că nu a putut verifica această informaţie.

Potrivit autorităţilor ucrainene, oraşul Kramatorsk a fost lovit cu şapte rachete în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică. Alte două rachete au vizat oraşul vecin Kostiantinivka. Detalii aici

UPDATE 16.41 Drama tinerilor rămași invalizi din cauza războiului

Dmitro Polovian a râs în timp ce unul dintre medicii săi încerca să bage o minge în coș, dar în schimb a trimis mai multe ricoșeuri pe pânza de biliard. Chiar și jucând pentru prima dată dintr-un scaun cu rotile, Polovian părea pregătit să câștige.

În timp ce pădurile din vestul Ucrainei se întunecau în afara ferestrei, pentru o scurtă clipă războiul a părut departe pentru pacientul și echipa medicală.

La marginea acestui oraș liniștit din regiunea Rivne, zeci de bărbați și femei care au supraviețuit unora dintre cele mai grave traume ale acestui război încep să își facă socotelile cu costul personal al conflictului asupra trupurilor lor și cu drumul lung și dificil către reconstruirea vieții pe care au avut-o înainte, scrie The Guardian. Detalii aici

UPDATE 16.38 Germania: Un co-lider al SPD se opune livrării de tancuri Leopard Ucrainei

Lars Klingbeil, co-lider al Partidului Social Democrat (SPD), a declarat că rămâne reticent faţă de solicitările ca Berlinul să trimită Kievului tancuri de luptă Leopard fără o coordonare între aliaţii din NATO.

„Niciun stat nu furnizează tancuri de luptă atât de grele precum Leopard 1 sau 2”, a spus Klingbeil într-un interviu difuzat sâmbătă de RTL/ntv.

Într-o schimbare majoră de politică, cancelarul Germaniei, social-democratul Olaf Scholz, a declarat că Berlinul va livra Ucrainei în jur de 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder şi o baterie de rachete Patriot. Anunţul a fost făcut într-un comunicat comun cu Statele Unite, după ce Scholz a discutat cu preşedintele Joe Biden.

Franţa a anunţat de asemenea că va ajuta Ucraina cu vehicule de recunoaştere descrise ca „tancuri uşoare”, scrie Agerpres.

UPDATE 16.19 Doi morţi şi nouă răniţi în ultimele 24 de ore în războiul din Ucraina. Armistițiul de Crăciun, nerespectat de Rusia

Două persoane au murit şi nouă au fost rănite în ultimele 24 de ore în Ucraina, în pofida unei încetări unilaterale a focului decretate de preşedintele rus Vladimir Putin, ce s-a încheiat la miezul nopţii, au indicat duminică autorităţile ucrainene.

Potrivit adjunctului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, un civil a fost ucis în regiunea Harkov (nord-est) şi un altul în regiunea Doneţk (est), iar alte nouă persoane au fost rănite în trei regiuni.

Vineri şi sâmbătă, în timpul încetării focului instaurate unilateral de Rusia cu ocazia Crăciunului pe stil vechi, ostilităţile au continuat, deşi cu intensitate mai mică faţă de zilele precedente, scrie Agerpres. Detalii aici

UPDATE 16.16 Rusia vrea să colecteze mai mulţi bani de la companii pentru acoperirea costurilor războiului

Banii ar urma să fie colectați de la unii producătorii de materii prime, precum şi de la companiile de stat.

Printre propuneri se află dividende mai mari de la companiile de stat şi „plăţi unice” de la producătorii de îngrăşăminte şi cei de cărbune, conform unor instrucţiuni emise la mijlocul lunii decembrie de către premierul rus Mihail Mişustin.

Măsurile Guvernului de la Moscova fac parte dintr-un efort mai larg de „mobilizare a veniturilor”Detalii aici

UPDATE 13.16 Armistițiul de Crăciun care nu s-a mai întâmplat | Reportaj BBC

Drumul de la Kostiantinivka la Bahmut este ca și cum ai cădea de pe o stâncă a civilizației. Pocniturile focurilor de tun ale tancurilor care pleacă anunță apropierea de una dintre cele mai active părți ale liniei frontului din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Ele marchează și că încetarea focului de 36 de ore declarată de Rusia este doar spusă, nu și pusă în practică.

„Au promis că va fi o încetarea a focurilor, dar noi nu o simțim”, spune Oleksandr, un soldat ucrainean. Detalii aici

UPDATE 11.41 Moscova plănuiește o campanie de mobilizare mai amplă decât cea din toamnă, susține Kievul

Rusia plănuiește să recruteze încă 500.000 de bărbați pentru războiul pe care îl poartă împotriva Ucrainei, afirmă oficiali din serviciile de informații ale armatei ucrainene.

Potrivit lui Andrii Cerniak, un oficial din spionajul militar ucrainean, eforturile de recrutare vor începe din data de 15 ianuarie, odată cu încheierea vacanței de iarnă din Rusia, și se vor concentra pe marile orașe, inclusiv centrele industriale strategice. Detalii aici

UPDATE 10.58 Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, și-a explicat obsesia pentru orașul Bahmut

De cinci luni încoace, Moscova insistă să cucerească orașul Bahmut, unde operațiunile ar fi conduse de Wagner. Acest efort militar cu pierderi grele îi nedumerește pe unii analiști.

Sâmbătă, Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin, a recunoscut că este interesat de „orașele subterane” de lângă Bahmut.

„Cireașa de pe tort este sistemul de mine din Soledar și Bahmut, care este de fapt o rețea de orașe subterane”, a spus Prigojin, explicând că mercenarii săi, tancurile și vehiculele de luptă s-ar putea deplasa la o adâncime de 80-100 de metri prin această rețea subterană. Detalii aici

UPDATE 10.35 Denis Șmîhal: Ucraina are în prezent „cel mai mare teren minat din lume”

Războiul purtat de Rusia în Ucraina a creat un vast teren minat de 250.000 de kilometri pătrați din teritoriul ţării, potrivit prim-ministrului ucrainean Denis Şmîhal, transmite dpa.

Potrivit lui Şmîhal, terenul minat este echivalent cu peste 40% din suprafaţa totală a Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 10.32 Oligarhul rus Roman Abramovici a transferat miliarde de dolari pe numele copiilor, ca să evite sancțiunile

Oligarhul rus Roman Abramovici a încercat să-şi protejeze averea, transferând mai multe miliarde de dolari pe numele copiilor săi, chiar înainte de a fi vizat de sancţiuni occidentale, potrivit unor informații publicate de cotidianul britanic „The Guardian”. Detalii aici

UPDATE 10.27 Două centrale termice din partea controlată de Rusia în regiunea Donețk, avariate în urma unui atac cu rachete imputat Ucrainei

Primele informaţii indică faptul că centralele din Zuhres şi Novîi Svit au fost lovite de rachete şi că unele persoane au suferit răni.

Două persoane ar putea fi prinse sub dărâmături la centrala avariată Starobesheve din Novîi Svit, scrie TASS. Potrivit oficialilor citaţi de agenţia rusă, atacul a fost efectuat cu un lansator de rachete multiple. Detalii aici

UPDATE 08.46 Cum vede Kievul schimbarea percepțiilor Occidentului asupra escaladării războiului de către Rusia: „Inițiativa este în mâinile noastre”

Occidentul a fost extrem de preocupat să evite să provoace Rusia și conflictul să escaladeze încă de când Moscova a început să maseze trupe la granița cu Ucraina astfel că a cântărit atent ce arme să ofere Ucrainei, dar pe parcurs a revenit asupra unor decizii, relatează Ana Nemțova în Daily Beast.

Această cumpănire mergând până la indecizie s-a tradus prin faptul că SUA și aliații săi europeni au refuzat inițial cererea Kievului pentru sisteme de rachete Patriot, tancuri și în general arme cu rază medie și lungă de acțiune. Occidentul s-a temut că atacurile asupra teritoriului Rusiei va provoca o reacție explozivă din partea Kremlinului care ar putea decide chiar să utilizeze arme nucleare în Ucraina.

De atunci ucrainenii au folosit cu succes rachetele de artilerie de mare moblitate (HIMARS), în timp ce o serie de explozii adânc pe teritoriul Rusiei în ultima lună l-au prins pe picior greșit pe Putin din punct de vedere militar și a tulburat opinia publică a țării. Detalii aici

UPDATE 06.20 Federația Rusă poate oferi Ucrainei o versiune coreeană: Danilov a explicat ce înseamnă astaOleksiy Danilov , secretarul NSDC , a declarat că Federația Rusă va oferi Ucrainei așa-numita „opțiune coreeană” pentru soluționarea războiului purtat împotriva țării noastre. El a remarcat că această cale presupune împărțirea țării. „Ni se oferă acum opțiunea coreeană. Așa-numita „paralelă a 38-a” condiționată (prin care Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost împărțite - n.red.). Rușii vor inventa acum orice. Știu sigur că una dintre opțiunile pe care ni le pot oferi este „paralela 38”, a explicat Danilov într-un interviu la emisiunea teletonului național. 

Totuși, potrivit acestuia, în Coreea de Sud, unde a fost folosită această opțiune, o astfel de decizie este considerată o mare greșeală. Danilov a remarcat că șeful adjunct al Administrației Președintelui Rusiei, Dmytro Kozak, „merge la întâlniri cu foști politicienii din Europa și prin intermediul acestora transmite mesajul că sunt gata să facă multe concesii pentru a remedia status quo-ul de astăzi și ne forțează, astfel încât să ajungem la un fel de armistițiu”. Secretarul Consiliului Național de Securitate a adăugat, de asemenea, că există multe semne care indică o posibilă escaladare a ostilităților în februarie 2023.

UPDATE 05.51 Anton Golovinski, care se afla în clădirea Colegiului Tehnologic din #Makiivka , a povestit despre ideea genială a comandamentului rus: „În Ajunul Anului Nou (pe stil nou/calendarul gregorian, n.ed.) ne-am adunat în sală pentru a asculta discursul lui Putin”. A murit într-un spital din Rostov din cauza rănilor grave.  

UPDATE 05.18 Rusia continuă să folosească religia pentru a perpetua operațiunile de informare de lungă durată și a discredita Ucraina. Bloggeri ruși au răspuns la filmările postate pe 7 ianuarie cu militari ucraineni în uniformă care participă la slujbele ortodoxe de Crăciun la Lavra Kiev-Perceșk și le-au condamnat ca fiind acțiuni de represalii și un război deschis împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene legate de Patriarhia Moscovei (MP UOC). Mai mulți bloggeri s-au referit la filmare ca la o dovadă că Lavra a fost „capturată” de „eretici și schismatici”.

Vitriolul milbloggerului din filmările slujbelor de Crăciun de la Lavra urmează decizia guvernului ucrainean de a prelua controlul asupra catedralei principale a Lavrei Kiev-Perchesk de la Bisericii Ortodoxe Ucrainene legate de Patriarhia Moscovei și a permite Bisericii Ortodoxe din Ucraina (OCU) să țină slujbe de Crăciun ortodox la Lavră pe 7 ianuarie.

UPDATE 04.32 Forțele ruse și ucrainene au continuat operațiunile ofensive lângă Svatove pe 7 ianuarie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele rusești la nord-vest de Svatove în direcția Kupiansk încearcă să-și îmbunătățească pozițiile tactice și că trupele ucrainene au respins un atac în apropiere de Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că trupele ucrainene au încercat să contraatace spre Synkivka (45 km nord-vest de Svatove).

Un blogger rus a susținut că trupele ruse au încercat să avanseze spre Stelmakhkivka și Novoselivske (la 13 km nord-vest de Svatove). Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că o unitate rusă de geniști a sosit în Svatove pentru a examina opțiunile pentru eventuala aruncare în aer a unui baraj din apropiere pentru a încetini avansurile ucrainene în zona Svatove. RIA Novosti prezintă un vehicul blindat de luptă BMPT în zona Svatove, condus de personal care pare să poarte însemnele Corpului 3 Armată.

UPDATE 04.08 Forțele ruse și ucrainene au continuat operațiunile ofensive lângă Kreminna pe 7 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au încercat să atace lângă Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). Un blogger rus a remarcat că forțele ruse atacă înspre Makiivka și că Makiivka și zona înconjurătoare sunt o „zonă gri.” Ministerul Rusiei a raportat că grupurile de asalt ucrainene operează în zona pădurii Serebrianka la sud-vest de Kreminna.

image

UPDATE 03.49 Forțele ruse au făcut progrese marginale confirmate în Soledar, dar forțele ucrainene păstrează controlul asupra așezării începând cu 7 ianuarie. Imaginile geolocalizate arată un luptător al Grupului Wagner la uzina Artyomsol din centrul Soledar. Bloggerii ruși au susținut, de asemenea, că forțele Grupului Wagner luptă în jurul Soledarului pe străzile din Pidhorodne, Krasna Hora, Krasnopillia, Blahodatne, Razdolivka și Vesele și că luptătorii Grupului Wagner au preluat controlul complet asupra Pidhorodne. ISW nu a observat o confirmare vizuală pentru a corobora aceste afirmații extinse, dincolo de imaginile urmărilor luptei urbane și luptei din clădirile rezidențiale din Soledar pe parcursul zilelor de 6 și 7 ianuarie.

Un corespondent militar ucrainean a postat o poză geolocalizată a lui în fața minei de sare Soledar din nord-vestul Soledar. indicând faptul că trupele ucrainene dețin partea de nord-vest a așezării și au respins atacurile rusești raportate asupra acestei părți a localității. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a negat afirmațiile ruse că trupele ucrainene se retrag din Soledar, iar Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene continuă să respingă atacurile rusești asupra așezării.

UPDATE 03.29 Câștigurile recente ale Rusiei în Soledar nu prevestesc o încercuire iminentă a Bakhmutului, contrar susținărilor surselor ruse. Chiar și la cea mai generoasă interpretare a narațiunilor bloggerilor ruși, care susțin că forțele ruse luptă la periferia orașului Razdolivka (la aproximativ 6 km nord-vest de Soledar), forțele ruse sunt încă departe de a realiza încercuirea operațională a Bakhmutului. Pentru a tăia efectiv liniile de comunicație terestre (GLOC) ucrainene în Bakhmut, forțele ruse ar trebui să stabilească controlul autostrăzii T0513 Siversk-Bakhmut (în prezent, la 7 km vest de cel mai îndepărtat punct al progreselor rusești confirmate în zona Soledar) și să ajungă la Autostrada E40 Slovyansk-Bakhmut (la 13 km de cel mai îndepărtat punct de avans rusesc confirmat în zona Soledar) cel puțin.

Având în vedere că ritmul recent al câștigurilor în acest domeniu a fost de ordinul a câteva sute de metri pe zi, cel mult, este foarte puțin probabil ca forțele ruse să reușească să realizeze un impuls mecanizat către aceste GLOC-uri și să se îndrepte spre încercuirea Bakhmutului. Forțele ucrainene din Bakhmut ar avea în continuare GLOC-uri disponibile, chiar dacă rușii ar tăia E40, ceea ce face întreaga discuție despre o încercuire, în acest moment, bizară.

UPDATE 02.16 Forțele ruse au continuat în plus atacurile la sol la sud de Bahmut pe 7 ianuarie. Imaginile geolocalizate confirmă că forțele Grupului Wagner au avansat în Klishchiivka (6 km sud-vest de Bahmut). Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești la sud de Bakhmut, lângă Ozerianivka și Klișchiivka.

Milbloggeri ruși au discutat în plus despre lupta la sud de Bahmut, lângă Opytne. Imagini grafice cu drone postate pe 7 ianuarie arată cadavrele forțelor Grupului Wagner împrăștiate în apropiere de Bahmut, ceea ce indică faptul că luptele din această zonă continuă să fie extrem de uzate.

image

UPDATE 02.02 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk pe 7 ianuarie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Pervomaiske, la periferia de nord-vest a orașului Donețk, și lângă Marinka și Pobieda, la periferia de sud-vest. Un blogger rus a raportat că trupele ruse încearcă să ocolească Avdiivka (la nord de orașul Donețk) din poziții la nord și că următoarea acțiune ofensivă decisivă în acest sector va fi pe direcția Pervomaiske.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că trupele ucrainene au efectuat atacuri nereușite la nord-vest de orașul Donețk către Krasnohorivka și Heorhiivka. Imaginile de pe rețelele de socializare arată operațiuni ofensive rusești în Marinka, unde un blogger a susținut că trupele ruse încearcă să ocolească fortificațiile ucrainene din sud. Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat în vestul regiunii Donețk și au continuat focul de rutină de-a lungul liniei de contact în vestul Donețk și estul oblastului Zaporijia.

UPDATE 01.28 Forțele ruse au continuat focul indirect de rutină la vest de Hulyaipole și de-a lungul malului de vest (dreapta) al râului Nipru în regiunile Dnipropetrovsk și Herson pe 7 ianuarie, în ciuda declamării încetării focului de către partea rusă. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașul Herson și Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk. Primarul ucrainean din Kamianske, regiunea Dnipropetrovsk, Andriy Bilousov, a raportat că apărarea aeriană ucraineană a doborât o dronă rusă în apropierea așezării.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a încercat probabil să preîntâmpine criticile potrivit cărora focul indirect rusesc a continuat în perioada încetării focului rus, susținând că forțele ruse au întors focul în regiunile Zaporijia, Dnipropetrovsk și Herson pentru a suprima loviturile artileriei ucrainene împotriva pozițiilor ruse din sud. Ucraina.

UPDATE 01.15 Forțele ruse continuă eforturile de a stabili un control suplimentar asupra centralei nucleare Zaporijia (ZNPP) începând cu 7 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele de ocupație ruse au forțat aproximativ 3.000 de angajați de la ZNPP să obțină pașapoarte rusești. Autoritățile ruse au forțat probabil mulți angajați ucraineni de la ZNPP să obțină pașapoarte rusești pentru a sprijini eforturile continue de a forța angajații să semneze contracte de muncă cu compania de energie nucleară de stat rusă Rosatom.

Energoatom a raportat că doar 100 din cei 6700 de muncitori ucraineni rămași la fabrică au semnat contracte cu Rosatom din 28 octombrie 2022.

image

UPDATE 01.00 Surse ruse au susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă ucraineană în vecinătatea Sevastopolului ocupat de ruși, Crimeea, în noaptea de 6 spre 7 ianuarie.

UPDATE 00.50 Forțele ruse dețin în prezent 92 de rachete Iskander 9M723 (11% din stocul existent la începutul invaziei în Ucraina), 52 de rachete Iskander 9M728/9M729 (44%), 118 rachete Kh-101 și Kh-555/55SM (16%), 162 de rachete Kh-22/32 (44%), 53 de rachete -47M2 rachete Kinzhal (84%) și 59 de rachete Kalibr pe mare (9%). Forțele ruse au folosit ultima dată rachete Kalibr în Ucraina în timpul celei de-a noua serii de lovituri cu rachete la scară largă împotriva infrastructurii ucrainene, pe 16 decembrie. Deși stocul de rachete tactice al armatei ruse este mai puțin consumat, rachetele S-300 și 3M-55 Onyx sunt sisteme mai puțin precise decât rachetele strategice rusești, motiv pentru care forțele ruse nu au folosit aceste sisteme pe scară largă în loviturile cu rachete împotriva infrastructurii critice a Ucrainei.

Rusia a reușit să producă de la invazia din februarie 2022: 290 de rachete Kh-101 și Kh-555/55SM (65% din stocul de dinainte de război), 150 de rachete Kalibr (30% din stocul de dinainte de război), 36 de rachete Iskander 9M723 (5% din stocul de dinainte de război), 20 de rachete Iskander 9M728/9M729 (20% din stocul de dinainte de război) și 20 de rachete Kh-47M2 Kinzhal (47% din stocul de dinainte de război).

UPDATE 00.25 Producția rusă de rachete strategice de la începutul invaziei Ucrainei, în comparație cu stocul de dinainte de război al armatei ruse, evidențiază că Rusia nu și-a mobilizat industria militară pentru a sprijini operațiunile militare rusești în Ucraina. O țară ar crește în mod normal producția de rachete și alte sisteme de arme și muniții înainte de a se angaja într-un război major și și-ar pune în mod normal industria militară pe picior de război odată ce războiul a început. Rusia nu a luat niciuna dintre cele două măsuri.

Eșecul lui Putin de a mobiliza industria rusă pentru a sprijini efortul de război al Rusiei în Ucraina poate rezulta din temerile că alte perturbări economice ar putea produce nemulțumiri interne suplimentare în Rusia, deoarece regimurile de sancțiuni occidentale au impus constrângeri semnificative asupra industriei militare ruse sau din cauza limitărilor inerente ale industriei ruse și ale industriei militare – sau din cauza unei combinații a acestor factori. Nivelul actual al epuizării sistemelor strategice de rachete de către armata rusă poate limita des și pe scară largă atacurilor forțelor ruse, dar doar pe termen scurt.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse și-au epuizat arsenalul de drone fabricate în Iran, în urma unui ritm crescut de atacuri cu drone în Ucraina în ultima lună. Forțele ruse au consumat 88% din stocul lor de drone Shahed-131 și –136 pe care le-au primit până acum din Iran. Doar 90 de drone fabricate în Iran au rămas, în dotarea armatei ruse. ISW a evaluat anterior că forțele ruse au mărit ritmul de utilizare al dronelor Shahed în atacurile asupra Ucrainei în ultima lună pentru a menține intensitatea campaniei lor împotriva infrastructurii critice ucrainene fără a-și epuiza în continuare stocurile de rachete mai valoroase.

Contractul Rusiei cu Iranul stipulează că Iranul va trimite încă 1.000 de drone Shahed în Rusia. Forțele ruse vor putea, probabil, să efectueze doar câteva atacuri masive de drone în Ucraina pe termen scurt, până când Rusia primește din Iran o altă livrare de drone. Livrările se pare că vin în loturi de la 200 la 300 de bucăți.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite